Purina - Friskies

Hogyan értsd meg a kutyádat

Hogyan értsd meg a kutyádat

Hogyan értsd meg a kutyádat

Hogyan értsd meg a kutyádat

Peter Neville egy tapasztalt kutya viselkedés szakértő. Az alábbiakban pár viselkedésbeli problémával kapcsolatos kérdésre adott választ, mely nektek is segíthet abban, hogy megértsétek kedvenceteket.

A kutya tréningelése

A kiskutyák amíg nagyon kicsik, nem tudnak önállóan könnyíteni magukon, ebben anyukájuk erőteljes nyalogatása segít nekik. Az anyuka mindig ott van és szárazon, tisztán tartja a kicsiket és az almot.

Előfordulhat, hogy a kiskutyának nehézségei vannak az új környezetbe való beilleszkedésben. Annak érdekében, hogy hamarabb megszokja új otthonát, vezessük körbe a házban, hogy lássa, ez az egész terület az otthona része, ezért az ürítésnek mindenképpen ezen a területen kívül kell zajlania. A szobatisztaságra való nevelés idején rendszeresen vigyük ki a szabadba (egy-két óránként) és dicsérjük meg ha éppen kint könnyít magán. Mielőtt visszamennénk a házba, játsszunk vele egy kicsit. Ez bátorítani fogja arra, hogy a szabadban végezze el a dolgát, optimális esetben egy korábban kijelölt helyen.

Időre lesz szüksége, mire eljut oda, hogy egy egész éjszakát kibírjon, ezért lehet hogy az első pár hétben eleinte 2-3, majd 3-4 óránként fel kell kelni mellé és kiegendi a szabadba. Nem szabad azzal megzavarni, hogy újságpapírt teszünk a földre, hiszen ezzel arra bátorítjuk, hogy bent végezze el a dolgát. Egyszerűbb ha egyértelműen azt sugalljuk, hogy kint kell könnyítenie magán, ha esetleg rájön az inger.
Minden kutya tanulhat új dolgokat a tréningelés során kortól és fajtától függetlenül. Ugyan a kiskutyákat valóban könnyebb tanítani, mint az öregebbeket, ettől függetlenül az öregebb kutyák is megtanulhatnak új trükköket. Ráadásul a tréningelés megint csak egy remek alkalom a közös időtöltésre. Ha a jó viselkedés jutalmazott, sokkal valószínűbb, hogy a kutyus megismétli. Tehát, ha a kutya kap egy jutalomfalatot, és sok dicséretet ha leül, sokkal valószínűbb, hogy legközelebb kérésre újra le fog ülni, és gyorsabban, mint azelőtt. Nem minden kutyát jutalmaznak eledellel, vannak kutyák, akik sokkal jobban motiválhatóak játékkal vagy dicsérettel. Ki kell tapasztalni, mivel motiválható a kutyus a legjobban.
Minden tréningelésnek pozítívnak és jutalom alapúnak kell lennie. A kutyák akkor tanulnak a legkönnyebben, amikor jutalmat akarnak elnyerni, nem pedig amikor megbüntetik őket a rosszalkodásért. Az alapelv emögött a következő: ha egy viselkedésforma jutalmazott, sokkal valószínűbb, hogy megismétli a kutya. Mindig használjunk speciális jutalomfalatot, amit tényleg nagyon szeret, mikor valami újra akarjuk megtanítani. Amint egy mutatványt kitanult, adjunk kevésbé vonzó jutalomfalatot, majd cseréljük őket gyakran, ez fenntartja az érdeklődést. A tréningek mindig legyenek rövidek, de ismétlődjenek minden nap, így számára mindig érdekes és szórakoztató marad. Ha van a közelben kutyaiskola, érdemes egy tréningre elvinni az állatot. Itt sok tippet kaphat az ember, és eltanulhat különböző technikákat, hogy hogyan kell reagálni a kutya viselkedésére. Ráadásul kutyánk és mi is új barátokra tehetünk szert, miközben jól érezzük magunkat.
A vadon élő kutyák és a farkasok is odúban nevelik fel kölykeiket, melyek általában eldugott és sötét helyeken vannak, hogy védve legyenek a kicsinyek, akkor is, ha már mozognak. Ezért van az, hogy sok kutya szereti a szűk, zárt, sötét, odú-szerű helyeket. Amennyiben van elég hely rá, ajánlott egy lyukszerű belső kennel kialakítása, puha fekvőhellyel és takaróval a tetején, hogy sötét legyen belül, vagy egy kényelmes kutyaház beszerzése. Ettől a kutya biztonságban fogja magát érezni, és itt tud mélyen és zavartalanul aludni, ha szüksége van rá. A kutya azon a helyen fogja legjobban érezni magát, amit ő választ magának. Sajnos ez nem mindig egyezik meg azzal, ahova mi szeretnénk tenni a fekhelyét. Ha tehetjük, alkalmazkodjunk mi a kutyushoz és ha nincs útban, tegyük a fekhelyét oda, ahol a legtöbbet látjuk heverni.
Nem fair egy kutyától elvárni, hogy egyáltalán ne rágcsáljon. Ez olyan, mintha azt kérnénk sose csóválja a farkát. Ez egy erős és természetes ösztön náluk, különösen kölyök korban. Mint a kisbabák, a kiskutyák is úgy kezdik el felfedezni a körülöttük lévő világot, hogy mindent a szájukba vesznek. Akkor is rágnak, mikor a felnőtt fogaik már kinőttek. Az intenzívebb rágcsálás jellemzően három hónapos korban kezdődik és hét hónapos korig tart. Ilyenkor érdemes beszerezni egy biztonságos rágó játékot, ami stresszoldó is lehet, amikor nyugtalan a kutya, például mikor egyedül marad hosszabb időre. Mindig biztosítsuk, hogy a kutyus hozzáférjen a rágó játékaihoz. Ez lehet költélszerű, nejlon vagy egyéb, biztonságos anyag, esetleg megfelelő méretű és formájú csont (csakis felügyelet mellett). Így biztosak lehetünk benne, hogy ezek elterik a figyelmet a cipőkről és a bútorokról. Ha rajtakapjuk a kutyát, hogy mégis ezeket rágcsálja, nyugodt hangon kérjük meg, hogy dobja el a dolgot, amit rágcsál, és bátorítsuk, hogy jöjjön oda hozzánk, hogy odaadhassuk neki a saját játékát, amit rágcsálhat cserébe.
Emlékezzünk rá, hogy a kutya első éve az, melyben kifejezetten jellemző rá a rágcsálás, de ezt a szokást a későbbiekben is folytatni fogja, ha unatkozik vagy pihen. Ha azon kapod a kutyádat, hogy rágcsál valamit, amit nem szabadna, ne válj feszültté. Egyszerűen vedd el tőle nyugodtan, és adj neki valami olyat, amit rágcsálhat. Az is nagyon jó ötlet, ha megtanítod rá, hogy egy tárgyat hozzon oda neked kérésre, cserébe a kedvenc játékaiért, amiket rágcsálhat. Ez sok konfliktust kiküszöböl.

