Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
fekete-fehér cica a fűben figyel

Értsd meg cicád testbeszédét

9 perc olvasási idő

Akár először vagy cicagazdi, akár régóta van macskabarátod, adódhatnak olyan pillanatok, amikor azt kívánod, bárcsak tudnád, mire gondol épp kedvenced.

A macskák testbeszédének megértése

Néha eltűnődhetsz azon, hogy vajon mit jelent kedvenced megváltozott viselkedése, vagy épp szeretnéd tudni, hogyan állapíthatod meg, hogy cicád boldog-e. 

Bár a cicák viselkedése olykor nehezen érthető, számos jel elárulja, hogy társad mit gondol, és hogy milyen hangulatban van. Valószínűleg már a testbeszédéből, az arckifejezéséből, a nyávogásának hangszínéből és a farokmozgásából is meg tudod állapítani cicád kedélyállapotát. De ha másra is odafigyelsz, mint például a lejjebb felsorolt, különféle farokcsóválásokra és testhelyzetekre, még több információt tudhatsz meg cicád viselkedéséből.

A macskák az alap érzelmek széles skálájával rendelkeznek – boldogságot, szomorúságot, félelmet, megkönnyebbülést, sőt frusztráltságot is éreznek, akárcsak mi, emberek. A cicáddal való jó kapcsolat kulcsa, hogy megtanuld felismerni ezeket az érzelmeket, és ennek megfelelően tudj reagálni. 

A macskák viselkedésének jelentései

Miután megértetted a macskák viselkedésének alapjait, könnyen fel tudod majd ismerni, hogyan érzi magát kedvenced. Ha szeretnéd jobban megérteni cicád viselkedését, útmutatónk segítségedre lesz, te is megtanulj érteni a macskák nyelvén.

A semleges (nyugodt) viselkedésre utaló testbeszéd macskáknál 

Optimális esetben cicád ébren töltött idejének nagy részét ilyen hangulatban tölti. Ilyenkor relaxált, elégedett és kiegyensúlyozott a már ismerős közegben. Kívülről úgy kell kinéznie, mintha elégedetten figyelné ahogy történnek körülötte az események. 

A semleges érzelmi állapotra utaló testbeszéd macskáknál

 • Fekvő helyzetben kinyújtózik, összegömbölyödik, vagy mancsát kényelmesen maga alá húzza.
 • Szemeivel lassan pislog, vagy félig csukva tartja azokat.
 • Füleit lazán, függőlegesen és előrefelé tartja – bár elforgathatja, ha felfigyel a körülötte zajló dolgokra.
 • A bajsza is laza ilyenkor, eláll az arcától, és szinte mosolyogni látszik.
 • Teste nyugodt, nincs benne feszültség, ami arra utalna, hogy akcióba lendülne.

Koncentrációra utaló testbeszéd macskáknál 

Lehet, hogy aranyosnak és bolyhosnak tűnnek, de a macskák születésüktől fogva kiváló vadászok. Könnyedén becserkészik és elejtik a zsákmányukat, és képesek akár 100%-ban a célpontjukra összpontosítani. Ha macskád egy kicsi, mozgó tárgyra vagy valami új dologra koncentrál a közvetlen környezetében, észre fogod venni, hogy testbeszéde megváltozik, miközben megpróbálja kitalálni, hogyan reagáljon az adott dologra. 

A figyelem összpontosítására utaló testbeszéd cicáknál 

  • Nyitott szemek és összeszűkült pupillák. 
  • A fülek és a bajszok előreállnak, testük pedig a figyelmük középpontja felé fordul. 
  • Miközben becserkészik zsákmányukat, testük mélyen a talajhoz lapul és hátsó lábaikat a testük alá húzzák. 
  • Faroktartásuk is az összpontosítást tükrözi; melyet ilyenkor laposan kinyújtanak maguk mögött. Közvetlenül a zsákmány elejtése előtt farkuk végét és hátsó felüket csóválni kezdik. Ez az egyik legnyilvánvalóbb farokjelzés, melyről egyértelműen tudni fogod, hogy cicád épp vadászik. 
  • Ha te vagy a figyelme tárgya, például ha eledelt vagy simogatást próbál bezsebelni, akkor a levegőbe emelt farokkal hozzád dörgölőzhet, de ez ne tévesszen meg, kedvenced továbbra is a végcéljára összpontosít. 

  Kiegyensúlyozottságra utaló testbeszéd macskáknál 

  A boldog, kiegyensúlyozott macskát könnyű felismerni, az egyértelműen erre utaló testbeszédéről. Ez az az állapot, melyet szeretnénk elérni a macskánkkal, tökéletes a kettőtök közös, harmonikus, minőségi időtöltéséhez.

