Kutyaordító hidegben – tippek téli tébláboláshoz

Bizonyára télen sem szeretnénk elkényelmesedni, kutyánk pedig ehhez tökéletes társunk lehet. Most összefoglaljuk, hogyan maradhatunk aktív gazdik, ha röpködnek a mínuszok, mikre kell ügyeljünk sétálás előtt, alatt és azt követően.

Séták a hidegben

Az időjárásra való tekintettel elsősorban a séták időtartamát kell újragondolnunk, hiszen nemcsak az eb, de mi magunk sem bírjuk a hidegben olyan sokáig, mint a naposabb évszakokban.

Vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten téli ebek: alaszkai malamut, szibériai husky, szamojéd, grönlandi kutya, nyugat-szibériai lajka, karéliai medvevadász, akita inu, norvég elkhund, eurázsiai juhász, bernáthegyi, újfundlandi, shiba inu, csau-csau.

Emellett jól tűrik a hideget kistermetű társaik, mint például a pomerániai törpespicc.

Rövidszőrű kedvenceink esetében gondoskodjunk téli öltözékről, amely védi a hasi részt és ideálisan nyaktól a farok tövéig ér.

Kutyaordító hidegben – tippek téli tébláboláshoz

Ha komolyabb mínuszok esetén is vállalkozunk egy kis kültéri mozgásra, gondoskodjunk kedvencünk mancsának védelméről is, főként havazás idején, mikor az utakat sóval hintik le. A rutinba vegyük bele a mancsok tisztítását is hazaérkezést követően, hogy eltávolítsuk az esetlegesen beragadt jégdarabokat vagy nehogy kutyánk lenyalogassa a sót.

Kutyaordító hidegben – tippek téli tébláboláshoz

Mire ügyeljünk?

Ha kutyánk nyüszít, reszket, már láthatóan nem élvezi a sétát, akkor nagy eséllyel már mi is vacogunk, ideje hazatérni! A sétákat a téli időszakban érdemes a napos órák idejére időzíteni (délelőtt, kora délután). Mikor a sétáról hazatérünk és a melegben olvadozni kezdünk, az kutyánknak bizony fájdalommal is járhat.

A tartós hidegnek kitett eb szövetei károsodhatnak, akár hipotermia is felléphet, főként, ha nedvesség is éri kint. Vegyük észre az olyan jeleket, mint a hangulatváltozás (letargia, kedvetlenség), gyengeség, megmerevedő izmok, lassuló reakcióidő.

Hogyan olvadjunk fel?

Bár a téli időszakot mi magunk szeretjük egy pohár forró itallal, a kandalló vagy fűtőtest mellé kucorodva átvészelni, kutyusunk esetében ügyeljünk arra, hogy ha követi példánkat, meg ne égesse magát. Érdemes a fűtőtesteket, kandallót, hősugárzót elkeríteni, hogy közvetlenül ne férhessen hozzá.

Helyette egy kényelmes puha fekhely kialakítása ugyanolyan csábító lehet, akár szőnyegre pakolt párnákkal, takarókkal kialakítva. Idősebb kutyák számára állatorvosunk, dr. Márton Kinga melegítőpárnát is javasol, amely bizonyítottan megkönnyíti a testhő szabályozását.

Kutyaordító hidegben – tippek téli tébláboláshoz

Külső ápolás télen

Említettük, hogy hideg időszakban a nedvesség nem tesz jót kiskedvencünknek.

Bár a közhiedelemmel ellentétben ilyenkor is fürdethetjük kutyánkat, azt célszerű kutyakozmetikusra bízni, aki szakszerűen kicsapatja a kutya szőrét (A vízkicsapató szalonokban használt porszívószerű szárító, amely gyors száradást tesz lehetővé). Emellett a kozmetikát ugyanolyan gyakorisággal kell elvégezni télen is, mint máskor, sőt, ha kedvencünket felöltöztetjük, még jobban kell ügyelnünk a szőr ápolására (bontás, aljszőrszedés, sampon, balzsam, olaj stb). Száraz bőr esetén segíthet egy hidratáló gyógysamponos fürdetés, esszenciális zsírsavas kiegészítő eledel, szükség esetén bőrtápláló eledel és persze, ha a lakás levegője száraz, akkor a hidegpárásítás is hatékony lehet.

Belső táplálás

A hideg hónapokban, ha szükséges, gondoskodjunk kutyánk étrendjében a megfelelő táplálékkiegészítőről, multivitaminokról, omega3 és omega6 zsírsavakról, amennyiben kedvencünk eledele minőségben és mennyiségben nem bizonyulna elégendőnek. Emellett ne feledkezzünk meg télen sem az állandó ivóvízről. Kinti kutyák esetében rendszeresen cseréljük a vizet, mert megfagyhat. Az aktivitási szinthez mérten növelhetjük a bevitt energiamennyiséget minőségi táplálékkal.