Fürdetés

Kutyák

Fürdetés

Kutyák

Fürdetés

Kutyák

Fürdetés

Háziállatot fürdetni általában csak akkor kell, ha valamivel bepiszkolja magát, a kutyáknak viszont jót tehet egy hűsítő zuhany vagy úszás, különösen kánikulában. Minél hamarabb szoktatjuk az állatot a fürdéshez, annál jobb, már a kölyök rutinjába érdemes beépíteni. Legyünk óvatosak: a túlzásba vitt fürdőzés a kutya bundájának természetes olajait is lemossa.

Vizes kiskutya

Mikor fürdessünk?

Szükséges-e egyáltalán megfürdetni a kutyát? Ha kellemetlen a szaga, összecsomósodott a szőre, sebes vagy érzékeny valahol, akkor nagyon is. Úszás után is fürdessük meg, ha mérgező vegyszerek hatásának kitett helyen pancsoltak.

Felkészülés a fürdetésre

A fürdőzés előtt vegyük alaposan szemügyre a kutya testét, minden sérülést, duzzanatot, s a bundáját is gondosan fésüljük ki, távolítsunk el a szőrzetből minden szennyeződést.
A samponválasztásról kérdezzük meg az állatorvost. Az allergiás reakciók kockázatának csökkentésére legcélszerűbb szelíd, minden fajtának alkalmas sampont választani, amiben nincs durva vegyszer, se illatósítóanyag. Sose használjunk emberi sampont, a kutya bőrének és szőrzetének ugyanis egészen más a savassága, mint az emberének. Kerítsünk egy fürdőkádat – egy nagy műanyag vödör is megteszi –, és állítsuk csúszásmentes műanyagszőnyegre. Töltsük fel vízzel, s a kutya máris mehet a fürdőbe. Nagyobb testű állatokat célszerűbb odakint, a szabadban fürdetni, a melegvizet vödörből önthetjük rájuk.

Samponozás és öblítés

Samponból először csak nagyon keveset vegyünk, óvatosan dörgöljük be vele a kutya fejét, ügyelve, nehogy a szemébe kerüljön! Azután haladhatunk le egészen a körmökig, nem felejtve ki a hasát és a nyakát. Az öblítéshez használhatunk zuhanyfejet vagy kancsót, megintcsak gondosan ügyelve rá, nehogy a szemébe vagy a fülébe kerüljön a samponos víz! A kezünkkel is segítsük a minél hatékonyabb öblítést.

Kutyaszárítás

A szappanozás és az öblítés után a kutya általában maga igyekszik megszárítkozni, hempergés útján, beletörölközve abba, amibe lehet, a fűbe például. Ez természetes következménye a fürdőzésnek, készítsünk hát előre a helyszínre törölközőket, hogy ha lehet, inkább azokat használja a célra. A jószágok a fölösleges vizet is le szokták rázni magukról, úgyhogy idejében távolítsuk el a kádból a kedvencet, ha nem akarunk mi magunk is „lezuhanyozni”. Amint lerázta magáról a vizet, alaposan dörgöljük szárazra tetőtől talpig, törülközővel. Ha az érintett tűri, használhatunk hajszárítót is.

Mi legyen a fürdeni nehezen hajlandó jószággal?

A fürdőzés stresszes, sőt rémisztő élmény is lehet az állat számára. Mint más félelmetes szituációkban, harapások és karmolások előfordulhatnak. Ha a kedvenc hajlamos ijedtében harapni, tegyünk rá szájkosarat. Az ijedős, de nem agresszív kutyát egyszerűen bátorítsuk szóval és dicsérjük a fürdőzés alatt – a jutalomfalatok mindenkor jól jöhetnek. Fokozatosan vezessük be a fürdőzés intézményét – és ne erőltessük a dolgot. Ha megtehetjük, vigyük ki a kádat a szabadba, ahol a kutyának több tér jut, és kevésbé érzi magát fenyegetve.