Kölyökkori harapdálás és rágcsálás

Puppy chewing and biting

Kölyökkori harapdálás és rágcsálás

Puppy chewing and biting

Kölyökkori harapdálás és rágcsálás

Puppy chewing and biting

Kölyökkori harapdálás és rágcsálás

Növekedés közben sok kölyökkutya szeret mindenfélét rágcsálni. Ezzel is csak a környezetükkel ismerkednek és új dolgokat fedeznek fel. A kölyökkutyák "fogzanak", vagyis természetes és biztonságos, ha a kölyökkutyája a kedvenc játékát harapdálja.

Felmerülhet Önben, hogy egyből abbahagyatná a kölyökkutyával a rágcsálást. A biztonságos játékok túlzásba nem vitt rágcsálása azonban teljesen egészséges.

Puppy chewing and biting

Mikor jelenthet problémát a rágcsálás?

Ha a kölyökkutya folyton rágcsál valamit – vagy ha számára veszélyes, tilos dolgot rágcsál –, akkor ezzel foglalkozni kell. A túlzásba vitt rágcsálás lehet unatkozás vagy stressz miatt is, ezért ezeknek a kiváltó okoknak a kezelésével nem csak a rágcsálás szüntethető meg, hanem a kölyökkutya általános jólléte is javítható.

A túlzásba vitt rágcsálás okának kiderítéséhez kérje állatorvos segítségét. A rágcsálás biztonságos szinten tartásához addig is olvassa el általános tanácsainkat.

  • Nevelje rá a kölyökkutyát, hogy az Ön távollétében maradjon a számára kijelölt helyen. Ha ugyanis ott marad, akkor nem tud annyit rosszalkodni.
  • Adjon a kölyökkutyának biztonságos rágójátékokat, hogy ne unatkozzon. Ha sikerül a rágcsálást ezekre a játékokra összpontosítania, akkor nem foglalkozik majd a tiltott tárgyakkal.
  • Ha a kölyökkutya valamilyen számára tiltott dolgot rágcsál, akkor jelezze "Nem"-mel, hogy helytelenül viselkedik. Terelje a kölyökkutya figyelmét valamilyen biztonságos rágójátékra, amelyet nyugodtan rágcsálhat.
  • Amikor azt látja, hogy a kölyökkutya biztonságos és megfelelő rágójátékot rágcsál, dicsérje meg.
  • Ha otthon tartózkodik, de nem tudja folyamatosan szemmel tartani a kölyökkutyát, akkor adott esetben tegye egy szobakennelbe és adjon neki valamilyen biztonságos rágójátékot is. Így anélkül biztosíthatja neki a játékhoz szükséges teret, hogy megrágna olyasmit, amit nem szabad.

Általában véve is fontos, hogy gondoskodjunk kölyökkutyánk fogainak ápolásáról. Az állat fogaira folyamatosan lerakódó ragacsos, színtelen plakkréteget időnként el kell távolítani, mielőtt egy cementhez hasonlatos anyaggá alakul, amit fogkőnek nevezünk. A fogápolással kapcsolatos tudnivalókról ebben a cikkben olvashatunk.

A fogak ápolási feladatai természetesen összefüggnek az elfogyasztott táplálékkal is. A kölyökkutya megfelelő táplálása – a nevelés mellett – az egyik legfontosabb, hosszú távú feladat. A gondos gazda kötelessége, hogy – ismerve házi kedvence igényeit – a megfelelő körülményeket biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott, hosszú és boldog közös élet megteremtése céljából. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben az összeállításunkban gyűjtöttük össze.

A kutyák hosszabb és egészségesebb életet élhetnek, ha jó formában vannak. Hozzánk hasonlóan viszont néha nekik is nehézséget jelent az ideális testsúly elérése és megtartása. Az itt olvasható négy lépéssel segíthet kutyájának a fittség és az egészség hosszú távú megőrzésében.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.