A kutya beilleszkedése

Néhány kutya sokkal visszafogottabban viselkedik idegenek jelenlétében, mint más kutyák. Például azok a fajták, melyek tipikusan házőrző típusok, valószínűleg sokkal tartózkodóbbak lesznek idegenek jelenlétében, mint egy jellemzően társasági kutya. A kutyák fajtától függetlenül taníthatóak arra, hogy könnyebben elfogadják az idegenek jelenlétét, ha szocializáljuk őket. Ezt könnyen elérhetjük pár beavatott látogatóval, akik jutalomfalattal és játékkal teli zsebbel érkeznek. Kutyaiskola oktatótól, vagy az állatorvostól is kérhetünk tanácsot, hogyan fejlesszük a kutya szociális kompetenciáit, hogyan nyerjük el a bizalmát.
A kutya fajtája nagyban befolyásolhatja a más állatokhoz való hozzáállását. Például egy vadászkutya általában szereti a társaságot, és jól kijön a macskával a közös otthonukban. Egyes fajták könnyebben elviselik a macskákat, míg például az agarak sokkal óvatosabb ismerkedési procedúrát igényelnek, fokozatossággal és türelemmel. Próbáld ki a felügyelet melletti rövid ismerkedést napjában többször, a kutyát pórázon tartva, és jutalmazd meg a kutyust, amikor rád néz, ha erre kéred, ahelyett, hogy a macskát bámulná. Ez felgyorsítja a tolerancia kialakulását és segít abban, hogy később akár a legjobb barátok lehessenek. Biztosítsunk egy olyan helyet a macskának, ahova el tud menekülni a kutya elől, és az nem éri el, mikor egyedül vannak, például egy gyermekrács vagy lépcső segítségével. Arról is gondoskodjunk, hogy itt legyen az eledele, a játékai, az alom, a vize, és a kaparófája is.
A modern életmód sokszor sokkal kevésbé aktív életet jelent, mint amihez egy kutya alapvetően szokott. Tehát ha a kutya unatkozik és tele van energiával, igyekszik magát szórakoztatni, ekkor jelentkezhetnek a viselkedésbeli problémák. Alapvető szükséglet, hogy legyen lehetősége fizikai gyakorlatok végzésére minden nap és mentálisan lekössük, kihívások elé állítsuk. Ezért fontos a közös játék, a naponta ismételt 5-5 perces tréningek, a rágójátékok, amivel játszhat, amikor mi nem érünk rá, hogy ő is leköthesse magát. Még a sétáknál is fontos a változatosság, ugyanaz a park napi több alkalommal nem csak neki válhat unalmassá, hanem nekünk is. Ezért fedezzetek fel új útvonalakat együtt, a kutya imádni fogja az új környezetet, az új szagokat.

