Tartsa kutyáját vékonyan, sportosan

Kutyák

Tartsa kutyáját vékonyan, sportosan

Kutyák

Tartsa kutyáját vékonyan, sportosan

Kutyák

Tartsa kutyáját vékonyan, sportosan

A legtöbb ember meglepődik, amikor megtudja, hogy az európai kutyáknál a nem megfelelő táplálkozás leggyakoribb következménye az elhízás – csakugyan: a becslések szerint körülbelül 2-ből 1 közép korú kutya túlsúlyos.

Yorkshire terrier eszik

Bár néhány kutyafajta elve jóval hajlamosabb az elhízásra a többinél, valójában minden kutyafajta hajlamos rá. Ha kutyája vékony, több energiája lesz a séták alatt futkározni; csökken annak a kockázata, hogy olyan betegségek alakuljanak ki nála, mint pl. a cukorbetegség – és akár az élete is meghosszabbodhat!

Tudta Ön? A PURINA kutatása bebizonyította, hogy az egész életükben ideális testalkattal rendelkező kutyák akár 2 évvel tovább élhetnek, mint amelyeknek nem ilyen a testalkata.

A túlsúly és az elhízás kialakulásának leggyakoribb okai a túl sok evés és a túl kevés testmozgás.

A túletetés jellemző előfordulása, amikor a pici kutyának jutalomfalatokat adunk. A jutalmazásos módszer olyan jól működhet az állat nevelésekor, hogy a gazdi elfelejtheti számolni, mennyit adott már neki – és egyszer csak azt veszi majd észre, hogy a kutyus hízásnak indult.

Hogy elkerülje ezt a problémát, vagy használjon jutalomfalat gyanánt egy maroknyit a kutyus napi normál eledel adagjából vagy vegyen neki alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatot.

testmozgás ugyanannyira létszükséglet a kistestű kutyák számára, mint nagyobb testű társaiknak. Azt hihetjük, a kistestű kutyák csupán ölebek, azonban a valóságban kutatások bizonyítják, hogy ha lehetőségük adódik a mozgásra, gyakran aktívabbak nagyobb társaiknál. Ezért ne hordozza kutyáját egy táskában! Engedje őt sétálni, és elégetni a kalóriákat! Higgye el, élni fog a lehetőséggel!

A kutyák hosszabb és egészségesebb életet élhetnek, ha jó formában vannak. Hozzánk hasonlóan viszont néha nekik is nehézséget jelent az ideális testsúly elérése és megtartása. Az itt olvasható négy lépéssel segíthet kutyájának a fittség és az egészség hosszú távú megőrzésében. Ebben a cikkben pedig azt foglaljuk össze, hogy miért fontos kedvencünk esetében is a súlykontroll és hogyan biztosíthatjuk számára az ideális kondíciókat.

A kutya megfelelő táplálása – a nevelés mellett – az egyik legfontosabb, hosszú távú feladat. A gondos gazda kötelessége, hogy – ismerve házi kedvence igényeit – a megfelelő körülményeket biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott, hosszú és boldog közös élet megteremtése céljából. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben az összeállításunkban gyűjtöttük össze.

A táplálás mellett az is fontos, hogy gondoskodjunk kölyökkutyánk fogainak ápolásáról. Az állat fogaira folyamatosan lerakódó ragacsos, színtelen plakkréteget időnként el kell távolítani, mielőtt egy cementhez hasonlatos anyaggá alakul, amit fogkőnek nevezünk. A fogápolással kapcsolatos tudnivalókról ebben a cikkben olvashatunk.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.