Gyakori tévedés a macskákat és a tejfogyasztást összekapcsolni, vélhetően azért, mert már gyerekként számos mesében megjelenik a macska egy nagy tejestál felett, ami rögzült az emberekben. Viszont az tudni érdemes, aki tejet ad a macskájának, természetesen nem akar rosszat, ettől függetlenül a macskáknak árthat a fogyasztása, így kerülni kell.

A felnőtt macskák nem tudják megemészteni a tejcukrot (laktózt) teljes mértékben, még ha néhányan jobban is toleráljak. Vannak olyan macskák, akik kevés tejtőlis rosszul lesznek, mások akár egy pohárnyit is meg tudnak inni. Kedvencünkön nem is látszik, hogy rosszul érzi magát, nem mutatja hogy nem komfortos a hasa. A cicának a tej hasmenést okoz, ami hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet pl. bélflóra eltolódás, kiszáradás.

Nem valódi jutalom

De akkor miért adunk nekik tejet mégis? Néha azért, mert így akarjuk megjutalmazni, kényeztetni kedvencünket. Ha kedvencünk laktóz intoleranciában szenved, jutalmazás helyett kellemetlen perceket szerzünk neki, így már nem is számít jutalomnak. Teljes értékű táplálás mellett nincs is szüksége ilyen jellegű kiegészítésre, de ha szükséges nagyobb folyadék fogyasztásra buzdítanunk, vagy az egészségi állapota megkívánja, hogy egy kis plusz könnyen értékesülő fehérjéhez juttassuk, válasszunk laktózmentes változatot. Amire viszont valóban nagy mennyiségben szüksége van kedvencünknek, az a jó minőségű fehérje.

Tej helyett

A macska folyadék igényét a táplálékkal biztosított nedvesség mellett a tiszta, friss ivóvíz képes kielégíteni, nem igényel más folyadékot. Fontos megjegyezni, hogy néha lehet hasznos is a tej, azonban csak bizonyos esetekben. Ha a táplálkozásból vagy a fokozott tisztálkodásból fakadó szőrlabda nyelés miatt nem elég laza a bélsár, jól jöhet a tej bélsár lazító hatása, de ennél vannak hatékonyabb és megbízhatóbb módszerek is. Egyes tápok és macskaeledelek kifejezetten bélsárlazításra alkalmasak. Ezekben olyan természetes összetevők találhatók, amelyek gyorsabb transzportot tesznek lehetővé, valamint optimalizált rosttartalommal rendelkeznek. Ezenkívül segíthet a macskafű, esetleg malátapaszta is.