Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.

Orosz kék

Az orosz kék macska közepes-nagy méretű fajta, elegáns, kecses testtel és hosszú, vékony lábakkal. Mozgása olyan, mintha lábujjhegyen járna. Feje keskeny, kiemelkedő bajuszpárnákkal és nagy fülekkel. Mandula alakú, élénkzöld szemei egymástól távol helyezkednek el. Bundája két rétegű, sűrű, rövid és puha tapintású aljszőrzettel. Az orosz kék macska szőrzetének tapintása különbözik bármely más fajtától, ez a fajta egyik legkülönlegesebb jellegzetessége. Bár a fajta az orosz kék nevet viseli, léteznek fekete és fehér színű egyedek is. A legnépszerűbb azonban a fajta kékes-ezüstös árnyalatú változata.

Tudnivalók
  • Játékos és kíváncsi
  • Barátságos, ugyanakkor önálló
  • Csendes
  • Vékony, elegáns fajta
  • Hetente egyszer ápolást igényel
  • Nem hipoallergén fajta
  • Szüksége van egy külső kifutóra
  • Gyermekek mellé előzetes szoktatás szükséges

Személyiség

Az orosz kék macska csendes és érzékeny fajta, olykor félénk és visszafogott tud lenni. Egyesek szerint akit egyszer kiválasztott magának, ahhoz rendkívül hűséges marad. Fenntartással van idegenekkel szemben és időbe telik, amíg barátságot alakít ki az emberekkel. Ha már otthon érzi magát, előszeretettel játszik. Szeret mászni, ugrándozni és szaladgálni. Rendkívül fürge és mozgékony.

Története és származása

Származási ország: Oroszország

Az orosz kék macska eredetileg Arkangyalmacska néven volt ismert, mert az Arhangelsk nevű orosz kikötőn át érkezett először Európába, ám spanyol és máltai macska néven is ismerték, különösen az Egyesült Államokban, ahol az utóbbi név a század elejéig fennmaradt. Azonban meggyőző bizonyítékokból lehet következtetni arra, hogy a fajta valóban Oroszországból származik. Skandináviában nagy számban található hasonló színű macska, sűrű bundájuk pedig arra utal, hogy hideg éghajlatú országban élnek. Bár a fajta a kékes színéről ismert, fekete és fehér színben is megtalálható. Ezek a színek a második világháború idején jöttek létre, amikor a fajta megőrzése érdekében a fennmaradt orosz kék macskákat a brit kékkel és a sziámi macskával keresztezték.

Jellemző egészségügyi problémák

Táplálás és etetés

Az orosz kék macska ápolása

Legjobb macskafajták gyermekeknek

Kapcsolódó cikkek:

4 perc olvasási idő

Tudj meg többet az egyes macskafajtákról

3 perc olvasási idő

Így óvjuk macskánkat nyáron

2 perc olvasási idő

Miért és mikor liheg a macska?