Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Kutyák

Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Kutyák

Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Kutyák

Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Előfordulhat, hogy a kutya étrendjében változásokra van szükség, táplálkozási igényei változhatnak az életmódváltásnak, az öregedésnek és a környezetváltozásnak köszönhetően is. Betegség esetén is kívánatos lehet különleges diéta. Tartsuk észben, hogy a kutya emésztése könnyen felborul, ha hirtelen változtatunk az étrendjén, akár ha nedvestápról áttérünk szárazra, akár ha csak márkát váltunk.

Étrendváltás

Kutya fut a réten

A fokozatos, lassabb átmenet (7-10 nap alatt) alatt könnyebben szokhat át az új táp feldolgozására, emésztőrendszerének enzimjei és baktériumállománya ennyi idő alatt természetesen alkalmazkodik.

Először tegyünk egy kicsit az új tápból a régihez, majd keverjük össze, de tálalhatjuk külön is.

A következő hét-tíz napban fokozatosan növeljük az új táp adagját, a régiét meg csökkentsük, egészen a teljes átállásig.

Ha nedvestápról váltunk száraztápra, a kutyának többet kell rágnia, tovább fog enni, és egész biztosan több vízre lesz szüksége. Ha szárazról váltunk nedvesre, valószínűleg kevesebbet fog inni. Ha hozzászokott a száraztáp ropogtatásához, nem árt egy kevés kutyakekszet vegyíteni az új tápba, a megszokott textúra kedvéért. A száraztápból a szükséges adag látványra is kisebb általában, mint a konzervből szükséges adag, s minthogy a száraztápok többnyire kalóriadúsabbak a nedvestápoknál, a kutya alighanem arányosan többet fogyaszt majd a nedvestápból, hogy ugyanannyi kalóriára tehessen szert.

Ha a kutya nem hajlandó az új tápot elfogyasztani, még ha az állatorvos írta is elő, keressük fel újra, és beszéljük meg vele, vajon miért utasítja vissza a táplálékot az állat, és milyen alternatíva jöhetne szóba.

A kutya megfelelő táplálása – a nevelés mellett – az egyik legfontosabb, hosszú távú feladat. A gondos gazda kötelessége, hogy – ismerve házi kedvence igényeit – a megfelelő körülményeket biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott, hosszú és boldog közös élet megteremtése céljából. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben az összeállításunkban gyűjtöttük össze.

A táplálás mellett az is fontos, hogy gondoskodjunk kölyökkutyánk fogainak ápolásáról. Az állat fogaira folyamatosan lerakódó ragacsos, színtelen plakkréteget időnként el kell távolítani, mielőtt egy cementhez hasonlatos anyaggá alakul, amit fogkőnek nevezünk. A fogápolással kapcsolatos tudnivalókról ebben a cikkben olvashatunk.

A kutyák hosszabb és egészségesebb életet élhetnek, ha jó formában vannak. Hozzánk hasonlóan viszont néha nekik is nehézséget jelent az ideális testsúly elérése és megtartása. Az itt olvasható négy lépéssel segíthet kutyájának a fittség és az egészség hosszú távú megőrzésében.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.