A macska tápláltsági állapotának felmérése

A macska tápláltsági állapotának felmérése
Slightly overweight cat in grass
Slightly overweight cat in grass
Slightly overweight cat in grass

A tápláltsági állapot pontszáma (Testalkat Pontszám) a macska testalkatához rendelt, 1 és 9 közötti szám, ahol az 1 a súlyosan alultáplált, a 9 az erősen túlsúlyos állatot jelenti. Ideális esetben a macska kondíciópontszáma 5 körül mozog, ami a legideálisabb macskatestsúlyt jelzi.

Mielőtt nekilátna, szeretgesse meg alaposan a macskáját, hogy segítsen neki ellazulni. Ha megnyugodt, Ön megkezdheti kedvence egészségi és tápláltsági állapotának felmérését. A folyamatot fűszerezze sok simogatással, így kedvence talán észre sem veszi majd, hogy épp vizsgálaton esik át. 1 – Rövidszőrű macskák esetében láthatók a bordák, szembetűnő zsírlerakódás nincs. A has felhúzott, a gerinc és a csípőcsontok jól láthatók.

  • Rövidszőrű macskák esetében jól láthatók a bordák és csigolyák. Az izomtömeg minimális, szembetűnő zsírlerakódás nélkül, a has erősen felhúzott.
  • A bordák könnyen kitapinthatók, a csigolyák és a derék a bordák mögött jól látható. A macska testét és hasát minimális zsírréteg fedi.
  • bordákat minimális zsírréteg fedi, de kitapinthatók. A bordák mögött látható a derék. A has enyhén felhúzott, nincs rajta zsírpárna.
  • Arányos test. A bordák mögött látható a derék. A bordák még kitapinthatók, de egy kevés zsír fedi őket. A hason kis zsírpárna található. Ez a szint jelenti a macska egészséges testsúlyát.
  • A bordák kitapinthatók, de enyhe zsírfölösleg fedi őket. A derék és a hasi zsírpárna észrevehető, de nem túl szembetűnő. A has nem felhúzott.
  • A közepes mértékű zsírréteg alatt a bordák már nem egykönnyen kitapinthatók. A derék nem szembetűnő, a hason közepes zsírpárna található. A has szemmel láthatóan gömbölyű.
  • A bordák nem kitapinthatók az őket fedő zsírfölösleg alatt. Derék nincs, a has szembetűnően gömbölyödik, és kifejezett zsírpárna fedi. A háti terület szintén zsírral fedett..
  • A bordákat és az ágyéki területet vastag zsírréteg takarja, a pofán és végtagokon szintén vastag zsírlerakódás található. A has feszül és zsírral fedett, derék nem látható.

Ezzel kész is macskája tápláltsági állapotának ellenőrzése. Ilyen egyszerű! Reméljük, az Ön macskája jó formában van, de ha aggódik a tápláltsági állapota miatt, kérje állatorvosa vagy állatgondozási csapatunk tanácsát!

Ha ezt a néhány egyszerű lépést beleépíti a szokásos macskaápolási rutinba, azzal gondoskodhat arról, hogy macskája az élete minden szakaszában boldog és egészséges legyen, megőrizze ideális testsúlyát és kondíciópontszámát.