Jó kutyának jár a jutalom

Kutyák

Jó kutyának jár a jutalom

Kutyák

Jó kutyának jár a jutalom

Kutyák

Jó kutyának jár a jutalom

Minden gazdi számára ismerős helyzet, hogy kedvencét szeretné a legfinomabb falatokkal kényeztetni, jó viselkedését egészséges nassolnivalóval honorálni.

Kutya jutalomfalatot kap

Nézzük, hogy mikor, mennyi és milyen jutalomfalatot válasszunk?

Jutalmazásra közös életünk során számtalan lehetőség és alkalom adódik, magától értetődő, hogy kedvencünk tanítása, kiképzése során az egyik lehetőségünk a jutalmazásra a finom falatkák biztosítása. Ebben az esetben praktikus a minél kisebb méretű, egy falatnyi snack, ami gyorsan elfogy. Erre a célra akár az eledelének egy részét is felhasználhatjuk. 

Amennyiben egyéb alkalmakkor is szeretnénk kedveskedni kutyánknak, megfontolandó, hogy olyan rágcsálnivalót biztosítsunk számára, melynek valamilyen funkciója is van amellett, hogy finom. Ilyenek a rágókák, fogtisztító jutalomfalatok vagy a funkcionális kekszek is. Az előbbiek szerepe kedvencünk lefoglalásán túl egyértelműen a szájhigiénia fenntartása, általában energiaszegény formában. A funkcionális kekszek a gazdi-kedvenc kapcsolat erősítését, kedvencünk jutalmazását szolgálják, a változatosság kedvéért érdemes többfélét kipróbálni, és a bevált falatkákat néha váltogatni, hogy mindig újdonságként hassanak kutyánk számára, így még nagyobb örömet okozhatunk vele. Ez utóbbiakkal kapcsolatban sok gazdinak vannak fenntartásai, hogy nem okoz-e nagyobb kockázatot az elhízás kialakulásában a sok snack. 

Emiatt fontos kérdés a mennyiség. Általánosságban elmondható, hogy a kutya kondíciójától függően a napi eledel adagjának (energiaszükségletének) 10%, maximálisan 25%-át biztosíthatjuk probléma nélkül ezekkel a kiegészítő eledelekkel. Mit jelent ez a gyakorlatban? Természetesen azt, hogy nem a szokásos napi eledel adag mellé, hanem annak 10-25%-át ezekkel helyettesítve adhatjuk.

Kutya jutalomfalatot eszik

Végül felmerül a kérdés, hogy milyen a jó snack, vagyis kiegészítő eledel, népszerűbb nevén a kutyakeksz? Alapvető szempont, hogy a szokásos eledelhez hasonlóan minőségi alapanyagokból, ahhoz hasonló tápanyagtartalommal rendelkezzen. Ez azt jelenti, hogy tekintettel arra, hogy az elkészítése során természetéből fakadóan mindenképp kerül bele gabonából származó szénhidrát, az bírjon valamilyen funkcionális előnnyel is, például diétás rost tartalmánál fogva segítse az egészséges emésztést. Emellett a normál eledelekhez hasonlóan legyen megfelelő fehérjetartalma, mely nem csak növényi, hanem jó minőségű állati eredetű forrásból is származik, továbbá előny, ha ez utóbbi az ún. hipoallergén fehérjék közül kerül ki. Ha az általunk etetett eledel márkájából létezik jutalomfalat is, több szempontból is praktikus, ha azok közül választunk: egyrészt így az alapanyagok minőségében nem lesz eltérés, másrészt választhatunk ugyanolyan fehérjeforrást tartalmazó kekszet is, így az érzékenyebb emésztésű kedvenceknek sem fog problémát okozni a „kicsapongás”. A jó kutyakekszek összetételüknél és textúrájuknál fogva minden életkorú kedvencnek adhatók, természetesen az életkornak megfelelő mennyiségben. Ha emellé még a zsírtartalma is moderált és vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz, továbbá kedvencünk jó étvággyal ropogtatja, akkor összetételének és textúrájának köszönhetően a javasolt adagolással nem kell tartanunk az elhízástól, és tettünk egy plusz lépést az emésztés, a fogak és az íny egészségének érdekében is

Próbálja ki az új PURINA® PRO PLAN® jutalomfalatokat!

Az ízletes PURINA® PRO PLAN® kekszeket állatorvosok és kisállat táplálkozási szakemberek fejlesztették ki. A célzott előnyökkel rendelkező jutalomfalatok támogatják kutyája megfelelő emésztését, valamint fogainak és fogínyének egészségét. Színezékek nélkül készültek, és nem tartalmaznak hozzáadott mesterséges ízesítőanyagokat. Kétféle kedvelt ízvariánsban kaphatók az állateledel szaküzletekben: báránnyal és lazaccal.

PURINA PRO PLAN Jutalomfalat keksz

 

Megfelelő emésztés MEGFELELŐ EMÉSZTÉS – Fehérje- és rosttartalmának, valamint válogatott gabonafélékből származó szénhidrát tartalmának köszönhetően támogatja a jó emésztést
Egészséges fogak és fogíny EGÉSZSÉGES FOGAK ÉS FOGÍNY – Kalcium és D-vitamin tartalmának, valamint ropogós textúrájának köszönhetően támogatja az egészséges fogakat és fogínyt

Tudjon meg többet a https://www.purina.hu/proplan/termek/kutya/jutalomfalat weboldalon!

Írta: dr. Márton Kinga, állatorvos, a Gondos Gazdik szakértő csapatának tagja