Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Macskabarát otthon
kölyökcica állát dobozra támasztja

Kölyökmacska érkezése

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Óriási élmény, amikor megérkezik a kismacska, és jó esetben azonnal a család részévé válik.

Látjuk, hogyan fejlődik, és szereti meg az új környezetét. Ehhez mi is kellünk, mivel rengeteget tudunk neki segíteni, különösen az első időkben.

A sikeres beszoktatásra már a cica érkezése előtt fel kell készülni. Lépjünk kapcsolatba állatorvosunkkal, aki felügyeli az első hetekben a kismacska állapotát, és a megfigyelési időszak letelte után beadja a szükséges védőoltásokat és ellátja a cicát paraziták elleni védelemmel.

Az otthoni kellékek közül mindenképp szükséges beszerezni egy biztonságos hordozót, etetőtálkát az eledelnek és a víznek, megfelelő fekhelyet és persze egy alomtálcát. Ezenkívül néhány játékkal és kaparófával is meglephetjük a kedvencünket. Természetesen a legfontosabb a megfelelő macskaeledel, lehetőleg kifejezetten kölyökmacskáknak szánt eledelt válasszunk.

Megérkezés

Ha mindent előkészítettünk, jöhet a főszereplő. Már a hazautat próbáljuk a lehető legbékésebbre tervezni, menjünk lassan, rádió nélkül, a cica zárt hordozóban utazzon. Ha lehetőség van rá, kérjünk egy törölközőt, takarót az előző helyéről, aminek az illata ismerős neki, ez is fokozza a biztonságérzetét. A kiscicánk először valószínűleg nagyon félénk és rémült lesz, úgyhogy lehetőség szerint teremtsünk nyugodt környezetet otthon. Hagyjunk neki időt feloldódni és körbe szimatolni, ennél többet nem várhatunk el tőle az első napokban. Könnyen lehet, hogy a legkisebb zugban vagy a szekrény alatt érzi majd jól magát. Ne féljük attól, hogy nem jön elő kedvencünk, legyünk türelmesek.

A kismacskák sokat alszanak, valószínűleg hazaérkezés után is sokat fognak pihenni. Ehhez teremtsünk megfelelő körülményeket. Ne aggódjunk, ha hazaérkezéskor a cica nem éhes, adjunk neki időt, hogy megismerkedjen az új környezettel.

kölyök sziámi cica labdával játszik

Biztonság és nyugalom

Helyezzük ki az almos tálcát valamilyen csendes helyre, ahol nem zavarjuk, lehetőség szerint távol a tálkájától és az alvóhelyétől, de számára könnyen megközelíthető helyen. Naponta kétszer-háromszor is ellenőrizzük, és távolítsuk el az ürüléket, mert az elején nagyon zavarhatja a beszokásban a szennyezett macskaalom. Ezen felül heti egyszer teljesen cseréljük le, hogy friss legyen.

Cicánkat tartsuk lakáson belül, hogy megszokja a szagokat és hangokat. Kijárást kizárólag a felelős állattartás szabályai betartása esetén engedjünk: kifutóval vagy macskabiztos kert kialakításával. Figyeljünk az ablakokra és ajtókra, macskaháló felszerelése ajánlott.

Ha minden jól megy, a kiscicánk hamarosan feloldódik, és sokat fog játszani. A szocializációja nagyon izgalmas folyamat, érdemes rá odafigyelni.