Kutyás utazás
Kutyás utazás
Kutyás utazás

Kutyás utazás
A kutyás nyaralás szuper élmény, ráadásul nem kell aggódnia, hogy melyik családtagra vagy barátra bízza kedvencét és a nyári napközi költségeit is megspórolhatja. Ugyanakkor, míg Ön hozzászokott az utazás közbeni esetleges nehézségekhez és kényelmetlenségekhez, a legtöbb kutya számára ez ismeretlen. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a közös utazáshoz: a papírmunkától kezdve a megfelelő szállás kiválasztásán át egészen addig, hogy mit érdemes csomagolnia a vakációra.

Készen áll kedvence az utazásra?

Noha kétség sem fér hozzá, hogy imádni fogja az Önnel szerzett új élményeket, az úticél kiválasztásakor mérlegelje kutyája egészségét, a hely időjárását és azt, hogyan változik majd a napi rutinjuk nyaraláskor. Ha családtag vagy barát is vigyáz majd rá az úton, vegye figyelembe az ő kapcsolatukat is. Amennyiben kutyája érzékeny a hőségre és meleg éghajlatú területre utaznak, nehezére eshet vidáman futkározni a vakáció alatt. A kezdődő szívproblémákkal küzdő idősebb kutyák szintén nehezebben bírják a hosszú utazásokat.

Hova utazzanak és hol érdemes megszállni?

Ha külföldön (vagy akár más belföldi megyében, régióban) választottak úticélt, mindig körültekintően nézzen utána a szállások, a légi-, vonat- és busztársaságok állatokra vonatkozó szabályainak. Ha repülővel utazik, hívja fel a légitársaságot, hogy még az utazás előtt egyeztetni tudják kedvence foglalását is. Az utazás napján legyen Önnél kinyomtatva a légitársaság állatokra vonatkozó házirendje, így, ha bármi probléma felmerülne, könnyen tisztázhatják a félreértést. Vegye figyelembe, hogy szélsőséges hőmérsékleti viszonyok esetén tilos a háziállatokat a repülő rakterében utaztatni.

Nézzen utána, hogy az úticélon fellelhető szállások –apartmanok, panziók, hotelek vagy kempingek – közül melyek az állatbarát helyek. Bármelyikre is esik a választása, ne hagyatkozzon csak a weboldalukra, mindenképp telefonáljon oda előzetesen. Meg fog lepődni, hogy milyen sok helyen fogadják már tárt karokkal a kutyákat, sőt, akár a szervezésben is segíthetnek, hogy igazán állatbarát legyen az utazása.

Utazás előtt legalább egy hónappal ellenőrizze a papírokat és kutyája oltásait.

Néhány oltás, mint például a veszettség elleni vakcina esetén is legalább egy hónappal indulás előtt jelentkezni kell az állatorvosnál, mivel szigorúan szabályozva van, hogy mikor kell beadatni őket. Ha külföldi nyaralást tervez, legyen Önnél naprakész EU állatútlevél, amiben a kutya összes eddig oltását felsorolják. Tegyen képet kedvencéről az útlevélbe arra az esetre, ha különválnának és azonnali segítségre lenne szüksége az előkerítésében.

Ellenőrizze, hogy a kötelező mikrochip regisztrálva van-e mind a hazai, mint a közös európai rendszerben, és hogy a beutazáshoz szükséges állatorvosi igazolása helyesen és érvényesen legyen kitöltve az illetékes hatósági szerv által. Ha nem tudja, kihez fordulhat jóváhagyásért, kérdezze állatorvosát!

Ellenőrizze az adott ország szabályait

Az állatok utazására vonatkozó szabályok országonként eltérőek, de még ha csak átutazóban is vannak a végső úticélig, minden helyi rendelkezésnek meg kell felelniük. A határőrizeti szervek honlapján általában a „beutazási szabályok” menüpont alatt találhatók az állatok beutazására vonatkozó rendelkezések.

Az utazás napja

Indulás előtt vigye el kutyáját sétálni, mozogjanak egyet, így kellemesen elfárad az út előtt. Csökkentse az utazás közbeni rosszullét esélyét azzal, hogy kutyáját üres gyomorral indítja az útra. Ha lehet, kedvence 4 órával az utazás előtt már ne fogyasszon semmit. A kölyökkutyáknál ez az időtartam maximum 2 óra legyen, hiszen normális vércukorszintjük fenntartásáért szükséges számukra a gyakori étkezés – erre út közben is figyeljen. További instrukciókért egyeztessen állatorvosával. Az indulás előtti egészségügyi szünet elengedhetetlen. Ha átszállással repül, tájékozódjon a reptereken fenntartott kisállat illemhelyekről.

