Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
két golden retriever kölyök játszik egymással

A hasmenéses kölyökkutya panaszainak enyhítése

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A kölyökkutya hasmenése kellemetlen, különösen ha már otthon folyik az idomítás.

A gazdit érő kellemetlenségeken felül senki sem szeretné szenvedni látni a kölyökkutyáját. Szintén nehéz feladat annak felismerése, hogy mikor áll valami komoly a kölyökkutya hasmenésének hátterében, és mikor lehet egyszerűen leküzdeni. Ebben a cikkben a kölyökkutya hasmenéséről tájékozódhatsz és ezzel kapcsolatos gyakorlati tanácsokat olvashatsz.

Mi okozza a kölyökkutya hasmenését?

A kölyökkutya hasmenésének számos különböző kiváltó oka lehet. Ezeknek a kiváltó okoknak a többsége nem komoly, és egyszerű módszerekkel elkerülhetjük kölyökkutyánk szenvedését.

Stressz
Amikor új otthonba kerül, a kölyökkutya hajlamos a stresszre. Ez a teljesen új környezet és a számára ismeretlen emberek miatt van. Az új otthonban eltöltött első néhány nap után viszont el kell tűnnie ennek a stressznek.

Új étrend
Előfordulhat, hogy a hasmenéses kölyökkutya nehezen szokja meg az új étrendjét. Fontos, hogy a kölyökkutya az első év után a kölyökkutya eledelről átálljon a felnőtt eledelre. Ne feledd viszont, hogy a hirtelen étrendváltozás hasmenést okozhat, ezért javasolt fokozatosan bevezetni az új étrendet. Amennyiben ennek ellenére is hasmenést tapasztalsz kutyádnál és ez pár napon belül nem szűnik meg, egyeztess állatorvosoddal.

Élősködők
A fiatal kölyökkutyák könnyen elkaphatnak hasmenést okozó élősködőket. Az élősködők nagyobb számmal fordulnak elő szennyezett területeken. Gondolj erre, amikor kölyökkutyát viszel haza. A kölyökkutya az anyjától is elkaphatja az élősködőket, ezért is fontos, hogy vásárlás előtt szemrevételezd az anyakutyát. Amennyiben arra gyanakszol, hogy élősködő lehet a probléma hátterében, fordulj állatorvosodhoz.

Ezek csupán a hasmenés leggyakoribb okai. Számos egyéb kiváltó ok is szóba jöhet még, többek között a vírusos fertőzés vagy az ivóvíz minőségének megváltozása.

Mikor kell állatorvoshoz vinni a hasmenéses kölyökkutyát?

Ha a kölyökkutyának hasmenése van, nem mindig könnyű megállapítani, hogy azonnal állatorvoshoz kell-e vinni. Érdemes viszont odafigyelni egy sor intő jelre.

Először is ellenőrizni kell, hogy nincsen-e vér a székletben. A hasmenést kísérő vér sosem jó jel, és komolyan kell venni. Ha ilyet látsz, a lehető leghamarabb vidd a kölyökkutyát állatorvoshoz.

A széklet fekete és kátrányszerű? Ha igen, akkor ez még súlyosabb problémára utalhat, hiszen azt jelenti, hogy a belekben megemésztett vér van vagy akár azt is jelentheti, hogy a szervezetben valamilyen belső vérzés van.

További intő jelek az étvágytalanság és a gyakori hányás.

Ha a kölyökkutya a fenti jelek egyikét sem mutatja, akkor valószínűleg nincsen szükség állatorvosra, feltéve hogy a hasmenés nem gyakori, vagy áll fenn két vagy három napnál hosszabb ideje.

A kölyökkutya hasmenésének kezelése

Az első és talán legeredményesebb kezelés a néhány napos kímélő étrend. Először adj kölyökkutyádnak kisebb adag főtt fehér rizst. Ha ez beválik, akkor a következő étkezéskor adj hozzá egy kevés főtt csirkét is. Ez az étrend megnyugtatja a gyomrát, és egy nap múlva a kölyökkutya székletének ismét szokásos állagúnak kell lennie.

Ha a kölyökkutya állapota nem áll helyre vagy szemmel láthatóan romlik, akkor a lehető leghamarabb keresd fel állatorvosodat. Ő adott esetben különböző gyógyszereket ajánl majd, amelyek segíthetnek a kölyökkutyán.

A rendszeresen hasmenéstől szenvedő kölyökkutyákon segíthet a különleges összetételű étrend. A PRO PLAN Medium Puppy Sensitive Digestion bárányban gazdag száraz kölyökkutya eledel, ami az emésztőrendszert támogató tápanyagok speciális kombinációját tartalmazza. Ebbe beletartoznak az emésztéskönnyítő, jól emészthető összetevők (pl. tojás), és a megfelelő székletállagot elősegítő bentonit (amely egy természetes agyagfajta).

Az eledelről itt tájékozódhatsz bővebben.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Új kölyökkutya érkezik a családba

4 perc olvasási idő

Paraziták