Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fekete bull keverék kutyát labdával treníroznak

Motiváció - a lelkes munka alapja

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Kutyánkat sokféle módon megtaníthatjuk különböző feladatok elvégzésére. Lássuk, mi mindent vethetünk be ennek érdekében. Száraz Kata kutyatréner cikke.

Részemről azokat a módszereket javaslom és alkalmazom, amelyeknél a kutya lelkesen, önszántából dolgozik velem, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kellőképpen motivált legyen.

barna rövidszőrű kutya jutalomfalatot kap

A legtöbb kutyus igencsak szeret enni, így jutalomfalatokkal sok mindenre rá tudjuk venni. Célszerű olyan eleséget választani, ami puha, könnyen nyelhető és kicsi, hisz nem az a célunk, hogy jóllakassuk. Érdemes kísérletezgetni, hogy mit mennyire kedvel a kiskutyánk, pl. a sült máj általában nagyon vonzó a négylábúaknak, bár nagyobb mennyiségtől előfordulhat egy kis hasmenés az érzékenyebb gyomrúaknál. Akadt olyan tanítványom, akinek az alma „űberelhetetlen” volt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy hiába a rántott hús a kedvencünk, ha három hétig folyamatosan az az ebéd, utána egy darabig ránézni sem szeretnénk. Persze a kutyák azért ennyire nem kényesek, de ők is szívesen vesznek egy kis változatosságot. Ismerd meg az ízletes, minőségi PURINA kutya jutalomfalatokat!

Különböző játékokat is felhasználhatunk kutyánk jutalmazására, erős zsákmányösztönű négylábúaknál ez különösen hatékony lehet.

A kutya szociális állat, arra tenyésztjük évezredek óta, hogy az ember közelében éljen és végrehajtson nekünk különböző feladatokat, ezért aztán fontos neki az úgynevezett szociális megerősítés, a szóbeli dicséret, a simogatás. Nagyon fontos, hogy ezen megerősítéskor hitelesnek kell lennünk: akkor lesz igazán értékes, ha valóban örülünk a kutya viselkedésének és nem csak kötelességtudóan odavetjük, hogy „okos vagy”.Az eszköz nélküli játék, egy kis birkózás, vagy kergetőzés remek jutalom lehet kutyánk számára, emellett ráadásul príma kapcsolat-építő is.

Sokaktól hallom, hogy nem akarnak jutalomfalatot, vagy labdát használni, azt várják el a kutyájuktól, hogy a két szép szemükért és a gazdájuk iránti szeretetből hajtsák végre a feladatokat. Ilyenkor érdemes azon elgondolkozni, hogy mi miért járunk be a munkahelyünkre. Természetesen az élethez pénz is kell így komoly motivációt jelent, hogy ha bemegyünk dolgozni, fizetnek nekünk érte. Még a kevésbé izgalmas, kellemetlen feladatokat is megcsináljuk, hiszen ezért kapjuk a bérünket. Tud emelni a dolgon, ha a kollégáinkkal jóban vagyunk és jó hangulatban telik a munkaidő. Igazán azonban akkor érezzük jól magunkat, ha élvezzük azt, amit csinálunk, nem pedig mintegy kényszerből, kizárólag a megélhetésünkért tesszük.

kistestű kutya jutalomfalatot kap gazdájától

Úgy gondolom a kutyával is akkor tudunk igazán szépen dolgozni, ha négylábúnk örömét leli a közös munkában. Ezt azzal tudom elérni, hogy bulit csinálok a gyakorlásokból sok játékkal, sok dicsérettel és tanítás közben még véletlenül sem büntetem meg azért, mert valamit elrontott.Célszerű a motivációt aszerint megválasztani, hogy mennyi a zavaró körülmény. A lakásban ahol nem sok izgalmas dolog történik, önmagában eseménynek számít a gazdával való munka, viszont kint a parkban, ahol érdekes szagok vannak, esetleg kutyák rohangálnak jobbra-balra, könnyebben elkalandozhat a kutya figyelme. Ilyenkor kell elővennünk a nagyágyút: a legütősebb motivációs eszközünket.

Nagyon fontos, hogy megfigyeljük kutyánk reakcióját. A jutalom nem azért lesz jutalom, mert én annak szánom, hanem mert a kutyám annak veszi! Hiába akarom én jó alaposan megdicsérni egy falattal, ha nem éhes, vagy egy eldobott labdával, ha nem érdekli a zsákmány. Tapasztalataim szerint, sok gazda szereti megsimogatni a kutyáját, ezért azt gondolja, hogy ez már éppen elég dicséret számára, és nem veszi észre, hogy az adott szituációban az eb nem annyira vevő erre a fajta kontaktusra, sokkal jobban örülne egy kis szaladgálásnak.

férfi három kutyájával fut a mezőn labdával

Elsőre, lehet, hogy úgy tűnik, nem is olyan egyszerű megtalálni, hogy a különböző körülménykehez, a különböző nehézségű feladatokhoz milyen motivációs eszközt válasszunk, azonban egy kis kreativitással és kedvencünk megfigyelésével hamar ráérezhetünk. Az igazán jó hangulatú, lelkes munka eléréséért érdemes rászánnunk egy kis időt négylábúnk ilyen szempontból történő megismerésére is.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja