A kutya túlzásba vitt rágása
A kutya túlzásba vitt rágása
A kutya túlzásba vitt rágása

A kutya túlzásba vitt rágása

Megosztás

Ha kutyája megrágcsálja a bútorokat vagy túl sokat rágja a játékait, akkor lehet, hogy eljött az ideje fogai egészsége ellenőrzésének. A következőkből megismerheti a túlzásba vitt rágás lehetséges okait, és megtanulhatja, hogyan vegye rá kutyáját a bútorok és más, nem kívánatos tárgyak rágcsálásának abbahagyására.

A kölyökkutya fogzása

A kölyökkutyák legtöbbször talán a fogzásuk miatt rágcsálnak mindenfélét. Az emberhez hasonlóan a fogzáson minden kölyökkutyának is át kell esnie, és ez bizony nem éppen kellemes. A kölyökkutyák gyakran úgy próbálják enyhíteni fájdalmukat, hogy mindenfélét megrágcsálnak. A problémát az jelenti, hogy még nem tudják, mit szabad és mit nem szabad rágcsálni.

Kölyökkutyája fogzásának enyhítéséhez azt javasoljuk, adjon neki több biztonságos rágójátékot. Ha sok biztonságos dolgot rágcsálhat, kevésbé valószínű, hogy a bútorokat és a kábeleket találja meg. Az is fontos, hogy ön is vele játsszon ezekkel a játékokkal. Így nemcsak időt szánhat a kettejük közötti kötődés kialakítására, hanem azt is megtaníthatja neki, hogy a játékokat nyugodtan rágcsálhatja.

Fontos, hogy távol tartsa kölyökkutyájától azokat a dolgokat, amelyeket nem akarja, hogy megrágjon fogzás közben. Az elektromos kábeleket és értékes díszeket nem hozzáférhető helyre kell tenni. Ez az időszak egyébként nagyjából hat hónapig tart, és a kölyökkutyák általában kinövik. Ha kutyája ezután sem növi ki a kölyökkori rágcsálást, előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Ha bizonytalan, mindig vigye állatorvoshoz.

Betegségek

A kutya túlzásba vitt rágásának másik oka valamilyen betegség lehet. Ha kutyája nem kapja meg a teljes értékű és kiegyensúlyozott tápláláshoz szükséges tápanyagokat, akkor kialakulhat nála az ún. "pica" betegség. Az ebben szenvedő kutyák kényszeresen megesznek mindenfélét, ami nem élelmiszer, és ez gyakran összetéveszthető a rágási problémákkal.

Az emésztőrendszeri betegségeket szintén összefüggésbe hozták a túlzásba vitt rágcsálással. Az emésztőrendszeri betegségben szenvedő kutyák adott esetben azért rágcsálnak mindenfélét, hogy enyhítsék betegségérzetüket. Ha ön szerint kutyája az előbbi betegségek valamelyikében szenved, vigye állatorvoshoz, ahol teljesen kivizsgálhatják.

Szeparációs szorongás

A túlzásba vitt rágcsálás egyik gyakori oka a szeparációs szorongás. Az ilyen szorongás azoknál a kutyáknál jelentkezik, akik idegesek lesznek, ha gazdájuk egyedül hagyja őket a házban. A stressznek ez a fajtája arra késztetheti a kutyát, hogy megrágcsálja a bútorokat és az egyéb tárgyakat. A kutyák egyszerre több, szeparációs szorongásra utaló tünetet is mutathatnak. Ilyen jel többek között a túlzott ugatás, beltéri székletürítés, vizelés és szélsőséges ingerlékenység.

A szeparációs szorongásban szenvedő kutyán úgy lehet a legjobban segíteni, ha megmutatjuk neki, hogy az egyedüllét jó dolog is lehet. Itt többet is olvashat a szeparációs szorongástól szenvedő kutyák kezeléséről. Ha az ilyesmi sem segít, akkor forduljon állatorvoshoz, aki további javaslatokkal látja el.

Unalom

Az unalom számos nem kívánt viselkedést okozhat a kutyák esetében. A napi sétáltatással és rendszeres közös játékkal elkerülhető az ilyen jellegű viselkedés. Kutyája ettől ugyanis nem frusztrált és unott, hanem izgatott és boldog lesz.

További hasznos tanácsot találhat a többi cikkünkben. Ne feledje: a napi egy DentaLife® rágófalat nemcsak ízletes kényeztetést, hanem nagyszerű szórakozási lehetőséget is jelent kutyájának, és segít a fogai tisztán tartásában is. Itt még többet megtudhat a DentaLife® rágófalatokról.