Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.

Szfinx

A szfinx macska fő jellegzetessége bundájának hiánya. A szfinx macskák azonban nem teljesen szőrtelenek. Puha, vékony szőrréteg fedi bőrüket, mely leginkább az őszibarack külsejéhez hasonlítható. Sem bajusza, sem szempillája nincs. Feje hasonlít a Devon Rex macskafajtáéhoz. Mélyen helyezkedő szemei citrom formájúak. Teste finom csontozatú, ám izmos. Hosszú, karcsú lábai vannak, viszont hordós mellkasa miatt jellemző rá a dongás lábállás. A farok hosszú és elkeskenyedő. Meleg és puha tapintású teste miatt egyesek „velúr melegvizes palack” névvel is illetik. Bőrének a fej egyes részein, a testen és a lábakon ráncosnak, mindenhol máshol feszesnek kell lennie. Jól megfigyelhető rajta a pigmentáció. Ennél a fajtánál minden szín és bőrminta elfogadott.

Tudnivalók
  • Rendkívül aktív és kíváncsi
  • Társaságkedvelő és társfüggő
  • Kimondottan beszédes
  • Vékony, elegáns fajta
  • Hetente egyszer ápolást igényel
  • Hipoallergén fajta
  • Benti macska
  • Gyermekek mellé előzetes szoktatás szükséges

Személyiség

A szfinx macska nyitott, emberközpontú, szereti a figyelmet és szeret csintalankodni. Beszédes fajta, amikor gazdája hazaért gyakran köszönti őt. Rendkívül intelligens, játékos és bújós. A dorombolás bajnoka. Szeret gazdájával aludni, természetesen a takaró alatt. Testhőmérséklete az átlag macskákéhoz képest egy-két fokkal melegebb. Az időjárás viszontagságaival szembeni kitettség miatt ügyelni kell rá, hogy ne maradjon a kifutóban túl sokáig. Nem szeret hideg felületeken ülni és nagyra értékeli az otthon melegét. Amennyiben napfény éri, fontos ügyelni bőrének védelmére.

Története és származása

Származási hely: Kanada

Egyéb nevek: Kanadai szőrtelen macska

Szőr nélküli macskák generációk óta léteznek; egyes források szerint már az aztékok is tartottak ilyen macskákat. A szfinx az első szőrtelen macskafajta, amelyet kifejezetten ezért a tulajdonságáért tenyésztettek. Tenyésztése eredetileg 1966-ban kezdődött a kanadai Ontarióban, amikor egy házimacska egy szőrtelen hím cicának adott életet. A legtöbb mai szfinx macska azonban három, 1978-ban Torontóban talált szőr nélküli cica leszármazottja.

Jellemző egészségügyi problémák

Táplálás és etetés

A szfinx ápolása

Legjobb macskafajták gyermekeknek

Kapcsolódó cikkek: