Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
két kistestű kölyökkutya labdával játszik pázsiton

Zökkenőmentes elválasztás kiskutyánk számára

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A kiskutya életében a leválasztás és az alomtestvérektől, illetve az anyakutyától való elszakíttatás talán a legnagyobb érzelmi stressz.

A kölyök abba a világba születik bele, ahol harmónia, melegség, gondoskodás és folyamatos, ízletes, folyékony táplálék áll a rendelkezésére.

Az élet csupa játékból, evésből és alvásból áll. Ehhez képest az elválasztás, ha túl hirtelen zajlik le, trauma lesz számára.

Anyakutya kölykeit táplálja

Természetesen lehet az elválasztás folyamatát ügyesen végezni, és olyan mértékben zökkenőmentessé tenni, hogy a kiskutyák jóformán észre sem veszik. A starter, híg, még tejszerű eledelt lapos tányérban, langyosan tálaljuk a piciknek kiegészítésként, jellemzően a 4. héttől. Ez eleinte jó mókát jelent a kutyáknak: belemásznak, a lábukról kezdik lenyalogatni a rátapadt eleséget, majd a tányérból is egyre többet nyalogatják, ízlelgetik.

A mennyiségi arányok eltolásával – ami az anya elválasztott tejmennyiségének csökkenését követi – fokozatosan egyre hangsúlyosabb lesz az eledelfogyasztás. Az erre alkalmas eledelt beszerezhetjük a szakboltokban.

Kölyökkutya fém tálból issza a tejet

Elsődleges szempont a kiválasztásnál a minőség, melyet sok esetben az első alkalommal pusztán a számunkra szimpatikus márka kiválasztásával tudunk megtippelni, később pedig már saját tapasztalatok alapján választhatjuk ki a megfelelő eledelt a kiskutyánknak. Az előrehaladottabb leválasztási fázisban a kiskutyák már nem kapnak elegendő mennyiségű és minőségű tejet az emlőkből – ilyenkor is fontos, hogy ugyanúgy gyarapodjanak súlyban és a szőrük is épp olyan fényes, egészséges legyen, mint a tejes szakaszban.

Anyakutya kölykeivel és PRO PLAN termékfotó

Erre az időszakra jellemzőek a hosszú, jóllakott alvási periódusok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz is, hogy a kölyökkutyák kiegyensúlyozottan cseperedjenek. Ezt akár a megfelelő átállás fokmérőjének is nevezhetjük. Az éhes, kielégítetlen étvágyú kiskutya nem alszik eleget és elég mélyen, sokat nyöszörög, sírdogál, keresi az emlőt. Fénytelen szőre és a súlygyarapodásbeli elmaradása is az elégtelen tápanyagbevitel okán jön létre, ezért is mindig nagyon fontos odafigyelni, hogy biztosítsuk számára az életkorának megfelelő táplálékot.

Az eledelre való átállás ezután „finomodik”: ha kis kedvencünk már elfogadta az eledelt, annak állagát lehet változtatni, de mindig csak fokozatosan! A teljes száraz eledellel való táplálás a tapasztalatok szerint 3 hónapos kor felett fogadható el a kutya számára.

felnőtt és kölyök beagle eledelt esznek

Fontos, hogy folyamatosan biztosítsunk friss ivóvizet a kutyus számára, és figyeljük, mennyi folyadékot fogyaszt, hiszen a kiskutyák vízháztartása gyorsan megbillenhet. A kiszáradt állapot, még ha csak enyhe formában is jelentkezik, káros következményekkel járhat az immunrendszer működésében és más szervrendszerek megfelelő működésének akadályozásában.

Írta: Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN