Óvja kutyáját a hőségtől
Óvja kutyáját a hőségtől
Óvja kutyáját a hőségtől

Óvja kutyáját a hőségtől
Legyen előrelátó és óvja meg kutyáját attól, hogy hőgutát kapjon!

A nyár pompás idő arra, hogy kistestű kutyájával a szabadban gyakorlatozzanak, de fontos szem előtt tartani, hogy kedvence könnyen felhevülhet, hőgutát kaphat. Ha tisztában van a tünetekkel, felkészülhet arra, hogy szükség esetén azonnal segíthessen rajta.

Veszélyes helyzeteket teremthet, ha a nagy melegben kinti játékra biztatják a kutyákat. Különösen igaz ez akkor, amikor túl gyorsan kell megpróbálniuk alkalmazkodni a hőmérsékletváltozáshoz.

Az emberekkel ellentétben a kutyák nem tudják izzadás segítségével szabályozni a testhőmérsékletüket, ugyanis csak a mancsuk párnái körül tudnak izzadni. Amikor egy eb testhőmérséklete emelkedik, a kényelmetlen érzéstől egészen az életveszélyes állapotig jelentkezhetnek a tünetek. A legtöbben egészen addig jól kontrollálják a saját testhőmérsékletüket, amíg az nem éri el a kritikus szintet. Szélsőséges esetben a túlhevülés a kutya halálát is okozhatja.

A lihegés a túlhevülés első jele. Bár rövid távon megoldást jelent kedvence számára, hosszú távon nem hatékony módszer a testhő csökkentésére, mert a lihegéssel sok energiát használ el, ami végső soron csak tovább növeli a hőmérsékletét.

A túlhevülés, hőguta jele lehet a gyors légzés, a fásultság, a folyamatos árnyékba húzódás és az imbolygó járás is. Fokozottan figyelje kutyája viselkedését, és ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli, azonnal fejezzék be a kinti mozgást, és miközben állatorvosi segítséget kér, próbálja fokozatosan lehűteni kiskutyáját.

  • nehézlégzés, feltűnően gyors lihegés
  • nyugtalanság
  • fokozott nyáladzás
  • koordináció hiánya, bizonytalan mozgás
  • sötétvörös vagy lila íny és nyelv
  • gyors szívverés
  • összeesés, ájulás

A túlhevült kutyáját minél előbb kezdje el hűteni hideg vízzel (kút, palackos víz, slag..). Először a vékony bőrrel fedett területeket (lábvégek, hasalja) és a koponyatetőt hűtse. Próbálja rávenni kutyáját, hogy igyon hideg vizet, de ne erőltesse túl, mert az erek összehúzódásához is vezethet.

Óvja kutyáját a hőségtől

A szabadtéri mókázás közben is legyen tájékozott, felkészült és figyelmes! A legegyszerűbb dolgok is nagyban segíthetik kistestű társa mindennapjait.


Tippek a biztonságos nyári tréninghez és játékhoz

Biztosítson bőségesen friss vizet

Ügyeljen arra, hogy kedvence előtt mindig legyen friss víz. Szabadtéri gyakorlatokhoz vigyen magával vizet, hogy ezzel is segítse kutyája hidratálását. A vízhiány gyorsan bekövetkezhet, és súlyos következményekkel járhat a kutya egészségére nézve. A kutya eledelének vízbe áztatásával is segítheti őt a kiszáradás elkerülésében, de a mozgás után biztosított friss ivóvíz is jótékony hatású lehet. A jól hidratált kutyának jobb a vérkeringése és könnyebben alkalmazkodik a testmozgás megpróbáltatásaihoz. A strandokon kerülje a tengervizet, mert az még szomjasabbá teszi kutyáját, és gyorsabban ki is száradhat. A felsőlégúti megbetegedések elkerülése érdekében kánikulában se adjanak jeges vizet, jeget a kimelegedett kutyának, legjobb ha először langyos vizet kap, és amikor kicsit lehűlt, akkor kaphat hidegebbet, emellett kerüljük a légkondícionálást a kimelegedett kutya mellett a kocsiban vagy a lakásban.

Az árnyék a barátunk

Figyeljen arra, hogy kutyája védve legyen a hőtől és a közvetlen napsugaraktól. Ha a kertben lakik, a kutyaház legyen árnyékos helyen, de kerülje a teljesen zárt kenneleket. A fák árnyéka ideális lehet, de a kifeszített ponyva is jó választás, mivel nem akadályozza a légáramlást.

Soha ne hagyja kutyáját parkoló autóban

Még ha le is húzta az ablakokat és árnyékban parkol, soha ne hagyja nyáron kedvencét az autóban. A hirtelen megemelkedő hőmérséklet veszélyes következményekkel jár, akár halálos is lehet. Ha például kint 21°C-ot mérnek, tíz perc alatt akár 32°C-ra is felmelegedhet az autó belső tere, és minél több idő telik el, a hőmérő higanyszála annál magasabbra kúszik.

Minimalizálja a szabadtéri mozgást a hőségben

A túlsúlyos és rövid orrú kutyáknál nagyobb a hőséggel összefüggésbe hozható problémák kockázata, ezért mindenképp egyeztessen állatorvosával, mielőtt új edzéstervbe kezd pajtásával. A mozgás intenzitását és időtartamát mindig a külső hőmérséklethez igazítsa, hőség esetén limitálja a szabadban töltött idejüket. Érdemes korán reggel vagy az esti órákban kimenni, de ilyenkor is ügyeljen a gyakori pihenőkre. 11 és délután 3 óra között kánikulában nem ajánlott, a fent említett kutyáknak kifejezetten tilos sétálni. Kerülje a forró felületeket, például az aszfaltot, hiszen kutyája talppárnái pikk-pakk megéghetnek.


Kint és bent is kell a hűsölés

Cserélje gyakran kedvence vizét itatótáljában, és ha szeret úszni, engedje, hogy kicsit pancsoljon és lehűtse magát a hőségben. A hűsítő matrac, kendő vagy mellény is hatásos lehet, ha kutyája nem tiltakozik a ruhaviselés ellen. Ezek a speciális ruhadarabok hideg vízbe áztatva akár 3 napig is hűteni tudják kutyáját. Egy másik lehetőség, hogy nedves, hideg törülközőbe bugyolálja négylábú barátját. Mindemellett fontos, hogy kerülje a huzatot és a légkondícionálást mert a kettő együtt súlyos légúti megbetegedéshez vezethet.

Ne felejtse el az állatok számára készült naptejet

A fehér bundájú, de különösen a fehér fülű ebek hajlamosabbak a bőrrákra. Ügyeljen arra, hogy eltakarja kutyája különösen érzékeny testrészeit, vagy használjon állatok számára készült naptejet a füleik hegyén, szőrtelen hasukon és más, vékonyan fedett területeken.

Nyári szőrzetnyírás

Egyeztessen állatorvosával arról, hogy meg kell-e nyírni kedvence szőrét nyárra. Van, hogy a hosszú szőrű kutyáknál a rövidre nyírt bunda a legelőnyösebb a meleg hónapokban, de egyes fajtáknak speciális aljszőrzete van, ami nyáron hűsen, télen melegen tartja kutyáját. Ha ezt levágja, előfordulhat, hogy nem is fog úgy visszanőni, hogy ezt a hatást ki tudja fejteni.

Legyen lelkiismeretes a parazitaellenes kezelésekben

Győződjön meg arról, hogy kutyáján nincsenek külső paraziták, például bolhák vagy kullancsok. Ne feledkezzen meg a szívférgek elleni védekezésről sem. A rendszeres kutyakozmetika szintén elengedhetetlen, különösen nyáron.


A lakás legyen hűvös és kényelmes

Biztosítson a kutyájának különböző hőmérsékletű területeket a házon belül. Adjon lehetőséget neki arra, hogy szabadon mozoghasson ezek között, így mindig kiválaszthatja azt, amire épp szüksége van. Ne bízza a ventilátorra kutyája hűtését. A kutyák főleg a mancsuk párnáin keresztül izzadnak, és a ventilátorok nem hűtik le őket olyan hatékonyan, mint az embereket.

Óvja kutyáját a hőségtől

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!