A kutya ápolása

A átfésülés igazából sokkal több, mint a gubancmentes, tiszta szőrzet fenntartása. Ez egy alapvető szociális kötödést biztosít, ami megerősíti a gazdi-kedvenc kapcsolatot. Már az első naptól fontos ehhez hozzászoktatni, vegyük az ölünkbe és cirógassuk óvatosan. Egy jutalomfalat bevezetése azokra az időkre, amikor már nem tiltakozik a fésülés ellen, szintén jó ötlet lehet. Először a kezünkkel végezzünk fésülésszerű mozdulatokat, körülbelül 30 másodpercig. Aztán próbáljuk meg ezt hosszabban megtenni két kézzel, végül pedig egy lágyabb fésűvel, ami nem szúr. Ezt általában imádják, és hamar olyan érzékeny területeket is képes leszel fésülni, mint a pocakjuk. Egy gyors napi átfésülés, még ha a kutyus rövidszőrű is, hamar felfedi ha bármilyen elváltozás jelentkezne a bundájában vagy a bőrén, így hamarabb kezelni tudjátok a problémát. További hasznos tanácsokért érdemes állatorvoshoz, vagy kutyakozmetikushoz fordulni.
Az étkezés érdekessé tétele erősítheti a kapcsolatot és a kötődést köztetek és segít neki változatossá tenni a napját. Jó ötlet lehet a napi etetési mennyiségét kisebb mennyiségekre felosztva, jutalomfalatként odaadni tréningelés közben. Beletölthetjük egy jutalomfalat adagolóba is, melyet rázni, illetve görgetni kell, hogy a szemek kijöjjenek belőle, ez kihívást jelent számára, illetve egy problémát kell megoldania. Ha csak részben töltjük meg, egy idő után vissza kell hoznia nekünk, hogy azt újra megtöltsük, ez szintén örömet szerez a kutyának. Nem csak bátorítja arra, hogy egyen, hanem fizikailag és mentálisan is megdolgoztatja, így aktív maradhat miközben eszik, de meg is erősíti az ember élelmezői- szülői szerepét is.
A kutyák nem mindig szeretnek tőlünk távol pihenni és aludni- általában jobban szeretik, ha ott vannak, ahol a család is. Ha meg akarjuk osztani velük a kanapét az rendben van, megtaníthatjuk, hogy ugorjon le, mikor szeretnénk. Ha lehet, próbáljunk meg az ágyhoz közeli helyen kényelmes fekhelyet biztosítani számára, hogy ne érezze magát túl messze, mikor a helyén pihen. Azonban ne feledjük, ha egyszer hozzászokik, hogy az ágyban alszik, nehezebben tud elaludni a jövőben bárhol máshol!

Családi élet kutyával

A legtöbb kutyafajtát arra tenyésztették ki, hogy sprinteljen, vadásszon, nyomkövessen, vagy hogy védje a házat, ezért élvezik, ha fizikálisan és mentálisan is le vannak kötve, és bonyolultabb feladatokat kell megoldaniuk. A labradorok személyiségüknél fogva retrieverek, ezért próbálkozzunk “hozd vissza” típusú játékokkal, és a nyomkövető játékokkal, mint a bújócska. A labradorok szeretik a vizet, ezért próbálkozhatunk vízi játékokkal is, de kerüljük a hideg vizet egy öregebb kutya esetében. Az étel kreatívabb, kihívást jelentő kínálása is segíthet. Töltsük a tápot egy jutalomfalat adagolóba, melyet görgetni, emelgetni, rázni kell, hogy hozzáférhessen a tápszemekhez, ez egy probléma megoldására ösztönzi. Ha csak félig töltjük meg, vissza kell hoznia, hogy újratöltsük, ez még nagyobb örömet szerez a kutyának.