Paraziták

Kutyák

Paraziták

Kutyák

Paraziták

Kutyák

Paraziták

A paraziták a szervezet belsejében (endoparaziták) vagy a szervezeten kívül (ektoparaziták) élősködnek. Rendszeresen ellenőrizze, hogy kutyájának vannak-e élősködői, mert azok elszaporodása betegségeket okozhat.

Kölyökkutya

ENDOPARAZITÁK

A fogalom alatt a belső élősködőket értjük,ezek túlnyomórész a kiskutya beleibenélnek. Az állatorvos egy speciális bélsárvizsgálattalki tudja mutatni jelenlétüket.A kiskutyát életének második hetétől kezdverendszeresen féregteleníteni kell őket. Eztkövetően kéthetenként. Ezt legalább háromszorkell megismételni. A féregtelenítéshigiénikus tartás esetén is nagyon fontos,mert a kiskutyák a hengeresférgeket már azanyatejjel megkaphatják.

FÉREGTELENÍTÉS

A kölyökkutyák féregtelenítése orsó-, kampós-és ostorférgek ellen:

1. Féregtelenítés kéthetes korban (itt az anyaállatotis féregteleníteni kell).

2. Féregtelenítés a kölyökkutya életének negyedikhetében (az anyánál is!)

3. Féregtelenítés a hatodik héten (azanyánál is!)

4. Féregtelenítés a nyolcadik héten

■ Orsóférgek – A kölyökkutya ezekkel a férgekkel már születésekor megfertőződik. A szüléskor fellépő hormonális változások következtében az anyaállat izomszöveteiben tartózkodó orsóférgek aktiválódnak, és az anyatejen keresztülát jutnak a kiskutya szervezetébe. A kutyák elvileg más kutyák fertőzött ürülékétől vagy egy fertőzött élőlény (pl. egér) által is megfertőződhetnek. Az orsóférgekkel fertőzött kölyökkutyát kövér, felfújódott hasáról lehet felismerni. Nyugtalanság is felléphet, különösen evés után. Szabad szemmel vizsgálva a bélsárban semmit sem lehet észrevenni, mert általában csak mikroszkopikus méretű féregpetéket tartalmaz.

Néha azonban előfordul, hogy a kutya egész férgeket hány, és azok a bélsárban is jelentkeznek. Miután ezek a férgek nem csak az állat, hanem az ember egészségére is veszélyt jelenthetnek, nagyon fontos, hogy végrehajtsuk a féregtelenítési programot. Ennek már a tenyésztőnél meg kell kezdődnie!

■ Galandférgek – Ezekkel a férgekkel általában köztes élőlények révén lehet megfertőződni. Higiénikus kölyökkutyatartás mellett kicsi a fertőzés veszélye. Kutyáknál az uborkamag alakú galandféreg (Dipylidium caninum) a leggyakoribb, amit a bolhák terjesztenek: a fertőzés egy olyan bolha lenyelésével kezdődik, amely magában hordozta a lárvát. A kiskutya beleiben ekkor fejlődhet ki a galandféreg. A galandféreg egyes részeit időnként a bélsárban is meg lehet találni. Ezek nagyjából úgy néznek ki, mint egy rizsszem, és gyakran még mozognak is. Ha a kiskutya erősen bolhás, először ezeket
kell kiirtani (lásd a bolhásodás fejezetet), és csak utána tudjuk elvégezni a megfelelő féregtelenítést. Más galandféreg- típusokkal nyers hús útján és/vagy levágott állatok melléktermékeitől lehet  megfertőződni.

■ Kampósférgek – Ez a fertőzés vagy szájon át, a lárvák közvetlen lenyelésével (más kutyák bélsarától, az anyatejben lévő féreglárváktól, más állattal való érintkezéssel fertőződve), vagy pedig bőrön át, a véredényeken keresztül jut a belekbe. A fertőzésnek ez a módja embernél is fennállhat, és bőrgyulladásokat okozhat.
A kampósférgek a kölyökkutyáknál a belek nyálkahártyájának erős irritációját idézhetik elő, ami azután nyálkás vagy véres hasmenésben mutatkozik meg. Normális körülmények között az orsóférgek elhajtásakor a kampósférgektől is megszabadulunk.

