Melyik kutya a legjobb az Ön számára?

Kutyák

Melyik kutya a legjobb az Ön számára?

Kutyák

Melyik kutya a legjobb az Ön számára?

Kutyák

Melyik kutya a legjobb az Ön számára?

Az Ön kistermetű kutyája nagyon sok örömet, nagyszerű társaságot, és biztonságot fog nyújtani Önnek.  Ez a kis vidámság-csomag több ezer órát fog Önnel tölteni élete során – ezáltal szoros kötelék alakul majd ki kettejük között.

Éppen ezért fontos olyan kutyát választania, aki egyrészt megfelel az Ön igényeinek, másrészt, akinek a szükségleteit Ön is teljes mértékben biztosítani tudja. Fontolja meg jól döntését – fordítson rá annyi időt, amennyi csak szükséges, azért, hogy biztosan bölcs döntést hozzon.

Először is a kutyafajtát kell kiválasztania. A legtöbb ember ezt a döntést nem csak a külsőre alapozza, hanem a fajta viselkedési tulajdonságait is figyelembe veszi.  Amikor arról dönt, hogy az Ön családja számára melyik a legmegfelelőbb kutyafajta, gondolja át a következő kérdéseket:

1., Van elég ideje, helye és képessége arra, hogy egy nagyon aktív kutyának – mint pl. a Jack Russell Terrier – biztosítsa a szükséges testmozgást?

Fajtától függetlenül minden kutya igényli a napi testmozgást, ezért gondolja át, hogy ezt biztosítani tudja-e. Ha tudja, hogy nem tudna többet nyújtani 1-2 kényelmes sétánál naponta, valószínűleg jobb lenne Önnek egy alacsony aktivitású kutya, mint pl. a Pekingi palotakutya. Ha viszont egy olyan kutyát keres, amely akár futópartnere is lehet, vegye számításba az aktívabb kutyafajtákat, mint például a Border Terrier vagy az Olasz Agár.

2., Van ideje egy hosszúszőrű kutya bundáját rendszeresen kikefélni, illetve fizetne egy kutyakozmetikusnak, hogy ezt elvégezze?  – Ha nem, válasszon rövid szőrű kutyát.

Alapjában véve minden kutya szőrét kefélni kell, de bizonyos fajtákét– szőrzetük típusától függően – többet. A hosszú szőrű kutyák – mint pl. Lhasa Apso és a Pekingi palotakutya – szőrét naponta kefélni és fésülni kell. A legtöbb rövid, egyenes szőrű kutya erőteljesen vedlik – pl. a mopsz és a tacskók -, tehát készüljön fel pár extra takarításra (a boltokban kapható néhány eszköz, amellyel csökkenthető a vedlés). Legyen tudatában, hogy a hosszú, lelógó fülű kutyák – mint pl. a Cavalier King Charles Spániel – sokkal hajlamosabbak a fülfertőzésekre, ezért rendszeres, és alapos fültisztításra van szükségük.

3., Az Ön házában sok a magas lépcsőfok?

A rövid lábú és hosszú testű kutyák – pl. Tacskók – számára nehézséget okoz magasabb lépcsőfokokon közlekedni.

4., A kutyája más kutyákkal vagy állatokkal is együtt lakik majd?

Néhány kutya számára nehéz az együttélés más állatokkal, míg más kutyák szeretik a társaságot.  Az állatorvos vagy egy tenyésztő személyre szabott tanácsot tud adni ezzel kapcsolatban.

5., Bizonyos kutyák, pl. a Terrierek szeretik felásni a kertet, ha felügyelet nélkül hagyják őket. Tud Ön a kutyájának biztosítani egy helyet, ahol hódolhat ennek a – számára – kellemes szenvedélyének?

Sok kutyafajta megőrzi azokat a természetes ösztönöket, amelyre tenyésztették. Éppen ezért, ha szeret szép és takaros virágos kertjében gyönyörködni, inkább kerülje el a Terriereket – nagyon szeretnek ásni!

6., Vannak fiatal gyermekei? Elég érettek ahoz, hogy tudják: a kutya nem játék?

Azt ugyan ki lehet találni, melyik kutyafajta illhet leginkább az Ön családjának életébe – de azt lehetetlen megjósolni, hogy az a kutya milyen személyiséggé fejlődik. A kutya kiválasztásánál ajánlatos kikérni az állatorvos véleményét. Bizonyosodjon meg róla, hogy a kutyusa egy több gyerekes családban nevelkedett, és már hozzászokott a gyerekek jelenlétéhez. A kutya nevelése, tanítása abszolút elengedhetetlen. Gondoskodjon róla, hogy legyen valaki, aki sok időt tölt vele – amennyiben gyermekük is be van vonva az állat nevelésébe, azt felnőtt jelenlétében tegye!

Egy több gyermekes családnak egy intelligens, jó temperamentumú, mérsékelt aktivitású kutyára van szüksége.  A kutyatartás csodálatos módon gazdagítja gyermeke fejlődését, éveken át őrzött gyönyörű emlékekkel ajándékozza meg Őt. A gyermekek és kutyák között kialakuló kötelék varázslatos lehet. Ne feledje, gyermekét és kutyáját együtt nevelni egy életen át tartó feladat!

Tipp:

Ha vannak gyermekei, válasszon olyan tenyésztőt, aki már hozzászoktatta a kiskutyákat a gyerekek látványához és hangjához.

7., Kutyáját hosszú időre fogja otthon egyedül hagyni?

Sok kutyafajta – pl. a Csivava– nagyon szenved a szeparációs szorongástól és elunja magát, ha sok időre magára hagyják. Ha a karriere vagy az életstílusa megköveteli, hogy sok időt töltsön az otthonán kívül, nagyon körültekintően kell kutyafajtát választania – esetleg még azt is meg kéne gondolnia, hogy egyáltalán legyen-e kutyája.

8., Szenved bármilyen kutyák-okozta allergiától?

Vannak olyan kutyafajták, mint az Uszkár, a Bichon Frise és a Bedlington Terrierek, melyek kevésbé okoznak allergiás reakciókat, mivel nem túlzottan vedlenek. Mindamellett, az emberek allergiás reakciói nagymértékben eltérhetnek egymástól, ezért mindig tanácsos “találkozni” a kutyával, mielőtt hazavinnénk.