Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

Bár az apró, szőrös, vakkantgató kutyakölykök még a legkérgesebb szívet is meglágyítják, a váratlanul érkező alomnyi kisállat a gazdik számára kényelmetlenséget, plusz terhet és bizony komoly felelősséget is jelenthetnek, akár mi magunk neveljük őket, akár gazdit keresünk nekik.

Felelős gazdiként tisztában kell lennünk azzal, hogy a kutyatenyésztés nagy szaktudást igénylő szakma: kizárólag egészséges, bizonyítható származású, tenyésztésre alkalmas állapotú kutyákat lehet tenyészteni és bizony viszonylag kevés egyed alkalmas a továbbtenyésztésre. Emellett érdemes megfontolnunk, hogy kutyánkat ivartalaníttassuk, hiszen így nem csak különféle betegségtől óvhatjuk meg, de az életét is meghosszabbíthatjuk.

Az ivarzáskor észlelhető viselkedésproblémák ugyan megnehezítik a kutyagazdik életét, ennek ellenére az ivartalanítás és annak szükségességét illető témakört gyakran vita övezi, részben azon a tévhiten alapulva, hogy az állatok az emberekhez hasonlóan „megérdemlik” és „vágyják” a testi kontaktus és szülés élményét.

Az ivartalanítást ellenzők ezen kívül a komoly műtéti beavatkozást, az állat csonkítását, férfiasságától, nőiességétől, tehát létének értelmétől való megfosztását sorakoztatják fel érvként.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk erről az etikai aggályokat is felvető témáról, a kérdést érdemes megvizsgálni az ember, illetve az állat oldaláról is.

Az ivartalanítás 6 előnye

A kutya ivartalanításának előnyei:

- elkerülhető a nem kívánt vemhesség,

- szukák esetében ivartalanítás után megszűnik a tüzelés,

- csökken a kanok esetén az agresszív viselkedés,

- kizárólag kertben tartott kutyák esetén csökken a szökési, kóborlási kedv

- jelentősen csökken egyes betegségek előfordulásának valószínűsége, mint például a prosztata problémák, sérv, here daganat, méhgyulladás, petefészek-, méh- és emlődaganat.

A jelenlegi elfogadott szakmai álláspont szerint egyrészt az ivarérettség előtt elvégzett ivartalanítás miatt az állat nem is tapasztalja meg azt, amiből később „kimarad”, másrészt a vemhesség és az utódok kihordása a kutyák esetén nem jár kifejezett örömérzettel, a párzási kedv is csak ösztönből fakad.

Időzítés

Nőstény kutyák esetén a hasi műtét összetettsége miatt érdemes megvárni a fogváltás végét (6 hónapos kor) és az ivarérés előtt közvetlenül, 7-8 hónaposan ivartalaníttatunk.

Az ivarérés nagytestű kutyáknál időben kitolódhat és egyéb tényezők (kórtörténet, fajta, életmód, speciális igények) is befolyásolhatják a műtét időzítését, így mindenképpen állatorvossal kell egyeztetni.

„Az ivartalanítás ideális időpontja attól is függ, hogy milyen fajtájú a kutya és milyen feladatra szánják a későbbiekben, mert lehet a genetikai potenciál kifejeződését és az egészségi állapotot befolyásoló hatása is a korai ivartalanításnak.” (dr. Márton Kinga állatorvos, Purina Magyarország)

Mire figyeljünk a műtét előtt?

Adjunk kedvencünknek tápláló, igényeinek megfelelő eledelt és biztosítsuk számára a rendszeres mozgás lehetőségét! Az operáció napját megelőző 12 órában kutyád már ne egyen, előtte 4-6 órával, nyári melegben 2-3 órával pedig ne is igyon!

A műtét folyamata

Az ivartalanítás a nemi hormonokat termelő szervek eltávolítását (petefészkek, herék) jelenti.

Választhatunk hagyományos, illetve laparoszkópos műtéti eljárás között.

A szuka kutyák esetében az operációt mindenképpen a két ivarzás közti félidőben végzik el (ivarzás után 3 hónappal). Ivartalanítása altatásban, hagyományos eljárás esetén a hasüreg felvágásával, laparoszkópos műtét esetén hasfali bemetszéssel történik. A felépülési idő 7-10 nap. A hagyományos módszer esetén alkalmazható felszívódó varrat és bőrkímélő technika.