Gondoskodjon kedvence egészségéről és kényelméről a nyaralás helyszínén is

Számolja ki, mennyi eledelt és jutalomfalatot kell vinne a nyaralásra, ha a helyszínen nem tudja beszerezni. Lehetőség szerint ne változtasson kutyája étrendjén, ne adjon neki a megszokottól eltérő eledelt az utazás alatt - így elkerülhetők az esetleges emésztési problémák és a szükségtelen stressz is.

Ha kutyája gyógyszert szed, gondoskodjon arról, hogy elegendő mennyiség álljon rendelkezésre a teljes út alatt. Mindig legyen Önnél egy recept is arra az esetre, ha maga a gyógyszer elveszne vagy zsebtolvajok áldozatává válna.

Tervezze meg a különböző programokat és gondolja végig, hogy kedvence miként tud részt venni rajtuk. Ha városnézésre indulnak, válasszanak olyan környéket, közeget, ahol a kutya jelenléte nem zavarja a helyi lakosokat.

Nézzen utána a helyi állatorvosoknak még az utazás előtt. Jegyezze fel nyitvatartási idejüket, címüket, és ha nem beszéli az adott ország nyelvét, töltsön le fordító alkalmazást a telefonjára.

Legyen két kutyabilétája. Az egyiken tüntesse fel a tartózkodási helyét és telefonszámát, a másikra pedig az állandó lakcímét írja fel.

Mit csomagoljon még?

Összeállítottunk egy listát arról, hogy a már említett papírokon, eledeleken és gyógyszereken kívül mivel segítheti kedvence kényelmét és saját maga nyugalmát az úton. Amíg Ön csomagol, érdemes beengedni kutyáját a szobakennelbe, így ő is nyugodt maradhat.

Mi legyen a kézitáskájában az utazás napján:

 • az út hosszától függően néhány adag eledel,
 • etető- és itatótál (már léteznek kisméretűre összehajtható, műanyag verziók pl. túraboltokban, kutyafelszerelésekre szakosodott webshopokban),
 • vizespalack, amit repülés során a biztonsági ellenőrzés után megtölthet,
 • nyakörv,
 • bilétákkal és oltási címkékkel ellátott fényvisszaverő vagy LED-es nyakörv, esetleg hám,
 • erős, biztonságos póráz,
 • kutyapiszok zacskók,
 • kedvence teljes gyógyszeradagja és az extra orvosi recept – arra az esetre, ha elkeveredne a poggyász többi része,
 • egy kép a kutyáról, amit a saját iratai között, a telefonján vagy a pénztárcájában tarthat. Kutyája útlevelét szintén fényképezze le, és tartsa a képeket telefonján az utazás során.

Mi kerüljön a bőröndbe?

 • Elsősegélycsomag, ami tartalmaz hidrogén-peroxidot, antibiotikus kenőcsöt, gumikesztyűt, ollót, kötszereket és saját állatorvosuk elérhetőségeit.
 • Plusz póráz és nyakörv vagy hám.
 • Egy törölköző vagy üléshuzat autós utakhoz, amivel kutyáját megvédheti a felhevült üléstől, az autót pedig a kutyaszőrtől, nyáltól és egyéb meglepetésektől.
 • Ablaksötétítő, amivel óvhatja négylábúját a forró napsütéstől, ha meleg időben autóba ülnek.
 • Az úticél időjárásától és terepviszonyaitól függően védőfelszerelés, például kabát, hóban, forró aszfalton vagy szúrós, sziklás terepen is hordható kutyacipő, valamint mentőmellény, ha hajóval is utaznak.
 • Eledelcsomag jutalom- és rágófalatokkal. Ha külföldre mennek, nézzen utána a hústartalmú termékek behozatalára vonatkozó helyi előírásoknak.
 • Helyi nyelven írt biléták a nyaralási tartózkodási hely címével és az állandó lakcímmel.
 • Kutyajátékok.
 • Plusz törölközők, takarók otthonról - az ismerős illatú dolgok megnyugtatják kutyáját.
 • Hordozóba tehető ventilátor, ha meleg éghajlatú területre utaznak.
 • Zseblámpa vagy felcsíptethető lámpa a vidéki vagy esti sétákhoz.
 • Papírtörlő, könnyű és gyors takarítás esetére.
 • A szokásos kutyaápolási kellékek.
 • Helyi, kutyaorientált útikönyv(ek).
Kutyás utazás

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!