A kiskutya egészsége – mikre kell figyelnünk?

Kutyák

A kiskutya egészsége – mikre kell figyelnünk?

Kutyák

A kiskutya egészsége – mikre kell figyelnünk?

Kutyák

A kiskutya egészsége – mikre kell figyelnünk?

Ismerje meg alaposan kiskutyája viselkedését! Így hamar felismerheti azokat a feltűnő reakciókat, amelyek olyan sérülésre vagy betegségre utalhatnak, amit állatorvosnak kell ellátnia.

Beagle ül a fűben
  • Szemek – A szemeknek mindig tisztának és csillogónak kell lenniük, a szem fehér részének, az úgynevezett szklerának vagy ínhártyának fehérnek kell lennie, nem mutathat vöröses vagy sárgás elszíneződést. Az elszíneződés első jelére azonnal értesítse állatorvosát! A szemzugokban kis mennyiségű ragacsos/nyálkás anyag található. Ez teljesen normális. A napi ápolás során ezeket a lerakódásokat egy langyos vízzel vagy bórvízzel átitatott zsebkendő segítségével el kell távolítani. Amennyibenez túl nagy mennyiségben fordulna elő vagy gennyes váladék jelentkezik, mutassa meg az állatorvosnak!
  • Fülek – A kutya fülszőrzetének (hosszúszőrű kutyafajták esetében), a fülkagylónak és a külső füljáratoknak tisztának,váladéktól és szagtól mentesnek kell lenniük. A füleket legalább egyszer egy héten ellenőrizni kell. Fülproblémára hajlamos kutyák esetében gyakrabban kell elvégeznünk a fülek ellenőrzését. Kérje kutyakozmetikusát, hogy távolítsa el a hallójáratokból a felesleges szőrt, mert az akadályozza a szellőzést, valamint szennyeződés tapadhat rá, ami gyulladáshoz vezethet! Ha vöröses elszíneződést ,gyulladást vagy kellemetlen szagokat észlel, illetve kutyája érzékenyen reagál az érintésre, keresse fel állatorvosát! Lehetséges, hogy az állatorvos a fül gyakori ápolását javasolja. Ebben az esetben kérje meg őt, hogy ajánljon egy irritációt nem okozó tisztító folyadékot, és mutassa meg, hogyan kell az állat fülét szakszerűen kitisztítani!
  • Száj – a fogínynek rózsaszínnek, simának és fényesnek kell lennie. Sem vöröses elszíneződés, sem duzzanatok nem lehetnek rajta. Az állat ajkain nem lehetnek ekcémák vagy más váladékozó pontok. A fogak legyenek fehérek és lerakódásoktól mentesek! A kellemetlen szájszag a száj ésa torok megbetegedésére utalhat.
  • Orr – Az orrnak tisztának és kissé nedvesnek kell lennie. Nagyon fontos, hogy ne legyen tele ragacsos vagy akár gennyes orrváladékkal. Orrvérzés esetén vigyük akutyát állatorvoshoz!
  • Bőr és szőrzet – A bőrnek rózsaszínnek/fehérnek és simának kell lennie. Váladékozó ekcéma, erős hámlás vagy kellemetlen szag jelentkezése betegségekre utalhat. A szőrzet zárt és sűrű legyen, enyhén csillogó. A szőrzetet rendszeresen vizsgáljuk át, ellenőrizzük, hogy nincsenek-e benne ektoparaziták (kullancs, bolha, tetvek)! Ezt a műveletet bolhafésűvel végezhetjük el.
  • Lábak – Különösen ügyeljünk a mancsokra! Téli séták után rendszeresen mossuk le a rájuk tapadt sót! Nyáron és ősszel, különösen a hosszú szőrű kutyafajtáknál, rendszeresen ellenőrizzük a szőrzetet a lábujjak között, nehogy toklász, tüske vagy más idegen test akadjon belé! Végtagok zúzódása vagy esetleges bénulás esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz!
  • Végbélnyílás – E testnyílás is legyen mentes a gyulladásoktól vagy ektoparazitáktól (kullancsok). Még paraziták maradványai sem fordulhatnak elő (pl. galandféreg részek, ami körülbelül úgy néz ki, mint egy mozgó rizsszem). Ha a kutya a fenekét húzza a földön, vagy nyalogatja, rágcsálja a végbélnyílását és annak környékét, az bűzmirigy problémára vagy férgességre utal.