Ha a kiskutyád veled utazik

Kutyák

Ha a kiskutyád veled utazik

Kutyák

Ha a kiskutyád veled utazik

Kutyák

Ha a kiskutyád veled utazik

Ha utazást tervezel, fontos időben eldöntened, hogy mi történjen a kiskutyáddal. Mindenképpen gondoskodnod kell róla, függetlenül attól, hogy az állat otthon marad, vagy elkísér. Döntésednél mérlegeld a kölyökkutya személyiségét és azt, hogy milyen messzire utazol!

Kiskutya ül

Európa déli országaiban gyakoriak az olyan megbetegedések, amelyek Közép-Európában nem, vagy csak egyes területeken fordulnak elő. Ezeket túlnyomórészt különböző kullancsfajták okozzák. A kullancsok elleni védelem ezért nagy fontossággal bír.

Ha az Európai Unió tagállamaiba utazol, szükséged lesz a kék EU-háziállat útlevélre. Az állatorvosnak ebben minden fontos védőoltást, féregtelenítést dokumentálnia kell.

Ha nem az Európai Közösség tagállamaiba utazol, érdeklődj a nagykövetségeken a beutazási rendeletek felől!

BEUTAZÁSI RENDELKEZÉSEK

Vedd figyelembe, hogy a veszettség elleni védőoltás majdnem minden országban az előírások közé tartozik. Az állatnak legalább harminc nappal a beutazás előtt át kell esnie rajta, de a védőoltás beadásának időpontja nem lehet korábbi, mint az indulástól számított 12 (helyenként 6) hónap.

Néhány országban, mint például Nagy-Britanniában vagy Svédországban és Norvégiában, egy antitest-titer meghatározásról szóló igazolást kérnek. Lépj érintkezésbe állatorvossal legalább hat hónappal a tervezett utazásod előtt, hogy minden formalitást időben elintézhess!

Kutyád védelme érdekében a veszettség elleni védőoltáson kívül az állatnak komplett oltásvédelemben is részesülnie kell. Ezenkívül bizonyos országokban kötelező a póráz és a szájkosár használata is. Ezen
előírások figyelmen kívül hagyása könnyen tönkreteheti az utazását, ezért időben tedd meg a szükséges intézkedéseket!

UTAZÁS AUTÓVAL

Az utazás során gyakran tarts pihenőt!

A pihenők alkalmával itasd meg kutyád!

A megfelelő szellőztetés, különösen nyári időszakban, nagyon fontos. Soha ne hagyjd
kutyádat az álló autóban, mert a hőmérséklet nagyon gyorsan megemelkedhet, és az állat
hőgutát kaphat!

Amiről nem szabad megfeledkezned: névvel és a tartózkodási hely címével ellátott nyakörv, póráz, takaró vagy kosár, törölközők a szárításhoz, kefék, etető- és itató edény, valamint természetesen megfelelő mennyiség a megszokott kutyaeledelből, mert a hirtelen táplálékváltástól még egy egészséges kutya is hasmenést kaphat.
Állatorvosoddal állíttass össze egy kisebb elsősegélydobozt, amely a legszükségesebb gyógyszereket tartalmazza (az emberi gyógyszereket az állatok gyakran nem bírják, sőt azok számukra károsak is lehetnek, esetleg más adagolásra van szükség)!

UTAZÁSI MEGBETEGEDÉSEK

A bolha- és kullancsvédelem feltétlenül történjen meg, mert a kullancsok, különösen déli országokban, súlyos megbetegedéseket okozhatnak (pl. az ehrlichiózis – vérzéses kullancsláz). Ezen a területen előfordulhat leismaniózis is, amely egy homoki szúnyog által terjesztett, szintén nagyon veszélyes betegség, valamint a dirofilariózis, amit Dél-Európában és Amerikában a szúnyogok terjesztenek. E szúnyogok ellen szúnyogirtókkal nem lehet hatékonyan fellépni.

Amint elérted úti célod, ajánlatos egy helybéli állatorvos nevét és címét beszereznie – természetesen
abban a reményben, hogy nem lesz rá szükséged. Azonban jó tudni, hogy kihez fordulhatsz vészhelyzet esetén.