Hogyan válasszunk tápot?

Kutyák

Hogyan válasszunk tápot?

Kutyák

Hogyan válasszunk tápot?

Kutyák

Hogyan válasszunk tápot?

Gyakran komoly problémát okoz – annak, aki jól akar dönteni -, a kutya számára a megvásárolandó táp megválasztása.

Hatalmas a választék, ráadásul jellemzően minden kereskedő a saját maga által ismert táp mellett érvel, a teljes választék összehasonlítása nem elérhető jelenleg még az interneten sem, a kívánatos táblázatos formában.

Kutya, táp

Tehát a munka igazában a gondos gazdira van bízva… Ha igényes, amennyire tud, utánanéz, és igyekszik a megszerzett információk alapján jól dönteni. Aki nem akar ezzel hosszasabban foglalkozni, megveszi az első pet-shopban a kereskedő által dicsért és ajánlott terméket. De kiben bízzunk, ha valós információkat akarunk begyűjteni? A kereskedőknek vannak jó tapasztalatai azzal kapcsolatban, hogy mostanság mit visznek jobban, mi a divatos, közkedvelt táp? Van –e esetleg visszajelzés abban a tekintetben, hogy szívesen megeszi-e a kutya, vagy sem? Az állatorvos tudományos ismeretei alapján általános tájékoztatást tud adni, mire kell figyelni a vásárláskor, mit kell megnézni a csomagoláson? Ritkán ajánl konkrét táp márka konkrét termékét.

Mit nézzünk meg a táp leírásán, ami fontos? A fehérje százalék, amit általában a legfontosabbként ítélnek meg a vásárlók, valóban súlyponti kérdés, de ami a háttérben még fontosabb lenne, az a fehérje emészthetősége, ill. a fehérje forrás minősége, ritkán szerepel egyértelműen a leírásban. Valódi állati eredetű húsból, vagy köröm, szaru képletekből, halipari melléktermékből, hallisztből, esetleg szójából áll össze? Erre nézvést kevés adatot találunk sokszor, az irányadó ebben a kérdésben a márka és a táp osztálya. Prémium, ill. szuperprémium tápokban az alapanyag minősége már igen nagy hangsúlyt kap.

Kutya etetés

Fontos a zsírszázalék is, hiszen az energia nagy része ebből tevődik össze. Jellemzően a konzervekben kissé magasabb, a száraztápokban kissé alacsonyabb. A magasabb zsírösszetevő télen a kerti tartásban tartott kutyának, illetve a nagy energia igényű kutyának kell. A többi kutya átlagos élethelyzetben, átlagos fizikális terheléssel viszont elhízik tőle.

A rostok szerepe főleg idősebb állatok etetésében fontos. Válasszunk tehát az életkor alapján: az idős kornak megfelelő igények szerint összeállított tápot. Az ilyen táp, a rostokon kívül más különbséget és mutat: a fehérje forrása leginkább az idős bélrendszer teherbírását követő összetételt tartalmazza. Magasabb vitamin és ásványi anyagmennyiség a rosszabb hasznosulás miatt elengedhetetlen.

De más speciális élethelyzeteknek is választhatunk megfelelő tápot: a vemhes ill. szoptató kutyának, a nagy fizikai terhelésnek kitett sportkutyáknak, és természetesen, ami talán a legfontosabb, a már említett életkor szerinti. Fiatal, fejlődő, növekedésben lévő kutyáknak a táplálása, különösen a nagytestűeké, nehéz feladat. Ebben az állatorvosoknak nagy tapasztalatuk van, különösen az ortopédiával foglalkozóknak, hiszen a túletetésből, és a genetikai terheltség kombinációjából nagytestűre növő kutyáknál sok ortopédiai rendellenesség adódik, melyek igen gyakran fordulnak elő az ilyen praxisokban.

Kutya táp

Mi lehet az a visszajelzés, mely egyértelművé teszi a gazdának, hogy jó eteti-e, jó tápot választott-e a kutyának?

  • szőrzet fényessége, csillogása, a fajtára jellemző szőrtapintás érzete az egyik legelső jel, mely megnyugtató. A tompafényű, zsíros tapintású, töredezett, egyenetlen szőrzet a bőrbetegségeken túlmenően hiánybetegségekre is utalhat!
  • bélsár mennyisége és minősége. A bélsár minél kevesebb, összeállóbb, annál jobb. A csonttúletetés esetén termelt túl kemény és fehér színű bélsár természetesen nem kívánatos. A normál bélsár színe barna, sötétbarna. A környezetben idővel teljesen eltűnik, szétesik, felszívódik. Nem hagy nyomot. Az ürítés gyakorisága optimálisan napi, legfeljebb időnként napi kétszeri. Nem lehet a bélsár tartósan pépes és nagy mennyiségű, zsíros bevonatot mutató, vércsíkos, vagy fekete színű, hasmenéses.
  • Hízékonyság. A jól megválasztott kalória tartalom esetén sem fogyás, sem hízás nem következik be. Gyakori, hogy valamely ortopédiai, vagy neurológiai krónikus betegség miatt az állat nem szívesen mozog, tehát a kalória igénye megcsökken. Beszéljük meg az állatorvosunkkal és csökkentsük az energia bevitelt. Az elhízott állat keringésre, mozgás szervrendszerre gyakorolt hatása nem elhanyagolható!

Az állat életvidámsága. Nehéz ezt jól körülírni, az életvidám kutya szívesen mozog, élénk, szemei csillogók, az örömkifejezése látványos. A táplálásban elkövetett hosszú távú hibák összessége következtében ebben is látványos változást érzékelhetünk: kedvtelenség, lustaság, borús, komor hangulat uralkodhat el a kutyán.

Mindezek alapján látható, hogy a még oly jónak tűnő, mások által favorizált, és melegen ajánlott, jó minőségű tápok etetésekor is figyelnünk (és ismernünk) kell az állat életét, életműködését, és a jeleket, melyek megerősítik, vagy cáfolják az elvárásokat.

Mert minden egyed más. Minden egyednek vannak esetleges speciális igényei és ízlése. Előfordulhat, hogy a szuperprémium tápot nem, de a kommersz tápot szívesen fogyasztja az állat. Tehát meg kell keresnünk a legjobb lehetőséget a MI kutyánk számára. Van, hogy ez egyszerű, van, hogy meglehetősen sok odafigyelést követel mindez tőlünk, a gazdiktól.

Dr Bánfi András kisállatgyógyász szakállatorvos