Négy lépés kutyája egészséges kondíciójáért

Healthy weight for your dog

Négy lépés kutyája egészséges kondíciójáért

Healthy weight for your dog

Négy lépés kutyája egészséges kondíciójáért

Healthy weight for your dog

Négy lépés kutyája egészséges kondíciójáért

A kutyák hosszabb és egészségesebb életet élhetnek, ha jó formában vannak. Hozzánk hasonlóan viszont néha nekik is nehézséget jelent az ideális kondíció elérése és megtartása. A következő négy lépéssel segíthet kutyájának a fittség és az egészség hosszú távú megőrzésében.

Healthy weight for your dog

1. Egészséges etetés

Az egészséges kondícióhoz alapvetően fontos a kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend és a megfelelő energiabevitel. Tartsa be az állatorvosa által ajánlott adagokat és használjon mérőedényt vagy mérleget hogy mindig pontos mennyiséget adjon. Ha kutyája fogyókúrára van fogva, akkor próbálja inkább két részletben etetni, mint napi egy nagyobb adaggal. Ezzel segít leküzdeni az éhségérzetet.

Javaslatok a jutalomfalatokhoz:

A jutalomfalatok az Ön és kutyája közötti kapcsolat eszközei, a túl sok, nem megfelelő fajtájú jutalomfalat viszont egészségtelen súlygyarapodást okozhat. A jutalomfalatokkal való túletetés veszélyét a következőképpen kerülheti el:

  • Kerülje a zsíros falatokat és az ételmaradékot (noha élvezetes jutalomfalatnak tűnhet, az ételmaradék bővelkedhet a nemkívánatos plusz energiában – és nem is jelent megfelelő táplálékot sem);
  • Próbálkozzon egészségesebb falatokkal (pl. zöldségek) vagy kutyák számára készült jutalomfalatokkal;
  • Kövesse nyomon, mennyi jutalomfalatot ad kutyájának: a napi energiaszükségletének nagyjából 10%-át javasolt jutalomfalatokkal biztosítani, természetesen ennyivel csökkentve az eledel adagját!
  • Kényeztesse inkább odafigyeléssel, játékkal és ne jutalomfalatokkal a kutyáját.
Healthy weight for your dog

2. Testmozgás a kirobbanó formáért

Mindegy, hogy erdei sétáról vagy parkban űzött játékról van szó, a testmozgás és a játék alapvető fontosságú az Önök kapcsolatában. Kutyája emellett szórakozás közben veszíthet súlyából és maradhat formában. A változatosság az élet sója, próbálja meg tehát változatossá tenni a testmozgást:

Tegye játékokkal még szórakoztatóbbá kutyájának a közös sétát: ha a kutya szereti visszahozni az eldobott játékot, akkor miért ne hajíthatná egyre messzebb neki?

  • Próbálja ki a közös sétát más kutyatulajdonosokkal: az együtt játszó kutyák gyakran több energiát használnak fel
  • Tegye változatossá a sétáltatást: az új útvonal és az eltérő sebesség izgalmasabbá teszi a testmozgást.

Ne feledje viszont, hogy az idősebb vagy mozgásszervi problémákkal küzdő ebek más bánásmódot igényelnek! Egyeztesse állatorvosával, hogy az Ön kedvence számára mi az ideális!

3. Ügyeljen a kondícióra

A kondíció javítása során tűzzön ki elérhető célokat. Ez megkönnyíti és fenntarthatóvá teszi kutyája fogyókúráját. Megfelelő cél például a heti maximum 2% testsúlycsökkenés. Minden esetben tartsa nyilván kutyája kondíciójának alakulását: mérje meg a haskörfogatot és a testtömeget és kövesse nyomon a testformát a Pontozásos Kondícióbecslési Rendszer (BCS) segítségével. Mielőtt belekezdene a fogyókúrába, forduljon állatorvosához, aki a rendszeres kontrollvizsgálatok során segít a pontos kondícióbecslésben és az étrend és testmozgás beállításában kedvence aktuális egészségi állapota alapján.

4. Ne adja fel

A kutyák számára a fokozatos fogyás az egészséges: ez lassú folyamat. Ne engedje, hogy ez elvegye az Ön vagy a kutyája kedvét. A fokozatosság jó dolog, mivel így nagyobb valószínűséggel sikerül tartósan lefogyni. A PURINA® PRO PLAN® All sizes Light Sterilised alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú eledel, amely szakértők által válogatott összetevőkből áll, hogy segítsen az étvágy és az éhség kezelésében. Tudományos összetétele a sikeres, tartós súlycsökkentést szolgálja.

A megfelelő táplálással, állatorvosa támogatásával és testmozgással kutyája képes lesz elérni az egészséges kondícióját – hogy minél hosszabb és boldogabb közös életük lehessen.