Butulnak a kutyák?

Kutyák

Butulnak a kutyák?

Kutyák

Butulnak a kutyák?

Kutyák

Butulnak a kutyák?

Nem butulnak, de az agyukban is elkezdődnek az öregedési folyamatok.

Az agysejtek öregedésének egyik oka az, hogy egyre inkább elvesztik a képességet arra, hogy az eddig energiaforrásként használt vércukrot felvegyék, és energiaforrásként felhasználják. Más termékek azonban jól hasznosulhatnak, tehát létezik alternatív energia felhasználási lehetőség az agysejtek számára. Az alternatív energia megjelenése azt jelenti, hogy az agysejtek energiagazdálkodása átáll az új energiaforrás hasznosítására. Így nem öregszik olyan mértékben és ütemben, mint normális esetben.

Mindez valóban, kísérletekkel alátámasztva, bizonyítottan segítség az agy öregedésével szemben.

Ne felejtsük el azonban, hogy a komplex öregedési folyamatok komplex ellenlépéseket követelnek a védekezésben.  Az agyi öregedést három gyógymód együttes alkalmazásával késleltethetjük a legjobban:

Az agy jó kondícióban tartására, a tulajdonos gazdagítsa a kutyája környezetét! Foglakozzon, játsszon vele, ne engedje ellustulni, tegye változatossá az életét az egyhangúság helyett. Találjon ki új játékokat, válasszon más-más útvonalat a sétához, engedje más kutyákkal is találkozni, játszani.

•        Amikor a kutya bent tartózkodik – különösen, ha hosszabb ideig bent marad – gondoskodjon róla, hogy valamilyen mozgalmasabb dologra lásson. Ez lehet például egy ablak, kilátással egy madáretetőre vagy egy forgalmasabb útra, de akár a tévé is! A magányos kutya élete csapásszerűen élettel telik meg, ha társat kap, egy kiskutya kerülhet mellé.

•        Alkalmazzon különleges étrendet, amely támogatja az idősödő agy, és az idősödő szervezet megváltozott képességeinek kiszolgálását!

•        7 éves kor felett rendszeresen (fél évente) forduljon állatorvosához, ellenőrző vizsgálatok elvégzésére, ill. ha kérdései vannak az öregedés folyamataival, velejáróival kapcsolatban!

Olvassa el a többi cikkünket is a kutyák öregedésével kapcsolatban: szakértővel jártunk utána, hogy hány éves kortól számít idősnek egy kutya, és összeszedtünk néhány olyan viselkedési jelet is, ami az idősödésre utalhat. Arról is olvashatunk, hogy milyen változások mennek végre a kutya testében az öregedés során, és hogyan hat ez az agyukra. Egészségük megőrzése érdekében a táplálás mellett az aktivitás is fontos: erről szóló cikkünkben azt vesszük sorra, hogy mivel segíthetjük az idősödő kutyákat szellemi frissességük megőrzésében, és hogyan élhet kedvencünk továbbra is aktív, de kíméletes életmódot.

Etológustól kértünk tanácsokat a 7 évesnél idősebb kutyák megóvása érdekében, és arra is hozunk példákat, hogy a kutya tanítása és nevelése bizony idős korban is lehetséges, legyen szó akár egy-egy viselkedés elsajátításáról, vagy éppen bizonyos cselekvések elhagyásáról.

Körbejárjuk az elmúlás kérdését is, és azt, hogy hogyan készülhetünk fel arra, hogy kutyánk bizony nem marad örökké ereje és képességei teljében, és végül örökre meg kell válnunk tőle.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.