Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke cica fülét tisztítja gazdája

Amit tudni kell a macskákon élősködő bolhákról

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Amit tudni kell a macskákon élősködő bolhákról

A cicákat számtalan külső és belső élősködő fenyegeti a hétköznapokban, ezek távoltartása a felelős gazdik egyik legfontosabb feladata. Ráadásul ezek kedvencünkre és ránk egyaránt veszélyt jelentenek, a bolhacsípés allergiás reakciót válthat ki (valójában a bolha nyála), vagy éppen fonalférgeket terjeszthet.

Mik azok a bolhák?

A bolhák a leggyakoribb külső paraziták, amelyek a macskákat megtámadhatják. Fontos tudni a róluk, hogy jellemzően az állománynak csupán kis része felnőtt, mintegy 95 százaléka lárva vagy ki nem kelt pete, tehát egyetlen bolha számtalan további élősködő jelenlétét jelzi. A kifejlett egyedek 7-14 napot élnek, állati vérrel táplálkoznak, és előfordul, hogy testsúlyuk 15-szörösét is felszívják. A nőstények akár 40-50 petét is raknak naponta amelyek könnyen elterjednek a gazdatesten. Kikelés után a lárvák sötét és párás helyet keresnek a fejlődéshez, ilyen lehet például a szőnyeg, vagy egyéb kárpit. Ezt követően bebábozódnak, majd 4-14 napig, de akár hónapokig is ilyen állapotban maradhatnak. Mozgás és hő hatására aktivizálódnak, és ekkor tekinthetőek kifejlett példánynak.

Hogyan vehetjük észre a bolhákat?

Nagyon jellemző a bolhás cicákra a gyakori vakaródzás, különösen a fejen, a nyaki részeken és a hason. A túlzott vakaródzás akár a szőr elkopásához, kopasz foltok kialakulásához is vezethet. A szőr tövében jól látható a bolhák kávézaccra emlékeztető ürüléke. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy paraziták támadták meg kedvencünket. Fésüléskor láthatóvá válhatnak a sötétbarna 1 és 2 milliméter közötti rovarok.

Hogyan előzhetjük meg a bolha fertőzést?

A bolhák ellen egyszerű és könnyen elérhető kezelések léteznek. Különösen a melegebb hónapokban kell nagy hangsúlyt fordítani a megelőzésre is, mivel a bolhák ilyenkor aktívabbak. A parazita fent említett tulajdonságai miatt a macska környezetét is kezelni kell, a szőnyegeket gőzölni és megfelelő spray-vel tisztítani, az ágyneműt mosni, mert csak így előzhető meg a további bolhák kifejlődése. Amennyiben a macskánk nem kijárós, a bolhákra akkor is figyelmet kell fordítani, mivel számtalan közvetítőn keresztül behordhatjuk a lakásba: egy használt játék, egy látogató bolhás állattal vagy egy használt bútor is potenciális veszélyforrás lehet.

A gyakorlat az általános ápolási és féregtelenítési rutinhoz hasonlóan alakul. Benti cicákon negyedévente kell elvégezni a kezelést, kijárós cicák esetén és kisgyerekes családokban inkább havonta érdemes az élősködők ellen védekezni.

anyuka és kisfia cicájukat simogatják ágyon

Amennyiben tudjuk, hogyan szaporodnak a bolhák, illetve fel tudjuk ismerni a jeleket, nagyobb eséllyel tudunk védekezni ellenük, ami egyaránt fontos a macskánknak és nekünk is.