A táplálástól az immunitásig, macskája emésztőrendszerének egészsége kiemelkedő szerepet játszik az általános egészségében és jóllétében. Segít az emésztésben és az erős immunrendszer támogatásában, hogy Önnek csak a közös pillanatokra kelljen koncentrálnia. Összefoglaltunk 5 egyszerű és hatékony tippet melyek segítségével gondoskodhat macskája emésztőrendszerének egészségéről.

1. Kiegyensúlyozott étrend

Macskája emésztőrendszerének támogatása érdekében a kiegyensúlyozott étrend megválasztása kulcsfontosságú. A prebiotikumokban gazdag eledelek például jó választások lehetnek, amiért macskája is lelkesedni fog. A szükséges tápanyagok bevitele segíti az emésztőrendszer egészségét, ami erősebb immunrendszert és jobb általános egészségügyi állapotot eredményez.

5 tipp macskája bélrendszerének egészségéért

Az eledel, melyet macskája fogyaszt, nagyban befolyásolhatja a bél mikrobiomját, ami az itt található hasznos és káros baktériumok kombinációja. A cikória például egy nagyszerű természetes prebiotikum a hasznos baktériumok támogatására. A hasznos baktériumok számának szaporodása segítségül szolgálhat az emésztési folyamatokban is.

Egy másik jótékony hatású összetevő macskája étrendjében a hőkezelt lactobacillus, amely bizonyítottan segít támogatni a természetes ellenanyag képződést macskája emésztőrendszerében.

2. Szőrápolás

Macskáink szeretik a kényeztetést. Nyújtsa kedvencének a maximumot, szőrének rendszeres ápolásával! Ezzel a bőrproblémák előfordulásának csökkentése mellett segíti azt is megakadályozni, hogy nagy mennyiségű szőrt nyeljenek le. Túlságosan nagy mennyiségű szőr lenyelése esetén szőrlabdák keletkezhetnek a gyomorban, melyek megakadályozhatják annak ürülését.

3. Vigyázz, kész… Játék!

A stressz gyakran vezet az emésztőrendszer egészségének felborulásához - a játékos mozgás egy jó eszköz lehet, ahhoz, hogy segítse stimulálni macskája emésztőrendszerét bélsárrekedés esetén. Ezen kívül segíthet macskája kondícióját és stressz-szintjét kontroll alatt tartani, ami jobb életminőséget eredményez. Naponta néhány perc játék erősítheti kapcsolatát kedvencével, egyúttal növeli cicája energiaszintjét is.

4. Csak mértékkel

A “lassan járj tovább érsz” az eledelváltáskor is követendő elv. A macskák különösen érzékenyek az étrendben történő változásokra, legyen szó akár a fő eledelről, akár a kiegészítő eledelről, vagy a jutalomfalatról. Az eledelváltást javasolt fokozatosan végezni.

5 tipp macskája bélrendszerének egészségéért

A fokozatos, több nap alatti átállással időt enged macskája emésztőrendszerének, hogy kedvence megszokhassa az új étrendet és így minimalizálja az állatra gyakorolt kedvezőtlen hatásokat.

5. Víz

A macskák, főként akiket kizárólag szárazeledellel etetnek, általában nem fogyasztanak elég folyadékot: ezt a szokásukat a sivatagból való származásuknak köszönhetik. A megfelelő folyadékbevitel hiánya több egészségügyi kockázatot rejt, melyek közvetlen hatással vannak macskája emésztőrendszerének egészségére.

Annak érdekében, hogy cicáját rendszeres ivásra tudja ösztönözni, érdemes több vizestálat is elhelyezni otthona különböző részeire, de fontos, hogy a vizet távol tartsa kedvence alomtálcájától.  A víz legyen friss és cserélje naponta legalább kétszer. Egyes macskák jobban szeretik a folyó vizet és szeretnek nyitott csapból inni: ha kedvencén is így ismeri, egy cicaszökőkút jó megoldást kínálhat.

A megfelelő hidratáció biztosítása érdekében továbbá javasolt nedves eledelt is (konzerv vagy alutasak formájában) beiktatni cicája étrendjébe, növelve ezzel a folyadékbevitelt. A nedves macskaeledelt akár kedvenc száraz eledelével is kombinálhatja.

Ne felejtse szemmel tartani kedvence bélsarát, szőrzetét és viselkedését sem. A macskák nem úgy fejezik ki a fájdalmat, mint az emberek: hajlamosak elrejtőzni, ha nem érzik jól magukat. Figyeljen kedvence megszokott viselkedésének minden apró változására és ne habozzon felkeresni állatorvosát, ha kétségei vannak macskája állapotával kapcsolatban.

Összefoglalva, a fentebb felsorolt egyszerű lépések betartása számos előnnyel járhat macskája számára, hiszen az emésztőrendszer egészségét támogatják, így segíthetik, hogy négylábú kedvence felkészült legyen az esetleges, kihívást jelentő szituációkkal szemben.

Szeretne többet megtudni a macskák esetleges egészségügyi problémáiról? Tekintse meg a többi elérhető egészséggel kapcsolatos cikkünket itt!