NASSOLÁS, ÍNYENCFALATOK

Kutyák

NASSOLÁS, ÍNYENCFALATOK

Kutyák

NASSOLÁS, ÍNYENCFALATOK

Kutyák

NASSOLÁS, ÍNYENCFALATOK

A jól megérdemelt nasi legalább olyan jól esik a kutyának is, mint nekünk. Segít a személyes kötődés kialakításában, és tökéletes eszköze a ragaszkodásunk kifejezésének.

Jutalomfalat keksz

A tréningben is fontos a szerepük a jutalomfalatoknak: ha engedelmeskednek a parancsnak, és jutalmul ínyencfalatot kapnak, megtanulják összekapcsolni a helyes viselkedést a finomsággal – ezt „pozitív megerősítésnek” nevezik. Az erős, a kutya számára vonzó illatú nasi különösen hatékony.

Ha viszont túl sokat adunk belőle, vagy nem megfelelő jutalomfalatot választunk, a kutya étrendje felborulhat, a kedvenc hízásnak indulhat. Mindenkit megkísért a gondolat, hogy a legegyszerűbb volna házi maradékokkal jutalmazni a kutyát, a készre gyártott kutyafalatok azonban sokkal-sokkal egészségesebbek. Ezeket az ízre gondosan ügyelve állítják össze, s hogy a főétkezések megfelelő kiegészítői lehessenek, nem borítják fel a tápanyagbevitelt egyensúlyát, sőt többnyire van bennük valami jótékony hatású kiegészítő, ami a fogak vagy az emésztőrendszer egészségét építi.

Ha jutalomfalatokat adunk a kedvencnek, mindig vonjuk le a főétkezésből a kalóriában megfelelő adagot, és a gyártó előírásai szerint adjuk a nasit. A csomagoláson olvasható felhasználási javaslat segítségével ki tudjuk számolni, mennyit, hányszor érdemes adni.

A kényeztetős tápok fajtái

JUTALOMFALATOK – kisebb, általában hús alapú nass, kimondottan kiképzés közbeni jutalmazásra, a jó magaviselet elismerésére. A napi bevitel ne legyen több a kutya táplálékának 10%-ánál.

ÍNYENCFALATOK – az örömszerzésre való, ízletes falatok nagyon sokféle zamatban kaphatók. Alacsony zsírtartalmút válasszunk. Ezeket adhatjuk rendszeresen, de ne lépjék túl a napi táplálékbevitel 15%-át.

RÁGCSÁLNIVALÓK – különféle fajták számára különféle méretekben kapható, segít egészségesen tartani a fogazatot, gyakran dúsítják vitaminnal, egyszersmind elfoglaltságot is ad a kedvencnek.

EGÉSZSÉGES FALATOK – ezeket a szervezet egészségének megtámogatására tervezik, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a bőr és a szőrzet számára szükséges omega-6 zsírsavakkal dúsítják.

Házi maradékok

Általában nem tanácsos a tányéron hagyott maradékokkal tömni a kedvencet, de hát nem lehet mindig nemet mondani! Ha néha-néha megadjuk magunkat, legalább ügyeljünk rá, hogy ne akármi legyen az a maradék.

Ne adjunk nyers zöldséget – a rebarbara és a spenót kellemetlen mellékhatásokat válthat ki, a hagyma egyenesen mérgező.

Sose adjunk nyers húst a kedvencnek, minden húsfélét alaposan süssünk át, elkerülendő az ételmérgezést és a baktériumfertőzéseket. Szedjük ki a kisebb darab csontokat, különösen a csirkecsontokat és a halszálkákat, ezek károsíthatják a fogazatot és megakadhatnak a kutya torkában.

Ne adjunk csokoládét a kutyának! Kimondottan mérgező a kutyaszervezetre gyakorolt hatása, körülbelül 90 gramm sütőcsokoládé már képes megölni egy közepes méretű kutyát!

A külön pecsenye és asztali maradékok aránya ne lépje túl a 10%-ot a kedvenc napi táplálékbevitelében. Ha az extrák túllépik ezt az arányt, felborulhat a kiegyensúlyozott étrend, a kedvenc válogatóssá lehet, és elhízhat.

Súlyproblémák

Minden kutyus megérdemli a jutalomfalatot, ha jól viselkedik, de persze a nassolás is kalóriabevitellel jár, tehát ha ínyencfalatokat adunk a kedvencnek, arányosan csökkentsük az egyéb táplálékbevitel mértékét.

Ha a kutya kicsit túlsúlyos is, időről időre azért jutalmazhatjuk finom falatokkal, csak arra ügyeljünk, hogy lehetőleg zsírszegény legyen az a falat.