Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
bengáli cica zöld szemmel közeli kép

Ismerd meg macskád belső énjét

6 perc olvasási idő

Macskádnak nem csupán az életkorának és életstílusának megfelelő táplálásra és testmozgásra van szüksége. Ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott maradjon, az érzelmi igényeiről való gondoskodás is kiemelten fontos.

Egy macska érzelmi szükségleteit a személyisége, az életkora és az életmódja is befolyásolja. Például, ha cicád az idejének nagy részét vagy akár egészét a lakásban tölti, akkor nagyrészt tőled fog függeni, hogy hogyan érzi magát. Egy ilyen intelligens és érzelmileg is kifinomult kisállat lelki egészségének megőrzése a gazdi részéről némi erőfeszítést és képzelőerőt igényelhet, különösen akkor, ha a kedvenced nem elégítheti ki természetes ösztöneit.

A cicák történelméről röviden

A mai házi macskák olyan vadmacskák leszármazottjai, melyeket körülbelül 4000 évvel ezelőtt a közel-keleti és észak-afrikai korai civilizációk kukorica tárolói körül felbukkanó rágcsálók tömege vonzott az ember közelébe. Manapság a kedvtelésből tartott macskák többsége már nem a természetben, hanem zárt térben születik, és egész életét családtagként élheti, ahol táplálják és szeretik – ez az életforma pedig meglehetősen távol áll ősei magányos, vadászó életmódjától. 

Ma már világszerte több mint 50 törzskönyvezett macskafajta létezik, ám a legelterjedtebb mégis a közönséges keverék cica, csodálatos mintázattal és színek variációival. 

Macskapszichológia 

Amikor kedvenced valamilyen tevékenységet folytat (például zsákmányra vadászik), általánosságban elmondható, hogy egy szükségletet elégíti ki. A macskapszichológia három kulcsfontosságú „pozitív ösztönrendszert" (szükséglettípust) különböztet meg:

  • a zsákmányszerző (vagy egyszerűbben csak „kereső”) ösztönt
  • az ivadék vagy utódgondozási ösztönt
  • a játékösztönt

Minden egyes szükséglet bizonyos viselkedésre ösztönzi cicádat – szeretne eleget tenni az adott igénynek. Ám ha macskád például vadászik, nem csupán egyik szükségletet elégíti ki. A vadászat jelenthet egyszerre „zsákmányszerzést” (a zsákmány az egér, amit megehet), valamint „játékot” is. 

A macskák egyéb érzelmi ösztönei közé tartozik továbbá a vágy, a félelem, a pánik és a düh; ezek az ösztönök minden emlősfajra jellemzők, az egerek esetében is éppen úgy, mint a majmoknál.

Vagyis, akárcsak az embereké, a macskák érzelmi szükségletei is változatosak, melyeknek eleget kell tenni. Ezen szükségletek nélkül cicád nem érezne késztetést bizonyos viselkedésre, nem tanulna meg annyi mindent, nem alakítana ki erős köteléket veled és más emberekkel, és nem tudná teljes egészében élvezni az életet. Ezért fontos, hogy megértsd cicád érzelmi szükségleteit. Ha kedvenced igényeinek eleget teszel, egy kiegyensúlyozott és boldog macska társaságát élvezheted.

A zsákmányszerző ösztön

Cicádnál a „zsákmányszerzés” az, ami arra készteti őt, hogy ösztönösen felkutassa az olyan alapvető dolgokat, mint az élelem és a víz. Mondhatni ez az, ami életben tartja őt. De éppen úgy, ahogy minket embereket, a zsákmányszerzés a macskákat is a kellemes érzések átélésére ösztönzi, például, hogy egy napsütötte helyen üldögéljenek, vagy hogy az embereket játékra hívják. Ezek a tevékenységek bár nem feltétlenül szükségesek a túléléshez, mégis pozitív érzést keltenek a macskákban, hiszen kedvüket lelik bennük. 

A macskák viselkedése az evolúció során úgy alakult, hogy magukra utalva is képesek legyenek megszerezni a táplálékukat. Természetesen kedvenced már nem szorul erre, hiszen te gondoskodsz a kiegyensúlyozott táplálásáról. A macska agya és érzelmei azonban ennek ellenére erős vadászösztönnel rendelkezik. Ezért fontos, hogy teret engedj ennek az ösztönnek, ellenkező esetben a korlátozás frusztrációt kelthet cicádban. 

Ahelyett, hogy rágcsálókra vadászna (amire egyébként képes lenne), cicád élvezettel játszik majd olyan játékokat, amelyek a zsákmány kergetésére és annak elejtésére ösztönzik őt. A kifejezetten macskáknak tervezett kergethető játékok például lehetővé teszik, hogy szabadon gyakorolják ezt a viselkedésformát, és egyben kielégítsék igényeiket. Játék közben megfigyelheted kedvenced ragadozókra jellemző „kiszemel-lopakodik-üldöz-elkap-harap-öl” viselkedését. 

