Ilyen egyszerű szobatisztaságra nevelni egy kiscicát

Egy macskát máshogy nevelünk szobatisztaságra, mint egy kutyát. Nem kell megtanítani neki, hogy mit tegyen az alommal, hiszen természetesnek veszi, hogy "homokban" végezze el a dolgát. Mindössze annyit kell tennie, hogy olyan almot vásárol, ami elnyeri az ő tetszését is, és megmutatja neki, hol találja a lakásban. Onnantól kezdve macskája boldogan használja majd.

A szobatisztaságra szoktatás első lépése

Amint hazahozta kölyökmacskáját, tegye az alomba, hogy minél gyorsabban megszokja a szagát és a tapintását. Mindig tegye az alomba, amikor úgy gondolja, hogy szüksége lehet rá, például étkezések után vagy ébredést követően. Ha a kiscica a lakás más pontján szeretné elvégezni dolgát, óvatosan emelje fel, és mielőbb vigye az alomhoz. A legtöbb kölyökcicának nem szükséges további tanítás, vigye csak következetesen az alomhoz, hogy megértse az összefüggést.

Milyen cica wc-t válasszon kölyökcicájának?

1. Felnőtteknek vagy kölyköknek szánt macskatoalett legyen?

Léteznek kölyköknek szánt alomtálcák, de ezt gyorsan kinövik a kismacskák, ami után megint hozzá kell szoktatni őket egy újhoz. Válasszon macskájának rögtön felnőtt méretű alomládát már a kezdetekkor. Nem kell attól tartania, hogy a kölyökmacska nem tud bemenni a felnőtt almos dobozba. Ha mégis meggyűlne vele a baja, készítsen feljárót fából vagy bármilyen más sima anyagból, ami nem csúszkál. Rögzítse ragasztószalaggal az alom oldalához, és ha macskája már enélkül is gond nélkül használja az almot, vegye el nyugodtan a rámpát.

2. Zárt vagy nyitott?

A zárt almos dobozok gyakorlatilag egy privát toalettet kínálnak kölyökmacskájának. A cicák egy része biztonságban érzi magát a zárt helyen, ami nem mellesleg megakadályozza az alom szétszóródását és a szagok terjengését is csökkenti. Vannak viszont olyan macskák, akikben bezártság-érzet alakulhat ki. Ezen úgy segíthet, hogy leszereli a macskavécé ajtaját egészen addig, amíg macskája komfortosan nem érzi magát benne.

Milyen almot válasszon?

Válasszon mérsékelten vagy egyáltalán nem illatosított almot, hiszen az erős szagok irritálhatják macskája orrát. Az alom lehetőség szerint pormentes legyen, mert a por károsíthatja kedvence érzékeny tüdejét. Ha sikerült olyan márkájú almot találni, amit Ön és macskája is kedvel, lehetőség szerint ne váltogassa később, mert az bizony összezavarhatja a kölyökcicákat.

Hol legyen a macskaalom helye?

Tegye csendes, nyugodt helyre, ahol nem kell tartani a hirtelen, ijesztő zajoktól.
Amíg az Ön macskája még kicsi, az alomnak olyan helyen kell lennie, ahol egyébként is sok időt tölt. A legjobb, ha a látóterében van az alom, így bármikor könnyen használhatja, amikor szüksége van rá.

Ha mégis arrébb kell helyezni, kis lépésekben tegye, azaz néhány naponta vigye arrébb az almot pár lépéssel, máskülönben könnyen összezavarhatja a kismacskát, ami kisebb balesetekhez is vezethet. Mivel a macskák jellemzően nem piszkítanak arra a területre, ahol esznek, egyszerű trükk, hogy a cica etetőtálját oda helyezze, ahol az alom volt korábban.

A kölyökmacskák nem szeretik a piszkos macskavécét. Ha nem cseréli rendszeresen az almot, egy tisztább helyet fog keresni, mint például a szőnyeg. Takarításkor szedje ki az ürüléket és dobja ki. Hetente egyszer a teljes almot öntse a szemetesbe, a dobozt pedig szappanos vízzel mossa el. Öblítse ki, hagyja megszáradni, majd töltse fel újra tiszta alommal.

Most már minden adott ahhoz, hogy egy szobatiszta kiscicával élvezze a mindennapokat! Következő lépésként ismerkedjen meg kölyök macskája táplálási igényeivel is, hogy boldog és egészséges felnőtt macska válhasson belőle.