Bánjon velük óvatosan

Kutyák

Bánjon velük óvatosan

Kutyák

Bánjon velük óvatosan

Kutyák

Bánjon velük óvatosan

A méretükből adódóan a kistestű kutyák esetében fennáll az a valós veszély, hogy véletlen rájuk lépnek, vagy rájuk csukják az ajtót.

Továbbá, mivel a gazdájuk gyakrabban emelgeti, illetve hordozza őket, mint nagyobb testű társaikat, nagyobb a kockázata, hogy leesnek vagy kiugranak gazdájuk kezei közül – amennyiben gazdájuk nem megfelelően tartja őket. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a kistestű kutyáknak mindig biztosítsunk a lakásban egy biztonságos menedékhelyet. A kutyafekhely vagy kosár ideális erre a célra – helyezzük el egy eldugott, meleg sarokba! Csakúgy, mint a kölyökkutyáknál: vegye fel kutyáját oly módon, hogy a kezét csúsztassa a kutya mellkasa alá, és tartsa szorosan mellkasához, így elkerülheti, hogy az állat leessen, kicsússzon a kezéből, vagy, hogy Ön véletlenül leejtse. Jó ötlet, hogy hozzászoktassuk kutyánkat a szájuk, mancsaik és füleik rendszeres vizsgálatához – így könnyen megközelíthető lesz, amikor orvosi ellátásra lesz szüksége, bundáját ki akarjuk kefélni, vagy körmeit le szeretnénk vágni. Érje el, hogy a szájának kinyitása, vagy a fülei, illetve lábai vizsgálata a mindennapi játékos rutin legyen.

Papillon kutya

A kis kutya bundájának szakszerű karbantartása: Számos kistestű eb, főleg a hosszú szőrű fajták, gyakori professzionális ápolást igényelnek. A legtöbb kistestű kutya a kutyakozmetikusnál történő ápolások között eltöltött időben is igényli az otthoni ápolást. A rövid, puha szőrű kutyákat elég heti egy-két alkalommal megfésülni, hogy eltávolítsuk a lerakódott szennyeződéseket és a kihullott szőrszálakat. A hosszú szőrű kutyákat naponta célszerű kifésülni, nem sajnálva az időt a csomók eltávolítására. Ne feledje el kifésülni a szőrt a lelógó füleken sem, mivel ott könnyen összegubancolódhat.

Fürdetés: A kutyájának alkalmanként szüksége lehet fürdetésre is, amennyiben túlságosan összesározza magát. Használjon langyos vizet (csökkentve annak a kockázatát, hogy kutyája kiugrik a vízből), és a kutyák számára kifejlesztett sampont. A kisebb kutyák igen hajlamosak a megfázásra, ezért ne engedje huzatos helyre mindaddig, míg teljesen meg nem száradt.

A kutyus füleinek gondozása: Hetente egyszer ellenőrizze kutyája füleinek állapotát! A hosszúfülű kistestű kutyák füleinek külső részét tisztítsa ki rendszeresen, használjon erre a célra vattát. A mélyebben lévő fülzsírt és szennyeződéseket egy speciális fültisztítóval távolíthatja el, amelyet állatorvosától szerezhet be. Sose használjon erre a célra fülpiszkálót, illetve bármilyen más eszközt, ami kárt tehet kedvence fülében. A hosszúszőrű kistestű kutyáknál szükség lehet a fülekben található szőrök kihúzogatására vagy lenyírására, így megelőzheti a fülzsír és a szennyeződések lerakodását, amely tökéletes környezetet biztosít a fülfertőzések kialakulásának. Ezt a feladatot bízza a kutyakozmetikusra vagy állatorvosára!