Ezekkel a játék nem csupán kellemes időtöltést nyújtanak neked és cicád számára, de gyakori macskaviselkedési problémákat is megelőzhetsz velük. Azon töprengsz, hogy hogyan tudnál örömet okozni cicádnak, úgy, hogy egyben eleget ennek az igényének? Kezdésként, ha naponta többször buzdítod őt a pálcás macskajátékok és cicáknak készült labdák kergetésére, de élvezettel kergetőzhet más barátságos cicatársakkal, vagy akár a család barátságosan játékos kutyájával is. Tekintsd meg a legtutibb cicák számára gondosan válogatott játékötleteinket. Fontos, hogy pozitívan záruljon a játék, cicád kapja meg a zsákmányt, vagy kapjon jutalomfalatot, mert a leggyakoribb frusztráció cicáknál a zsákmány meg nem szerzése (pl.a tabletes macskajátékoknál vagy a lézerpointernél), és ez gyakran vezethet például FIC-hez (macskák idiopatikus hólyaggyulladása) is.

Az ivadék vagy utódgondozási ösztön

Az „ivadék vagy utódgondozási ” az emlősökben azért fejlődött ki, hogy a szülők és az utódok közti kötődést elősegítse, így a szülők ösztönösen sokkal hosszabb ideig gondoskodnak kicsinyeikről és táplálják őket, mint bármely más állat. Ez a mai napig erős ösztönként él a macskákban is és előnyös tulajdonság a faj túlélése szempontjából.

A ivadék vagy utódgondozási ösztön az emlősöket – köztük minket, embereket is – képessé tesz mindenféle más jellegű kapcsolat kialakítására is. A macskák fejlődésére jellemző, hogy felnőtt korukban is megőrzik barátságos, kiscicás tulajdonságaikat. Ez különösen igaz a lakásban tartott cicákra, akiket gazdáik rendszeresen simogatnak és óvják őket, annak ellenére, hogy a szabadban továbbra is független és magabiztos vadászok lennének. 

Egyes felnőtt cicák szeretik más macskák társaságát, míg mások egyszerűen figyelmen kívül hagyják őket. Ugyanakkor akadnak olyanok is, akik saját területüket őrzik a többi macskától – minden macska más. Az efféle macskák szívesebben vannak egyedül, ám egy olyan szerető gazdival mint te, teljesen kiegyensúlyozottak lehetnek. 

A boldog, elégedett cica és a vele való jó kapcsolat titka, hogy ne erőltesd rá szeretetedet; ezzel csak elriasztod és távol tartod őt magadtól. Ehelyett figyeld a viselkedését. Ismerd fel, hogy mikor elégedett és mikor igényli a figyelmedet és a fizikai kontaktust. Ilyenkor tölts vele sok időt nyugalomban, simogatva, szeretgetve őt. 

A játékösztön

A „játékösztön” pontosan azt jelenti, aminek hangzik – a macskáknak játszaniuk kell, hogy gyakorolják azokat a képességeket, amelyekben a faj fennmaradása érdekében jónak kell lenniük, például a vadászatban. Ez több, mint puszta lehetőség arra, hogy cicád fejlessze a legfontosabb készségeit az alomban lévő többi társával. Kulcsfontosságú érzelmi ösztön, és a cica jólléte szempontjából nélkülözhetetlen. 

A játék során a fiatal macskák azokat a jutalomkereső magatartásokat gyakorolják, melyek a környezetük felfedezésére ösztönzik őket. Előszeretettel alkalmazzák egymáson a „vadászó” repertoárjukat, például a „lopakodást”, az üldözést, a zsákmányra ugrást, sőt még a harapást is! Nem érdemes aggódnod ha ilyen viselkedést látsz, ez mind arra utal, hogy a cicád jól érzi magát a bőrében. 

Macskád hamarosan megtanulja fékezni a durva játékot a testvéreivel vagy épp gazdáival, és az ösztönös ragadozó viselkedését a játékokra fogja összpontosítani. Ugyanakkor a játékos kergetőzés és egymásra ugrándozás az egészséges társas kapcsolatokat kialakító macskák viselkedésének kulcsfontosságú elemei maradnak, különösen, ha kettő vagy több macska él egy háztartásban.

Amikor így játszanak egymással, a macskák nyugodtak és nem érzik fenyegetve magukat. Éppen ezért a játékösztön is lehetővé teszi a macskák számára, hogy kifejezzék az ivadék vagy utódgondozási ösztönből eredő kötődési igényüket. Mondhatnánk azt is, hogy „akik együtt játszanak, együtt is maradnak”.

Annak érdekében, hogy cicád a későbbiekben is kiegyensúlyozott legyen és a kettőtök közt kialakult kötődés erős maradjon, érdemes különféle macskajátékokkal szórakoztatnod, napi rendszerességgel, egy életen át. Bármi, ami mozgatható vagy rázogatható, nagyszerű szórakozást jelent majd macskád számára.

Boldog cica egy életen át 

Ahhoz, hogy cicád boldog és elégedett legyen, fontos, hogy ösztönös viselkedését ne korlátozd. A táplálkozás, a fizikai kontaktus, a szőrápolás és a közös játék mind olyan tevékenységek, melyeket macskád szívesen oszt meg veled. Ezek mind szórakoztató részét képezik a kisállattartásnak és cicád gondozásának.