  A kiegyensúlyozottságra utaló viselkedés

  • Ülő helyzetben a macska teste nyugodt és egyenes, fülei könnyedén előrefelé néznek, bár néha finoman elfordíthatja az ismerős hangok irányába, például a családtagok hangja felé. 
  • Fekvő helyzetben mancsát kényelmesen behúzza maga alá, vagy elnyúlva fekszik az oldalán vagy akár a hátán, kinyújtott lábakkal. Ez mind arra utaló jel, hogy cicád jól érzi magát és boldog.
  • Előfordulhat, hogy csukott vagy félig nyitott szemmel szundikál, vagy úgy tűnhet, mintha nehezek lennének a szemhéjai. Időnként azt az érzetet keltik, mintha éppúgy álmodoznának valamiről, mint ahogy mi emberek szoktunk.

  Ha nagyon lassan pislog rád cicád, próbálj lassan visszapislogni, hogy jelezd felé, hogy te is nyugodt vagy – ez az utánzó viselkedés nagyszerű módja annak, hogy elmélyítsd a kapcsolatot kedvenceddel. 

  • Bajsza lazán áll, a farka pedig mozdulatlan. Amikor felállnak, hogy köszöntsenek, akkor magasan tartják farkukat, enyhe lefelé tartó görbülettel a végén. 
  • Ha megsimogatod a macskádat, elégedetten becsukja szemét, és mellé finoman dorombolhat. 

  Szorongásra utaló viselkedés cicáknál 

  A macskák különösen érzékenyek lehetnek a változásokra. A váratlan változások után némi időbe telhet, amíg kedvenced megnyugszik, így fontos, hogy ismerd a szorongásra utaló testbeszédet cicádnál, hogy segíthesd megnyugtatni és ellazítani kedvencedet. Minél hamarabb ismered fel kedvenced testbeszédét, annál hamarabb nyugtathatod meg simogatással, amikor némi törődésért közeledik hozzád. Akármilyen nagy változás történik az életében, adj macskádnak 2-3 napot, hogy hozzászokhasson ahhoz, és visszatérjen a szokásos ritmusába. 

  Szorongásra utaló testbeszéd macskáknál 

  • A macska szeme tágra nyílik, és nem pislog, a pupillái ovális vagy kör alakúra tágulnak. 
  • Előfordulhat, hogy a fülét az előre álló, laza helyzetből több információ után kutatva egymástól függetlenül forgatja. Ha nagyon szorong cicád, akár a fejéhez is lapíthatja a füleit.
  • A fejét leereszti, a bajszát oldalra lapítja arca mellé, hogy kicsinek és ártalmatlannak tűnjön – vagy akár éberen előre is meresztheti. 
  • Ha szorongása erősödik, macskád a földre lapulhat, vagy a hátát a menekülésre felkészülve összegörbítheti. 
  • A farokjelzések itt rendkívül fontosak. Szorongásra utal, ha cicád a farkát mozdulatlanul tartja vagy farka végét lassan oldalra mozdíthatja. Ha ezt a könnyen felismerhető farokjelzést látod macskádnál, igyekezz megnyugtatni a kedvencedet. 

  Félelemre utaló testbeszéd cicáknál 

  A szorongó macska viselkedése apró testbeszéd jelzésekből épül fel. Ennél könnyebben észrevehető ha a macska fél valamitől. Ha megijed valamitől, például a hangos zajoktól, a kedvencedet nem fogja megnyugtatni a simogatás, és a figyelme eltereléséhez még kedvenc csemegéje sem biztos, hogy beválik. Testbeszéde arról árulkodik, hogy fél, és csak akkor fog tudni visszatérni a megszokott viselkedéséhez, ha már újra biztonságban érzi magát. Amikor igyekszel megnyugtatni őt, próbáld meg kerülni a hirtelen mozdulatokat, hogy ne tűnj fenyegetőnek. Amennyiben van rá lehetőséged, távolíts el minden olyan tárgyat a környezetéből, ami a félelmét okozhatja, és várd meg, amíg megnyugszik. Ha kedvenced gyakran mutatja ezeket a tüneteket, érdemes konzultálnod állatorvosoddal, aki viselkedésterapeutához irányíthat. További információkért látogass el a www.capbt.org weboldalra és böngéssz a viselkedési szakértők között. 

  Félelemre utaló viselkedések cicáknál

  • A macska a fejéhez lapítja a füleit, fejét mélyre ereszti, és felfelé néz. 
  • Elmenekülhet, vagy ha erre nincs lehetősége, teljesen mozdulatlanul állhat vagy gubbaszthat. 
  • Szemeit tágra nyitja, a pupillái teljesen kitágulnak, bajszát lelapítja vagy felborzolja. 
  • Fújhat vagy akár köpködhet a közeli veszélyforrásra, moroghat vagy karmait kieresztve odacsaphat a mancsával. 
  • Egyes macskák mereven kinyújtják mellső lábaikat, hogy magasabbnak látszódjanak, vagy meghajlítják a hátukat és felborzolják a szőrüket, hogy nagyobbnak tűnjenek. 
  • Farkát behúzza vagy erőteljesen csóválja egyik oldalról a másikra. 

