A hasmenéses kölyökkutya panaszainak enyhítése

Helping puppies with diarrhea

A hasmenéses kölyökkutya panaszainak enyhítése

Helping puppies with diarrhea

A hasmenéses kölyökkutya panaszainak enyhítése

Helping puppies with diarrhea

A hasmenéses kölyökkutya panaszainak enyhítése

A kölyökkutya hasmenése kellemetlen, különösen ha már otthon folyik az idomítás. A gazdit érő kellemetlenségeken felül senki sem szeretné szenvedni látni a kölyökkutyáját. Szintén nehéz feladat annak felismerése, hogy mikor áll valami komoly a kölyökkutya hasmenésének hátterében, és mikor lehet egyszerűen leküzdeni.

Ebben a cikkben a kölyökkutya hasmenéséről tájékozódhat és ezzel kapcsolatos gyakorlati tanácsokat olvashat.

Helping puppies with diarrhea

Mi okozza a kölyökkutya hasmenését?

A kölyökkutya hasmenésének számos különböző kiváltó oka lehet. Ezeknek a kiváltó okoknak a többsége nem komoly, és egyszerű módszerekkel is hozzájárulhatunk, hogy enyhüljön a kölyökkutya szenvedése.

Stressz

Amikor új otthonba kerül, a kölyökkutya hajlamos a stresszre. Ez a teljesen új környezet és a számára ismeretlen emberek miatt van. Az új otthonban eltöltött első néhány nap után viszont el kell tűnnie ennek a stressznek.

Új étrend

Előfordulhat, hogy a hasmenéses kölyökkutya nehezen szokja meg az új étrendjét. Fontos, hogy a kölyökkutya az első év után átálljon a kölyökkutyák eledeléről a felnőtt kutyák eledelére. Ne feledje viszont, hogy ez az étrendváltozás hasmenést okozhat, ami teljesen szokványos. A kölyökkutya gyomra néhány nap alatt hozzászokik az új eledelhez, és a hasmenésnek el kell múlnia. Ha nem szűnik meg, akkor egyeztessen állatorvosával egy másik eledel kipróbálásáról.

Élősködők

A fiatal kölyökkutyák könnyen elkaphatnak hasmenést okozó élősködőket. Az élősködők gyakran fordulnak elő szennyezett területeken. Gondoljon erre, amikor kölyökkutyát visz haza. A kölyökkutya az anyjától is elkaphatja az élősködőket, ezért is fontos, hogy vásárlás előtt lássa az anyát. Ha arra gyanakszik, hogy élősködő lehet a probléma hátterében, forduljon állatorvosához.

Ezek csupán a hasmenés leggyakoribb okai. Számos egyéb kiváltó ok szóba jöhet még, többek között a vírusos fertőzés vagy az ivóvíz megváltozása.

Mikor kell állatorvoshoz vinni a hasmenéses kölyökkutyát?

Ha a kölyökkutyának hasmenése van, nehezen dönthető el, hogy állatorvoshoz kell-e vinni. Érdemes viszont odafigyelni egy sor intő jelre.

Először is ellenőrizni kell, hogy nincsen-e vér a székletben. A hasmenést kísérő vér sosem jó jel, és komolyan kell venni. Ha ilyet lát, a lehető leghamarabb vigye a kölyökkutyát állatorvosához.

A széklet fekete és kátrányszerű? Ha igen, akkor ez még súlyosabb problémára utalhat, hiszen azt jelenti, hogy a belekben megemésztett vér van. Mindez azt is jelentheti, hogy a szervezetben valamilyen belső vérzés van.

További intő jelek az étvágytalanság és a gyakori hányás.

Ha a kölyökkutya a fenti jelek egyikét sem mutatja, akkor valószínűleg nincsen szükség állatorvosra, feltéve hogy a hasmenés nem gyakori, vagy áll fenn két vagy három napnál hosszabb ideje.

Helping puppies with diarrhoea

A kölyökkutya hasmenésének kezelése

Az első és talán legeredményesebb kezelés a néhány napos kímélő étrend. Először adjon neki kisebb adag főtt fehér rizst. Ha ez beválik, akkor a következő étkezéskor adjon hozzá egy kevés főtt csirkét is. Ez az étrend megnyugtatja a gyomrát, és egy nap múlva a kölyökkutya székletének ismét szokásos állagúnak kell lennie.

Ha a kölyökkutya állapota nem áll helyre vagy szemmel láthatóan romlik, akkor a lehető leghamarabb keresse fel állatorvosát. Ő adott esetben különböző gyógyszereket ajánl majd, amelyek segíthetnek a kölyökkutyán.

A rendszeresen hasmenéstől szenvedő kölyökkutyákon segíthet a különleges összetételű étrend. A PURINA® PRO PLAN® Puppy Sensitive Digestion with OPTIDIGEST® az emésztőrendszert támogató tápanyagok speciális kombinációját tartalmazza. Ebbe beletartoznak az emésztéskönnyítő, jól emészthető összetevők (pl. tojás), és a megfelelő székletállagot elősegítő bentonit (amely egy természetes agyagfajta).

Az étrendről itt tájékozódhat bővebben.