Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
pár hetes bengáli kiscica figyelmesen néz

Mivel lehet lefoglalni egy fiatal cicát?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A fiatal cicák számára minden nap egy újabb lehetőség a világ felfedezésére.

A világ persze leggyakrabban a gazdi lakását jelenti a növésben lévő, vagy felnőtt testsúlyát éppen csak elérő kedvenceknek, ahol számos izgalmas búvóhely, megmozgatható tárgy, változatos terepviszonyt kínáló bútor vár meghódításra.

Hogyan terelgethetjük helyes útra cicusunkat ebben a túlfűtött felfedező tevékenységben? És hogyan vezethetjük rá őt a jó játékra, amely megóv bennünket az olyan mindennapos balesetektől, mint a rejtélyes erőktől leszakadó függöny, a szédülésrohamot kapó díszkancsó, vagy éppen a magától rojtosodó kanapéhuzat…?

Zsákmány a lelke mindennek

Kis kedvenceink számára a játék felkészülés a vadászatra. A cicusok imádják a vadonban érezni magukat, becserkészni, majd lecsapni a kiszemelt áldozatra. Éppen ezért, nem hibázhatunk, ha olyan apróbb tárgyakkal játszunk velük, amely akár magától tud rázkódni, mozogni, de időnként mozdulatlanságba fagyni, mint egy összerezzent zsákmányállat. A cicánk garantáltan el fog alélni a vadászélménytől. Szalag, zsineg jöhet, csak óvatosan! Tollas pálcák és zsinóros játékok a kiscicák elkapási képességét növelik, de óvatosan játszunk velük, nehogy a nyakuk közé tekeredjen a zsinór vagy szalag!

fiatal cica gombolyaggal játszik

Videó bekapcs, cica kikapcs - induljon a Cica TV

A macskákat is el tudja ragadni a képernyő, csak meg kell találni a megfelelő szappanoperát hozzá. Ma már ingyenes videómegosztókon is szemezgethetünk a direkt cicáknak készített halas, akváriumos izgő-mozgó kisfilmek közül. Érdemes egy próbát tenni velük, csak aztán nehogy sorozatfüggővé váljon kis kedvencünk…

Magassági mámor

Növeljük a függőlegesen bejárható területeket: szerezzünk be cica mászófát, alakítsunk ki olyan felfelé megmászható terepet cicánknak, ahol nem okoz balesetet és önmagára sem veszélyes. A cicák imádnak mindent megmászni, ezért érdemes a könnyen kibillenthető tárgyakat erre az időszakra biztonságosabb helyre tenni a térben.

Bármi, csak el lehessen bújni benne

Ne lepődj meg, ha a kiscicád jobban örül az ajándékdoboznak, mint a benne talált ajándéknak. A macskák ösztönösen imádnak bújócskát játszani, tegyük nekik lehetővé! Műanyag helyett ajánljuk a papírból készült dobozokat!

Gazdiként a legnagyobb vágyunk, hogy cicánk egészséges és boldog társunk legyen az életben. Egy átlagos, gondosan tartott szobacica akár 16 évig is elélhet, és ennek nem csak az az oka, hogy mára már számos betegség gyógyíthatóvá vált. Alábbi cikkünkben sorra vesszük, hogy mire érdemes odafigyelni a cicák egészségének fenntartása és megőrzése érdekében.

Macskánk egészségén kívül a tanítása is legalább ugyanolyan fontos. A nevelés elsődleges szabálya, hogy minden módszernek a figyelem, a törődés és a jutalmazás legyen az alapja. Sok türelemmel és megfelelő mennyiségű együtt töltött idővel bármelyik vadóc cicával könnyebb lehet az együttélés.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE