Így válasszon kistestű kutyát
Így válasszon kistestű kutyát
Így válasszon kistestű kutyát

Így válasszon kistestű kutyát
1. Ismerje meg a fajta sajátosságait

Mielőtt kiválasztja kistestű kölyökkutyáját, érdemes a lehető legtöbb információt felkutatni a szóba jöhető fajtáról. Játékos, energikus kutyát szeretne vagy inkább egy pompás, fényűző ölebet? Járjon utána az egyes fajták sajátosságainak, így nagyjából tudni fogja, hogy milyen természetű és mozgásigényű négylábúra számíthat. Sokat elárulhat a fajta története és kialakulásának folyamata is.

2. Tanuljon a legjobbaktól

Kérje ki a fajta szakértő tenyésztőjének véleményét, mielőtt kiválasztja leendő kölyökkutyáját. Egy tenyésztő, aki versenyekre és bemutatókra szánt kutyákkal foglalkozik, értékes tanácsokkal segítheti Önt leendő kiskutyája legfontosabb tulajdonságainak felfedezésében. Akár egy életre szóló társat szeretne, akár kutyakiállításokra vinné kedvencét, elengedhetetlen, hogy négylábúja tulajdonságai összhangban legyenek az Ön céljaival és elvárásaival.

3. Nem mindegy, milyen a kutya temperamentuma

A kölyökkutya kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy érdeklődő, barátságos természetű legyen. Ha a tenyésztője jobban szereti maga eldönteni, mely gazdinak mely kutya a legmegfelelőbb, mindenképp társaságkedvelő kölyköt kérjen. A kutyák viselkedése 35%-ban függ a genetikájuktól, 65%-ban viszont a szocializáció, a táplálkozás, az egészségügyi állapotuk és a tanításuk határozza meg. Javasoljuk, hogy olyan négylábút keressen, aki az Önéhez hasonló környezetben nevelkedett. Ha például nagyvárosban él, gyerekekkel körülvéve, akkor érdemes egy városi környezetben, gyerekek mellől érkező kutyust választani.

Így válasszon kistestű kutyát

4. Kölyökkutya a háznál

Hazánkban jogszabály írja elő, hogy kölyök kutya csak 8 hetes kora után választható el az anyjától és ezután microchippel megjelölve kerülhet sor az első tulajdonosváltásra. Szüksége lesz kutyaágyra, kölyökkutyáknak szánt eledelre és jutalomfalatra, etető- és itató tálakra, játékokra és szőrápolási kellékekre. Legyen tisztában az alábbiakkal: a következő állatorvosi látogatás, oltások és féreghajtás időpontjai, fajtainformáció, a növekedés és szocializáció fő állomásai, illetve minden, amit az ivartalanításról tudnia kell. Ezek mind abban segítik majd Önt, hogy gördülékenyen induljon a közös életük.

Így válasszon kistestű kutyát

5. A szocializáció egy életre szól

A kölyökkutya társaságba szoktatása egy egész életre meghatározza a viselkedését. Miután az összes korának megfelelő oltást megkapta, már biztonsággal viheti új környezetbe, ahol emberekkel és kutyákkal ismerkedhet. Ezek az élmények növelik kutyája önbizalmát és segítik őt abban, hogy könnyebben kezelje az ismeretlen helyzeteket.

6. A kölyökkutya tanítása megalapozza a jó viselkedést

A kutyakölykök imádnak tanulni! Kezdje azzal, hogy megtanítja kedvencét pórázon sétálni. Egy kölyökkutya engedelmességi tanfolyamon Ön is elsajátíthatja az alapvető vezényszavak használatát, mint például az ültetését, a helyben maradásét és a behívásét. A kölyökkutyák 5 és 16 hetes koruk között a legfogékonyabbak a szocializációra, ami pozitívan befolyásolhatja fejlődésüket. Mindkettejük számára boldogabb lesz a közös életük, ha kutyája megtanulja, hogyan reagáljon az Ön kéréseire.

7. A táplálkozás fontos szerepe

A gyorsan fejlődő kistestű kölyökkutyáknak is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és az olyan teljes értékű eledel, amely kielégíti tápanyagszükségleteiket. A csontjaik növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő arányú kalcium- és foszforbevitel, izmaik erősítéséhez pedig magasabb fehérje- és zsírtartalmú eledelre van szükségük. Az eledelnek tartalmazzon Omega-3 zsírsavakat (dokozahexaénsav, azaz DHA), amik a kutyakölykök agyának és látásának fejlődését segítik. A kistestű kölykök súlyukhoz képest gyorsabb anyagcserével rendelkeznek, emiatt fontos, hogy energiadús eledelt kapjanak, ami kis adagokban is magas energiatartalmat biztosít, így nem egyszerre terheli meg a gyomrukat. Mindig biztosítson friss vizet számukra.

8. Tűzzön ki elérhető célokat!

Ha kiállításokra, versenyekre szeretné vinni kistestű kutyáját, még a közös életük elején érdemes az Ön idejének és erőforrásainak megfelelő célokat felállítani. Keressen fel olyan gazdikat, szakembereket, akik segítenek Önnek felmérni a kutyájában rejlő lehetőségeket, hogy reális képet kapjon arról, rendelkezik-e négylábúja a kiállításokhoz, versenyekhez szükséges tulajdonságokkal vagy sem. Emellett támogathatják Önt és útmutatást adhatnak, hogyan kezdje el a felkészítést.

9. Figyeljen kutyája egészségére

Az oltási rutin betartása, a parazitamentesítés, fogápolás és az éves állatorvosi ellenőrzés csak egy részét képezik a megelőző szemléletű egészségügyi gondoskodásnak. Minden fajtának sajátos egészségügyi problémái lehetnek, amikről érdemes tudnia. Nézzen utána az országos kennelkluboknál az egyes fajtákra jellemző betegségeknek és érdeklődjön a megfelelő szűrővizsgálatok elérhetőségéről. A tenyésztő kiválasztásakor ne féljen rákérdezni, hogy megfelelően tesztelik-e a tenyészkutyákat annak érdekében, hogy csökkentsék a gyakori fajtaspecifikus betegségek kockázatát. Különösen fontos, hogy a kölyökkutya szülein elvégezték-e a fajtának megfelelő szűrővizsgálatokat.

Így válasszon kistestű kutyát

10. Egy életre szóló kötődés

Semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor egy barátságos kiskutya boldog farokcsóválással üdvözli Önt minden alkalommal, mikor hazaér. A kölyökkorban kezdődő, közösen átélt, különleges pillanatok egy életen át tartó, szeretettel teli kapcsolathoz vezetnek. Szánjon időt arra, hogy gyakran megszeretgesse és dicsérje kutyáját, játsszon vele rendszeresen és tegyenek nagy, közös sétákat együtt. Ezek mind hozzájárulnak a kettejük közti kötelék elmélyítéséhez, Ön pedig immár egy új legjobb baráttal együtt élvezheti az életet.

Így válasszon kistestű kutyát

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!