Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
Barna kölyökkutya spániel piros játékot rág

Veszélyes és biztonságos dolgok, amiket a kutyák rágcsálni szoktak

5 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

A kutyák fogápolása nem egyszerű dolog, különösen amikor mindenféle – adott esetben ártalmas – dolgot a szájukba vesznek. Szintén nehéz eldönteni, mit vehet és mit nem vehet a szájába.

A következőkből megtudhatod, hogyan óvhatod meg kutyád fogait, ha távol tartod tőle azokat a tárgyakat, amit nem szabadna rágcsálnia.

Rághat a kutya botot, ágat?

A botok, gallyak parkbéli hajigálása hosszú éveken keresztül a kutyasétáltatás elmaradhatatlan része volt, de tudtad, hogy az állatorvosok mostanában már inkább azt mondják, ez nem a legjobb ötlet? A kutyák szájába ugyanis szálka juthat a botból.

Többnyire nem kell tartanod szálkától, ha kutyád séta közben felvesz és magával visz egy botot. Ugyanakkor bottal vagy ággal való játék után érdemes mindig ellenőrizni a kutya száját, illetve lehetőleg arra kell ösztönözni, hogy valami mással játsszon. A játékok és a labda jó helyettesítők, ha a kutya szeret séta közben ezt-azt a szájába venni. Tekintsd ezt nagyszerű lehetőségnek, hogy új játékot válassz kutyád számára.

Kutyád követ szokott rágcsálni?

Sok kutya szeret a sétálás közben vagy a kertben talált kisebb kövekkel játszani, mert ezeknek egyrészt egyedi illatuk van, másrészt tökéletesen illenek a kutya szájába. Gyakori rágcsálásuktól viszont lekopik a kutya fogzománca. A fogzománc a fog védőrétege, ha túlságosan lekopik, az táplálkozás közben diszkomfort érzetet okozhat kutyádnak. Ezért is fontos arra ösztönözni a kutyát, hogy a kertben összeszedett kövek helyett olyan biztonságos dolgokat rágcsáljon mint a puha játékok és kutyacsontok.

Műanyag rágcsálása

Noha a műanyag tárgyak többsége puhának látszik, élessé válhat, ha elhasad. Vagyis ha kutyád olyasmit szokott rágcsálni, mint a frizbik vagy ház körül található műanyag tárgyak, akkor akaratlanul is megsértheti magát. Azt javasoljuk, hogy amennyire csak lehet, tartsd távol a műanyag tárgyakat a kutyádtól és rendszeresen ellenőrizd a frizbiket és más játékokat, hogy nincs-e rajtuk szakadás vagy repedés. Ha valamelyik játék repedni kezd, akkor lehet, hogy ideje eldobni és újat szerezni.

Játszhat a kutya csonttal?

Sok gazdi szeret néha valódi rágócsontot adni kutyusának. Noha ezek a csontok ízletes jutalomfalatok, néha ártalmasak is lehetnek, hiszen a rágástól jelentősen megkopott csontokat a kutya véletlenül lenyelheti, ami bélrendszeri diszkomfortot okozhat. Javasoljuk, hogy felügyeld kutyádat, amikor ilyen csontot rágcsál, nehogy ilyesmi történjen. Szintén érdemes lehet korlátozni a csontrágcsálással töltött idő hosszát. Ennél is jobb, ha beszerzel egy kifejezetten kutyáknak való műcsontot. Ezek sokkal biztonságosabbak és a kedvenceknek lettek kialakítva, ezáltal biztonságos és ízletes jutalomlehetőséget jelentenek kutyád számára.

labrador piros játékkal játszik

Kukoricacső

Ha azt kérdeznék tőled, hogy mondd meg, mit nem szabad rágnia a kutyának, bizonyára nem említenéd a kukoricacsövet. A legjobb viszont, ha a kukoricacsövet távol tartod kutyádtól, hiszen apró darabokra rágható és lenyelhető. Amellett, hogy felsértheti a kutya száját, a kukoricacső darabjai adott esetben túl nagyok a beleknek is. Ha kutyád szeret táplálék után kutatni (a legtöbbjük szeret!), akkor ügyelj rá, hogy ne juthasson hozzá kukoricacsőhöz az ebédlőasztalról, konyhából vagy a szemetesből.

Hogyan taníthatod meg kutyádat arra, hogy ejtse el, ami a szájában van?

Ha kutyád szájába szokott venni olyasmit, amit nem kellene neki, akkor szólj rá, hogy dobja el. Egy módszer, hogy ezt megtaníthasd, hogy megkéred kutyádat, cserélje el, ami a szájában van valami sokkal kívánatosabbra. Csere közben mondogasd az "enged!" (vagy hasonló) parancsot. Ha ezt visszatérő jelleggel eljátsszátok, akkor kutyád megtanulja, hogy parancsra is eldobja, ami a szájában van. Később használd ezt a tanult készséget, amikor kutyád olyasmit vesz a szájába, amit nem kellene neki.

Mit engedj rágni kutyádnak?

Minden kutya imád rágcsálni, de a jó hír az, hogy rengeteg olyan dolog van, amit boldogan és biztonságosan rághatnak kedvükre. Amikor legközelebb az állateledelboltba mész, keress speciális és teljesen biztonságos rágójátékokat és csontokat. Ezek általában rugalmasak és nehezen szakadnak el. Ha ízletes rágó jutalomfalattal szeretnéd kényeztetni kutyádat, próbálj ki valamilyen kutyáknak való rágófalatot, például a PURINA DENTALIFE jutalomfalatot, amely a segít a fogai tisztán tartásában.

Nem mindig magától értetődő, hogy rengeteg olyan dolog van, amely problémát okozhat, ha a kutya a szájába veszi. A megfelelő neveléssel, információszerzéssel és odafigyeléssel viszont könnyen meghatározhatod, mit rágcsáljon kutyád.

Ha további tanácsokat szeretnél, érdemes állatorvoshoz fordulnod.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
4 perc olvasási idő

A fogproblémákra figyelmeztető jelek

8 perc olvasási idő

Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?

5 perc olvasási idő

A kutya túlzásba vitt rágása

4 perc olvasási idő

A kutya fogazatának anatómiája