A laparoszkópia esetén három bemetszést ejtenek, amin keresztül bevezetik a speciális csipeszeket és egy kamerát, majd a megfelelő ereket elektrokauterrel zárják.

Időtartamában rövidebb a beavatkozás, emellett kisebb a komplikációk veszélye is.

Kifejezett előnye mély mellkasú, testesebb kutyák esetén van.

Kan kutyák esetében az ivartalanításra szintén altatásban kerül sor, de kis metszést ejtenek a lágyéktájékon. A herezacskók környékének állapotát ellenőrizzük, duzzanat esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz!

A műtétet követően

Az ivartalanításról felelős gazdiknak

 

Kedvencünk az ébredezést követően bágyadt lesz, ilyenkor fontos a megszokott, nyugodt környezet és a szobahőmérséklet megteremtése. Gyakran előfordulhat a szokottnál hevesebb nyáladzás, kábaság. Ha ettől eltérő tüneteket tapasztalunk, jelezzük állatorvosunk felé! Legyünk mellette, amennyit tudunk, simogassuk, tegyük mellé kedvenc játékait. Ne emelgessük, varratszedésig ne fürdessük. A seb esetleges váladékát megfelelő sebfertőtlenítő szerrel óvatos mozdulatokkal letörölehtjük. Hagyományos műtétet követően használjunk műtéti gallért, hogy kutyánk ne férhessen hozzá a sebhez, vagy kényelmes műtéti ruhát.

A műtétet követő napokra adhatunk állatorvosunk által felírt fájdalomcsillapítót, amelynek adagolása könnyű és enyhíthetjük vele kutyánk fájdalmait. A műtéti eljárástól függően sebgyógyulást elősegítő fertőtlenítő szer alkalmazása is javasolt.

Szokatlan tünetek esetén

A gyógyulás szakaszában tapasztalhatjuk kutyánknál a következő jeleket:

  • időben elhúzódó étvágytalanság
  • láz
  • duzzanat a heg vagy a herék környékén
  • több napig tartó bágyadtság
  • vérzés

A fenti tünetek bármelyikének észlelésekor mindenképp konzultáljunk álaltorvosunkkal!

Táplálás a műtétet követően

A műtétet követő első napokban könnyű eledeleket adjunk lábadozó kedvencünknek: ez különösen igaz szukák esetén, akik számára a könnyen emészthető eledel az ürítéskor használt hasizmok kímélése miatt is indokolt.

Ilyenkor jó választás lehet egy tápláló nedves eledel (csontot varratszedésig ne kínáljunk).

Az operációt követő időszakban a nemi hormonok termelésének leállásával átalakul kutyánk egész hormonháztartása, anyagcseréje és így a viselkedése is. Gyakran tapasztalhatunk étvágynövekedést, az aktivitási szint csökkenését, így nő az elhízás veszélye is.

Ezért érdemes energiában szegényebb, makrotápanyagokat ideális arányban tartalmazó eledelt választani, amely tápláló és tartalmaz egyéb esszenciális összetevőket (vitaminok, ásványi anyagok, rostok, aminosavak).

A boltok polcain találhatunk light/sterilised eledeleket is, ha kedvencünk hízásra hajlamos vagy súlyprobléma áll fenn.

Ivartalanítás után

A műtét után jelentkező hangulatváltozás, lehangoltság leküzdésére sokat tehetünk.

A lábadozás időszakában szenteljünk több figyelemt kedvencünknek, támogassuk azzal, hogy elérhetőek vagyunk számára! A legtöbb kutya ekkor nem igényel állandó foglalkozást, inkább a nyugalmat preferálja, illetve azt, ha a gazdi a közelben van, mikor mégis egy kis kényeztetésre vágyik.

Varratszedés előtt figyeljünk arra, hogy kedvencünk ne lépcsőzzön, illetve csak rövid, átmozgató sétákra vigyük, lehetőleg édes kettesben, más kutyákkal ekkor még ne érintkezzen. A varratszedést követően vihetjük társaságba, de ügyeljünk arra, hogy félősebb vagy épp agresszívabb lehet más kutyák társaságában.