Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?
Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?
Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?

Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?

Megosztás

Kutyája fogainak tisztítása fontos része a fogápolásnak. A kutyák esetében leggyakrabban diagnosztizált betegség ugyanis az ínybetegség, ami esetenként akár foghullást is eredményezhet (és akár további problémákat is).

A kutya szájának legjobb formában tartása rendszeres odafigyelést igényel. Az emberrel ellentétben a kutyák képtelenek saját maguk tisztítani fogaikat, a gazdi feladata tehát, hogy gondoskodjon a kutyafogak szépségéről és egészségéről! A kutyafogak rendszeres fogkefés tisztítása nagyszerű módja a fogak legjobb formában tartásának – akár hosszú távon is. Ideális esetben naponta tisztítsa kutyája fogait.

A kutyafogak tisztítása nem könnyű feladat, összeállítottunk tehát egy útmutatót a kezdéshez.

A kutyafogak tisztításának követelményei

 • A kutya szájának megfelelő méretű fogkefe. Nagy- és közepes testű kutyák esetében használjon felnőtt emberi fogkefét, kistestű kutyák esetében pedig használjon gyermekfogkefét, miniatűr kutyák esetében vásároljon speciális kutyafogkefét állatorvosától vagy a helyi állateledelboltban.

 • Kutyafogkrém (az emberi fogkrém árthat a kutyának, tehát sose használja). 

 • Nyugodt, ingerszegény környezet.


Előkészületek a kutya fogainak tisztítása előtt

 • A fogmosás ne tartson sokáig: – Fontos, hogy a fogmosás legfeljebb két percig tartson, különben kutyájának fárasztó lesz és kevésbé lesz együttműködő. Valószínűleg érdemesebb eleinte rövidebb ideig fogat mosni, aztán, ahogy a kutya hozzászokik, fokozatosan növelni az időtartamot.

 • Válasszon megfelelő időpontot: - Mérje fel saját napirendjét és akkor szakítson időt kutyája fogainak fogkefés tisztítására, amikor mindig szabad. Ez idővel segít kutyájának hozzászokni a fogmosáshoz.

 • Legyen fokozatos: –Fontos, hogy eleinte lassan tisztítsa kutyája fogait. Ez segít neki hozzászokni a fogmosáshoz.

 • Dicsérje meg: – Rendesen dicsérje meg kutyáját, viszont fontos, hogy csak a jó viselkedést jutalmazza.

 • Ne feledje: – Minden kutya más, vagyis lehet, hogy eltérő viselkedést fog tapasztalni fogtisztítás során. Egyes kutyák jobban elfogadják a fogmosást, míg mások inkább ellenállnak. Ha viszont nyugodt marad és követi útmutatónkat, akkor kellő idő után kutyája hozzászokik a fogtisztításhoz.

A fogtisztítás folyamata

Az alábbi néhány egyszerű lépés segítségével könnyen elsajátíthatja a fogkefével történő kutyafogtisztítás folyamatát:

 • A kutya hozzászoktatása a fogkrémhez: –Tegyen egy cseppnyi fogkrémet az ujjhegyére és hagyja, hogy kutyája lenyalja. A kutyafogkrémet kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy az állatok szeressék az ízét. Kutyája meg akarja majd enni a fogkrémet.

 • A fogkefe bevezetése: –Nedvesítse be vízzel a fogkefét és nyomjon rá javasolt mennyiségben a fogkrémből, majd nyomkodja bele a sörtékbe. Lágyan dörzsölje vele kutyája leghosszabb fogait. Emelje fel kutyája ajkát, majd dörzsölje át az oldalsó fogakat is. Javaslat: ne kezdje a fogtisztítást a száj elején lévő metszőfogakkal. Ez ugyanis a száj érzékenyebb része, vagyis kutyája valószínűleg jobban ellenkezik majd, ha ezeket tisztítja.

 • A hátsó fogak tisztítása: –Az elülső fogak tisztítása után kezdje el a hátrébb lévő fogak tisztítását is. Az őrlőfogak a száj sarka mögött vannak. Ha nehéz, használjon kisebb fogkefét erre a célra. Először a felső fogakat dörzsölje, majd kissé nyissa szét a szájat és dörzsöljön végig az alsó fogak ínyvonalán is. Fontos, hogy fokozatosan növelje a dörzsölés erejét és közben figyeljen kutyája hangulatára is. Ha rosszul reagál, akkor egyből hagyja abba a folyamatot és kezdje elölről később.

 • Az összes fog tisztítása: – Ha kutyája már viszonylag megszokta a folyamatot, tisztítsa meg az összes fog külső oldalát is. Hosszabb ideig is dörzsölheti a fogakat, ha alaposabban meg szeretné tisztítani kutyája száját.


A kutya fogazatának tisztítása fontos része az egészséges kutya életének. Ha követi a fenti egyszerű lépéseket és fokozatosan hozzászoktatja kutyáját a fogtisztításhoz, akkor kutyája nemcsak élvezni fogja a folyamatot, de fogai is hosszabb ideig egészségesek maradnak. Ne feledje: kutyája fogai egészségének megőrzését naponta egy Purina® DentaLife® rágó jutalomfalattal is segítheti. A DentaLife kialakítása ugyanis lehetővé teszi a nehezen hozzáférhető hátsó fogak elérését is.