  Frusztrációra utaló testbeszéd cicáknál

  A macskádat frusztrálhatja egy adott esemény, (például ha épp nem éri el kedvenc játékát) vagy akár egy hosszabb távú, depresszív jellegű frusztráció is úrrá lehet rajta a stimuláció hiánya miatt, ha például nem tudja kiélni a vadászat iránti ösztöneit. 

  A tartós frusztrációtól szenvedő macskák viselkedése gyakran félreértelmezhető, ezért ha úgy gondolod, hogy macskádat is ez érintheti, fontos, hogy konzultálj erről az állatorvosoddal, aki segíthet kedvenced kiegyensúlyozottságát visszaállítani. 

  A frusztrációra utaló viselkedés macskáknál 

  • Egy frusztrált macska általában a frusztráció tárgyára összpontosít, és mindent megtesz, hogy elérje, amit szeretne. 
  • Minden érzékszervét a céljára hangolja: szemei tágra nyílnak, pupillái kitágulnak, fülei előre állnak, a bajsza pedig szétterülve szintén előre állnak. 
  • Ha nem tudja elérni amit akar, akár türelmetlenül is sétálhat fel-alá. 
  • Ha cicád nem tudja feloldani ezt a frusztrációt, akkor hosszú távon tartóssá válik, ami akár depresszióhoz is vezethet.

  A krónikus depresszióban szenvedő macskák gyakran letargikusak, nincs étvágyuk, sem játékkedvük, és nem kommunikálnak másokkal. 

  Ingerültségre utaló viselkedés macskáknál 

  Ha macskád feldúltságra utaló viselkedést mutat, viselkedj vele megfontoltan. Mindig kerüld az ingerült macska provokálását – ne nézd hosszasan, ne hangoskodj, ne tegyél hirtelen mozdulatokat, és ne próbáld megérinteni vagy fizikailag megvigasztalni, ezt ugyanis további fenyegetésként veheti és mancsával odacsaphat. Ehelyett lassan vonulj vissza, és amennyiben biztonságos, távolítsd el a frusztráció okát cicád környezetéből. Ezt követően adj neki időt és teret, hogy megnyugodjon. 

  Amennyiben cicád testbeszéde rendszeresen ingerültségre utal, kérd állatorvosod és lehetőleg egy viselkedésterapeuta segítségét, hogy megértsétek a negatív macskatestbeszéd okát. 

  Az ingerültségre utaló testbeszéd cicáknál 

  • A feldúlt macska teste merev, farkát vagy egyenesen kinyújtva vagy a teste alá hajtva tartja. 
  • Határozottan eltérően viselkedik a megszokottól – elképzelhető, hogy csendben van, de az is, hogy fúj vagy morog. 
  • Megpróbál nagynak és fenyegetőnek tűnni, felborzolt szőrrel, merev mellső lábakkal vagy fenyegetően görnyedve. 
  • Fülei feszültek és a fejére lapítja őket, bajszát pedig mereven, az arcától elállva tartja. 
  • Tekintete mereven a célpontjára mered. Pupillái beszűkülnek (bár egyes macskáknál zaklatottság esetén kerek pupillák figyelhetőek meg) és nem pislog. 

  A megkönnyebbültségre utaló viselkedés macskáknál 

  Miután elmúlt a veszély, az előtte feldúlt, ijedt vagy frusztrált cica viselkedésében és testbeszédében szinte azonnal megmutatkoznak a nyugalom jelei. Ahogyan az is fontos, hogy felismerd, cicád mikor érzi magát ingerülten vagy ijedten, a megkönnyebbültségre utaló terstbeszéd felismerése is kulcsfontosságú ahhoz, hogy segíthess kedvencednek visszatérni a normális, nyugodt énjéhez. 

  A megkönnyebbültségre utaló testbeszéd macskáknál 

  • A cicák akár egész testükkel képesek kimutatni a megnyugvást – egyes macskák akár egész testüket is képesek átnyújtóztatni a feszültség oldása érdekében. 
  • Szeme, füle, feje, teste és farka mind láthatóan ellazul. 
  • A bajsza nyugalmi állapotba, végei az arcától távolabb kerülnek, fejét kellemesen leereszti. 
  • Vannak, cicák akik ásítoznak, oldalra fordítják fejüket és félig lehunyják a szemüket, vagy akár hosszasan, alaposan mosakodnak. 

  Ha megérted, hogyan érzi magát macskád, könnyebben eleget fogsz tudni tenni szükségleteinek és megfelelően fogsz tudni reagálni viselkedésére. Míg sok jelzés egyértelmű (például a fújás a harag egyértelmű kifejezése még annak is, aki nem tartott még macskát), más testbeszéd jelzések kifinomultabbak, nehezebben észrevehetők. A fenti útmutató segítségével megállapíthatod, hogyan érzi magát macskád, és szorosabbá válhat a kapcsolat közöttetek, mint valaha.