Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Kutyák

Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Kutyák

Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Kutyák

Miként változtathatok a kutyám étkezési szokásain?

Előfordulhat, hogy a kutya étrendjében változásokra van szükség, táplálkozási igényei változhatnak az életmódváltásnak, az öregedésnek és a környezetváltozásnak köszönhetően is. Betegség esetén is kívánatos lehet különleges diéta. Tartsuk észben, hogy a kutya emésztése könnyen felborul, ha hirtelen változtatunk az étrendjén, akár ha nedvestápról áttérünk szárazra, akár ha csak márkát váltunk.

Étrendváltás

Kutya fut a réten

A fokozatos, lassabb átmenet (7-10 nap alatt) alatt könnyebben szokhat át az új táp feldolgozására, emésztőrendszerének enzimjei és baktériumállománya ennyi idő alatt természetesen alkalmazkodik.

Először tegyünk egy kicsit az új tápból a régihez, majd keverjük össze, de tálalhatjuk külön is.

A következő hét-tíz napban fokozatosan növeljük az új táp adagját, a régiét meg csökkentsük, egészen a teljes átállásig.

Ha nedvestápról váltunk száraztápra, a kutyának többet kell rágnia, tovább fog enni, és egész biztosan több vízre lesz szüksége. Ha szárazról váltunk nedvesre, valószínűleg kevesebbet fog inni. Ha hozzászokott a száraztáp ropogtatásához, nem árt egy kevés kutyakekszet vegyíteni az új tápba, a megszokott textúra kedvéért. A száraztápból a szükséges adag látványra is kisebb általában, mint a konzervből szükséges adag, s minthogy a száraztápok többnyire kalóriadúsabbak a nedvestápoknál, a kutya alighanem arányosan többet fogyaszt majd a nedvestápból, hogy ugyanannyi kalóriára tehessen szert.

Ha a kutya nem hajlandó az új tápot elfogyasztani, még ha az állatorvos írta is elő, keressük fel újra, és beszéljük meg vele, vajon miért utasítja vissza a táplálékot az állat, és milyen alternatíva jöhetne szóba.