Tudnivalók a hőguta elkerüléséhez


A meleg, napos idő kedvenceink szervezetét is próbára teheti. Önfeledt játszadozás közben is megtörténhet a baj, ugyanis a túlhevülés akár hőgutához is vezethet. Gazdiként kiemelten fontos tehát megtenni minden óvintézkedést háziállatunk érdekében, a túlhevülés elkerülése végett - nem csak a kánikulai napokon.  

A hőguta megelőzése 

Mielőtt belevágnánk a hőguta megelőzéséhez kapcsolódó tanácsok áttekintésébe, érdemes benézni a kulisszák mögé: avagy mivel magyarázható kedvencünk testének túlhevülése? A kutyák alapvetően jól tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, bár az izzadásra nem képesek, csak egy aprócska részen, a talppárnájukon keresztül. Izzadás helyett azonban lihegnek. Ez egyrészt hőcsereként-, másrészt pedig párolgással hűtésként funkcionál – emiatt esszenciális a folyadék pótlása. Amikor azonban meghaladja a kritikus szintet testhőmérsékletük szabályozása, felléphet a hőguta veszélye.

Tippek és tanácsok kutyánk védelmében  

Az alábbiakban megosztunk pár tippet és tanácsot, amely segíthet védelmet nyújtani kedvencünknek a hőguta ellen. 

 1.Mindig biztosítsunk elegendő friss vizet az állat számára!

1. Mindig biztosítsunk elegendő friss vizet az állat számára!  

Az egyik legfontosabb teendőnk kutyánk állandó hidratálása, ugyanis a folyadékhiány jár a legsúlyosabb következményekkel. Ha az eb jól hidratált, vérkeringése is javul. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy tengerparti nyaralás során lehetőleg ne igyon az állat a sós vízből, a só ugyanis fokozott szomjúságot eredményezhet.  

2. Hűtsük kedvencünk testét rendszeresen! 

A megfelelő folyadékbevitel mellett fontos a kutya testének hűtése is. Erre remek megoldás lehet egy kis frissítő pancsolás. Amennyiben erre nincs lehetőség, alkalmazhatunk hűsítő borogatást is, amely abból áll csupán, hogy kedvencünk teste köré egy törölközőt tekerünk.  

3. Válasszuk ki a megfelelő időpontot a sétához és a játékhoz! 

Bármilyen buzgó is a kedvencünk a tomboló kánikulában, érdemes a sétát vagy az aktív játékot a kora reggeli vagy az esti órákra eltolni. Fontos szempont szintén, hogy a testmozgás időtartamát és intenzitását igazítsuk a kinti hőmérséklethez! Nap közben az árnyék biztosítása szintén elengedhetetlen a kutya számára. Kerüljük továbbá a forró felületeket, különösen a kutya mancsainak kímélése érdekében! 


 

4. Az ápolt szőrzettől nem csak szép a kutya, hanem védettebb is!  

A háziállatok számára készült, speciális fényvédőkrém használata a fülhegyeken vagy a ritkás szőrű testfelületeken a bőrrák ellen is védelmet nyújthat, főként világos bőrű állatok esetében. A szőrnyírás magától értetődő gondoskodásnak tűnhet a nyári időszakban, ám nem árt elővigyázatosnak lenni. A dupla szőrű kutyáknál szükséges az aljszőrzet eltávolítása (vagyis a vedlés) a jobb szellőzés érdekében, a fedőszőrt azonban tilos lenyírni, hiszen ez védi az állatot. Emellett a plusz nyírást követően nem garantálható, hogy a szőrzet rendesen visszanő, amely így örökre károsodhat. Az egyrétegű szőrt tilos teljesen lenyírni a korábban említett okok miatt, szükséges minimum 2-3 centimétert hagyni. Nyírás előtt mindenképp érdemes a fajta tenyésztőjéhez vagy kutyakozmetikus szakemberhez fordulni tanácsért.

5. Utazáskor és szállításkor is figyeljünk a kutyára! 

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk magára az állatot az autóban! Biztosítsuk a légáramlást és az állandó szellőzést. Hűtőmatrac használatával tovább növelhetjük kedvencünk komfortérzetét, de természetesen a plusz intézkedések mellett is elengedhetetlen folyamatos itatása friss vízzel.   


Mi a teendő, ha megtörtént a baj?   

A hőguta első jelei közé tartozik a motiváció hiánya, a szapora légzés, az ingatag járás, és az árnyékos területek keresése. Ezen túl jellemző még a nyugtalanság, a túlzott nyáltermelés, az erős lihegés, vagy akár roham és ájulás is. Amennyiben tüneteket észlelünk az állaton, hűtsük le a kutyát hideg víz és izopropil alkohol keverékének segítségével, melyet a talppárnáira kenünk, finoman vegyük rá az ivásra, de ha nem szeretne, ne erőltessük. Ha megtettük az első lépéseket, folytassuk a test óvatos hűtését és azonnal keressük fel a sürgősségi állatorvosi rendelőt!  

Tudnivalók a hőguta elkerüléshez