Felkészülés a télre – szabadban tartott kutyák

Kutyák

Felkészülés a télre – szabadban tartott kutyák

Kutyák

Felkészülés a télre – szabadban tartott kutyák

Kutyák

Felkészülés a télre – szabadban tartott kutyák

A téli idő közeledtével egyre nagyobb gondot kell fordítanunk kedvenceink egészségi állapotára.

A hűvös, nyirkos, hideg időben gyakoriak a felső légúti megfázások az ő esetükben is, sőt, a húgyuti megbetegedések, idősebb vagy ortopédiai gondokkal küzdő ebeknél pedig az ízületi problémák.

Az igazán gondos gazdi ezért már idejében gondol a télre: mint ahogy az autónkat, úgy a szabadban tartott négylábú barátunkat is fel kell készítenünk a fokozottabb igénybevételre.

Kutya télen szabadban hó

Egy kerti kutyánál nagyon fontos a megfelelő szőr-, bőr-, és karom ápolás, ugyanis csak a tökéletesen egészséges bunda alkalmas a megfelelő hőszigetelésre.

A szabadban tartott kutyák az évszakok változását érzékelve fokozatosan átállnak a ,,téli üzemmódra”. Anyagcserefolyamataik és hormonháztartásuk egyaránt alkalmazkodik a változó igénybevételhez. A természetes folyamatokba ezért az ő esetükben nem is szükséges beavatkoznunk, elegendő, ha támogatjuk azok megfelelő működését.

MIndenek előtt egy jól szigetelt, megfelelő méretű kutyaház elengedhetetlen a szabadban élő kutyák számára. Ennek beszerzése, elkészítése, elhelyezése és birtokba vétele időigényes folyamat, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A megfelelő kutyaház kritériumai:

  • szigetelt, dupla falu, hőzáró réteggel, vízelvezető tetővel rendelkezik
  • lábakon áll, soha nem a puszta talajon, hogy alatta a levegő szabadon áramolhasson
  • megfelelő méretű ( sem túl nagy, sem túl kicsi), melyben az állat kényelmesen elfér és meg is tud fordulni
  • a bejárata szélvédő, huzatfogó függönnyel  van ellátva
  • fa padozatú a megfeleő hőszigetelés érdekében
  • pled, párna, valamilyen meleget adó textília is van benne (de ne vigyük túlzásba!)

A téli időszakban éjszakánként gyakran esik fagypont alá a hőmérséklet. A megfelelő kutyaházban azonban mégsem fáznak kedvenceink, mert a búvóhelyük belsejében egy sajátos mikroklíma alakul ki, amely lényegesen magasabb a külső hőmérsékletnél, így nem kell tartani a meghűléstől.  A plédeket, pokrócokat azonban rendszeresen szellőztessük át, lehetőség szerint cseréljük ki, mert ebben a kellemes környezetben az élősködők is előszeretettel elszaporodnak.  Ebben a téli időszakban is gondoskodjunk a megfelelő parazitamentesítésről ( rácsepegtető oldat, spray, nyakörv használatával )! Ha már idős, beteg az ebünk, akinek a hőháztartása már korából adódóan labilis, érdemes a lakás egy kevésbé forgalmas, de fűtött részében (pl. előszoba stb. ) elhelyezni a különösen hideg téli éjszakákon.

A megfelelő fekhely mellet nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő kondíció és immunállapot biztosítására is. A hideg évszakban általában javasoljuk az eledel energiatartalmának emelését. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hízlaljuk fel a kerti kutyát: a táplálék mennyiségének 10-20 %-kal történő emelése, vagy egy magasabb energia tartalmú táp választása ( például felnőtt kutya esetén junior-, esetleg munkakutyának való táp) bőven elegendő.

A megfelelő táplálás mellet a rendszeres folyadék ellátásról is gondoskodnunk kell. Az itatótálat célszerű fagymentes részen elhelyezni, langyos vízzel feltölteni, és naponta többször ellenőrizni, hogy biztosan mindig jusson friss víz az állatnak.

A harmadik igen fontos téli teendője a szabadban tartott kutya gazdájának a bunda és a tappancsok megfelelő állapotának biztosítása. Télen különös gondot kell fordítanunk a talppárnák és karmok rendszeres ellenőrzésére. Az elszarusodott bőrréteg a fagy, a nedvesség, a maró anyagok ( fagymentesítésre használt vegyi anyagok) hatására könnyen megsérülhet, berepedezhet, felázhat, és így könnyebben megtelepedhetnek benne kórokozók. Személyes tapasztalatom, hogy kutyák éppúgy, mint a gyerekek, nagyon szeretik a havat. Futkároznak, hemperegnek, önfeledten játszanak.  A hó viszont gyakran tapad a lábujjak közé ezzel kellemetlen érzést, fájdalmat, esetenként fagyási sérülést is okoz kedvencünknek. Ezért a talppárnák és a lábujjak közötti terület rendszeres ellenőrzése, langyos vizes lemosása, szárítása, majd víztaszító krémmel ( kereskedelmi forgalomban kapható speciális mancsápoló készítmény) történő ápolása elengedhetetlen.  Erre érdemes naponta gondot fordítani egy-egy seta után.

Végül a megfelelő immunállapotról is ejtsünk pár szót: az  egészséges immunrendszer a betegségek elleni védekezés alappillére.  Speciális, háziállatok számára kifejlesztett immunerősítő készítmények kaphatóak az állatgyógyászati patikákban. Ezek kúraszerű alkalmazása a fokozott igénybevétel esetén ( ide sorolható a téli időszak is) még az egészséges kutyáknál is javasolható.

Összefoglalva tehát: a kiváló minőségű eledel, a biztonságos és kellemes környezet, a megfelelő immunállapot és gazdi gondoskodása a hosszú, hideg, téli napokat is élvezetessé varázsolja négylábú barátaink számára.

Dr. Volszki Mónika, a Gondos Gazdik szakértői csapatának állatorvos tagja