■ ostorférgek – a fertőzés ebben az esetben a szájon keresztül, a féreglárvák lenyelésével megy végbe. A férgek nevüket ostorra emlékeztető alakjukról kapták. Ezek a paraziták krónikus bélgyulladást  okozhatnak.  Az orsóférgek elleni féreghajtók az ostorférgek ellen is hatásosak. Ha kétségei támadnak, mindig ésszerű a kutyától bélsármintát venni, és az állatorvossal megvizsgáltatni. Mivel a férgek nem
rendszeresen rakják le a petéiket, célszerű három napon keresztül mogyoró nagyságú székletmintákat gyűjtenie, és azokat egyszerre adni le az állatorvosnak vizsgálat céljából.

EGYSEJTŰ BÉLPARAZITÁK

Kölyökkutyák esetében sajnos egyre gyakrabbanlépnek fel egysejtű paraziták általokozott fertőzések. Gyakoriak az úgynevezettgiardiák, amelyek a nyálkás hasmenésértfelelősek. Kiskutyáknál ez akár vízszerűvagy véres is lehet. A giardiák embernél ishasmenést okoznak. Az állatorvos ezeket aparazitákat egy mikroszkopikus vizsgálat, illetveegy speciális teszt segítségével ki tudjamutatni, ezt követően pedig megkezdheti amegfelelő kezelést.

EKTOPARAZITÁK

Ezek a paraziták az állaton élnek, külső vizsgálattalfelismerhetők.

■ Bolhák – ezeket leggyakrabbanhordozójukról nevezik el (pl.kutya-, macska, sün-, stb. bolhák).A bolhák nevükkel ellentétben nem ragaszkodnakegyféle állattípushoz, szívesenátköltöznek bármilyen melegvérűállatra (vagy az emberre is). A vér kiszívásaután a bolhák szúró/szívó szájszervükkelnyálat juttatnak a sebbe, hogy avéralvadást megakadályozzák. Ez súlyos,erősen viszkető allergiát, azt követőenpedig bőrgyulladást okozhat. A bolhákgyorsan mozognak az állat szőrzetén.Világos szőrű állatoknál könnyen, sötétszőrzet esetén nehezebben észrevehetők.Egy módszer arra, hogy megbizonyosodjonróla, kutyája valóban bolhás-e:állítsa az állatot egy konyharuhára, éserősen dörzsölje meg a szőrzetét! Ha körülbelül1 mm nagyságú fekete morzsákhullnak a konyharuhára, nedvesítse megazokat! Ha a morzsák körül piros udvarképződik, akkor bolhaürülékről van szó.Ha kutyája bolhás lett, feltétlenül kérjeki az állatorvosa tanácsát, mivel a bolhapopuláció80%-a az állat környezetébentalálható, így az irtást a lakásban is el kellvégezni! Számtalan hatástalan termékárasztotta el a piacot, sajnos olyan szerekis, melyek ember és kutya számára egyarántmérgezőek. Ezért javasoljuk, hogyhagyatkozzon egy szakember tanácsaira.

■ Kullancsok – A természetben kora tavasztólegészen októberig előfordulnak.Nagyobb városokban pedig gyakorlatilagegész évben. Bokrokon és fákonlapulnak, és onnan emberre-állatraegyaránt rákerülhetnek. A kullancsokbetegségeket terjesztenek, többek közötta babesia-t (parazita fertőzés), akullancs-encephalitist, és Lyme-kórt.Ezért roppant fontos, hogy a kullancsokatszakszerűen távolítsa el. Ragadjameg egy kullancs-csipesszel, közvetlenüla feje mögött! Teleszívott testét semmiesetre sem szabad megnyomni, vagylégzőnyílásait ragasztó anyaggal elzárni.Mindkét esetben csak elősegíti a betegségkeltőanyagok sebbe, majd a vérárambajutását! Javasoljuk, hogy tavasztólkezdve védje az állatot a kullancsoktól.

■ Tetvek – Egy átlagos spot on készítménnyelmegszabadulhat tőlük. Kizárólagolyan ‚spot on’-t használjon, amelyetkölyökkutyák számára készítettek!

■ Atkák – Kutyák esetében a leggyakoribbaka rühatkák és szőrtüszőatkák.Ezek mikroszkopikusanapró méretűek, és a bőrben, valaminta szőrtüszőkben találhatók.

■ A sarkoptes atkák alagútrendszertvájnak a bőrben. A bőr megkeményedikés kérgessé válik, a viszketés gyakran szinteelviselhetetlen. A fertőzés szőrhullástokoz. A betegség ember és állat számáraegyaránt nagyon fertőző. Az állatorvosmikroszkópos vizsgálattal vagy speciálisvér-teszttel diagnosztizálja a megbetegedést.