Hogyan válasszunk állatorvost?

Kisállatainkra manapság már családtagként gondolunk, így igyekszünk mindent megtenni egészségük megőrzése érdekében. Ennek egyik elengedhetetlen eleme az állatorvos kiválasztása, aki megfelel mind a mi, mind pedig a kisállatunk igényeinek, azonban sokan nem tudják, mi alapján válasszák ki a megfelelő állatorvost szőrös családtagjuk számára. Ezenkívül azzal is fontos tisztában lennie a gazdiknak, hogy milyen időközönként és milyen esetekben érdemes meglátogatni a kiválasztott specialistát, ugyanis ha nem vesszük észre időben az árulkodó jeleket, komoly és hosszan elhúzódó kezelés várhat kedvencünkre.

Hogyan válasszunk állatorvost?

Hogyan találjuk meg a megfelelő állatorvost?

A gazdalét egy nagyon fontos döntése az állatorvos kiválasztása, ugyanis ő lesz az, akire rábízzuk majd kedvencünket, akitől tanácsokat fogadunk el az egészségét illetően, ezért elengedhetetlen, hogy megbízzunk a választott orvosban. A döntés során természetesen érdemes mérlegelni az árakat, illetve a rendelő megközelíthetőségét és távolságát is, azonban az a legfontosabb, hogy kedvencünket jó kezekben tudhassuk. Ehhez tájékozódjunk a rendelő felszereltségéről és az elérhető szolgáltatásokról, ilyen például az időpontfoglalási lehetőség. Az időpontfoglalási lehetőséget érdemes kihasználni, ugyanis számos előnye van: várakozási idő hiányában csökken az állatot érő stressz, az orvos fel tud készülni az állatra és zavartalanul tud csak rá koncentrálni. A döntés meghozatalához kérjük ki más gazdik véleményét is, akik saját tapasztalataik és élményeik megosztásával segíthetnek nekünk mérlegelni a lehetőségeinket. Nem utolsó sorban igyekezzünk olyan orvost választani, aki megérti a kisállatunkat és akit a kiskedvencünk is kedvel. Ez azért nagyon fontos, mert az orvosi látogatás önmagában is stresszes helyzet az állatnak, viszont ha egy olyan specialistához visszük, akit nem kedvel vagy éppen tart tőle, az élménye még kellemetlenebb lehet.

Állatorvos tanácsa:

A választásnál vegyük figyelembe, hogy egy nagy rendelőintézetben, ahol sok orvos dolgozik, nem biztos, hogy minden alkalommal ugyanahhoz az orvoshoz kerülünk, míg egy kisebb rendelőben szinte bizonyos, hogy megoldható az állandóság. Annak ellenére, hogy egy nagyobb helyen többféle szolgáltatás érhető el, ha szeretjük az állandóságot, válasszunk nyugodtan családiasabb rendelőt, hiszen manapság a praxisok jó kapcsolatokat ápolnak egymással, és szükség esetén megoldott a szakorvoshoz referálás.


Mikor látogassuk meg az állatorvosunkat?

Az állatorvosunk meglátogatása egy rendszeres folyamat, ugyanis a teljesen egészséges kisállatot is minimum egyszer egy évben, az ismétlődő oltások miatt el kell vinnünk az állatorvosi rendelőbe, azonban javasolt fél évente látogatást tenni az orvosunknál. Az ilyen alkalmak során egy rutin fizikai vizsgálatot is elvégez az orvos, amely során külsőleg átvizsgálja az állatot. Ha többet szeretnénk megtudni kisállatunk állapotáról, kérjünk részletes labor szűrővizsgálatot, amely során vér-, vizelet- és bélsárvizsgálat történik. A fizikai vizsgálat és szűrővizsgálatok segítségével számon tudjuk tartani kedvencünk állapotát, de akár fény derülhet egy háttérben meghúzódó betegségre is, amelyet így hamarabb el lehet kezdeni kezelni. Természetesen nemcsak az éves vizit során kell meglátogatni a rendelőt, hanem bizonyos fellépő tünetek esetén is.

Intő jelek

Melyek azok a jelek, amelyek okot adhatnak a látogatásra? Mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ha kisállatunk viselkedése megváltozik, bágyadttá, étvágytalanná válik, ha nem mutat érdeklődést a külvilág felé, illetve ha láthatóan fájdalmai vannak. Ezenkívül az is okot adhat állatorvosi látogatásra, ha kedvencünk többet iszik a megszokottnál, többet vizel, hasmenése van vagy sokat vakarózik. Feltétlenül állatorvoshoz kell vinnünk kedvencünket, hogyha megsérül, legyen bármilyen pici a sérülés, ugyanis akár belső sérülés is történhetett, amelyet szabad szemmel nem láthatunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy el kell-e vinnünk kedvencünket az állatorvosi rendelőbe, akkor a választott orvosunk által preferált módon (például e-mail vagy telefon útján) keressük fel és kérdezzünk rá. Nem szabad elfelejteni, hogy kisállatunk nem tudja elmondani, mi a probléma, ezért a gazdinak és az állatorvosnak együtt kell tisztázni a helyzetet. Ehhez kiemelten fontos, hogy mondjunk el az állatorvosunknak minden apró részletet, minden szokatlan dolgot, amit észleltünk, mert a legkisebb részlet is segíthet a helyes diagnózis felállításában.

Állatorvos

Állatorvos tanácsa:

Ha az első állatorvosi kezelés után sem látunk javulást, akkor előfordulhat, hogy további kezelésekre vagy egy specialistára lesz szükség, erre készüljünk fel mind időben, mind pedig anyagilag. Az állatorvosi költségeket nem támogatja semmilyen állami szervezet, így magasabb költségekre lehet számítani, azonban ez ne legyen döntő szempont, hiszen a kisállatunk egészsége a legfontosabb. A fellépő költségek enyhítésére szolgálhat a kisállatbiztosítás, illetve sok rendelőben elérhető fizetési könnyítés vagy a részletfizetés lehetősége is, amely egy esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén nagy segítség lehet.