Változatos kutyajátékok kint és bent

A gazdilét legjobb pillanatai közé tartoznak azok, amikor kutyánkkal játszhatunk – izgalmas és hasznos időtöltés egyben!
covid
covid
covid banner

A gazdilét legjobb pillanatai közé tartoznak azok, amikor kutyánkkal játszhatunk – izgalmas és hasznos időtöltés egyben!

A legjobb kutyajátékok nemcsak fizikai lemozgatást biztosítanak, hanem a kutya agyát is megtornáztatják. A következő feladatokkal változatos módon foglalhatja le kutyáját:

1. „Zsákmány” vadászat

A zsákmányvadászattal a kutya természetes vadászösztönét stimulálhatjuk teljesen ártalmatlan eszközökkel. Arról nem is beszélve, hogy ez egy kiváló ösztönkezelési technika, hiszen kedvencének vezényszóra el kell eresztenie a játékot.

Egy pálca vagy bot végére kössön egy zsinórt, aminek a másik végén egy játék vagy bármi más „csali” van. Lassan húzza végig a földön, néha-néha megállva, de nem hirtelen lóbálva. A lassú üldözés segít a kutyának megtanulni összpontosítani.

Engedje azt is, hogy néha elkapja a csalit és sikerérzete legyen, különben, ha mindig veszít, elbátortalanodhat és elvesztheti a játékkedvét.

2. Bújócska vagy jutalomfalat keresés

A jutalomfalat keresés egy remek gondolkodós feladat kutyáknak, amivel gyakorolhatják a problémamegoldó képességüket. Rejtse el a jutalomfalatot egy nehezen megtalálható helyen, az oda vezető úton pedig néhol hagyjon szagnyomot úgy, hogy az eledelt kicsit odadörzsöli a felülethez.

Használja a „meleg” és „hideg” szavakat aszerint, hogy kedvence közeledik vagy távolodik a rejtekhelytől. A hanglejtés változtatásával a kutya hallgatási készségét is fejlesztheti: a „hideg” szót nyugodt hanglejtéssel mondja, a „meleg” majd „forró” kifejezéseket pedig egyre izgatottabban.

Hasonló játék a bújócska, amelynél szintén a szimatot kell követni. Sőt, még a „gyere” és „maradj” hívószavak gyakorlására is nagyszerű alkalmat ad.

A kutyája maradjon egy helyben, amíg Ön elbújik. Amint elfoglalta búvóhelyét, jelezzen kedvencének és dicsérje meg nagyon, amikor rátalál. Ha még nem sajátították el a „maradj” vezényszót, akkor kérjen meg valaki mást, hogy vonja el a kutya figyelmét, amíg Ön elrejtőzik.

3. Apport

Az apport, avagy az eldobott labda visszahozása remek játék energikus ebeknek. A feladat rengeteg mozgást biztosít, miközben a kutya kiélheti a természetes futási ösztönét.

Egy következő szintre emelt verziója a sima apportnak a frizbizés, amit kicsit nehezebb elkapni, mint a labdát. Annak érdekében, hogy kedvencét ne csak fizikailag, hanem mentálisan is megmozgassa és lefárassza, váltogassa a dobás magasságát, távolságát és irányát.

4. Kötélhúzás

A kötélhúzás szuper elfoglaltság, amit kint és bent egyaránt lehet játszani. Azon túl, hogy nagyon szórakoztató, a sok húzás és rángatás fizikailag is kimerítő.

Annak érdekében, hogy kedvence is élvezze a játékot és ne veszítse el az érdeklődését, néha hagyja őt is nyerni. Ez a feladat jó lehetőséget ad arra is, hogy az „ereszd el” utasítást gyakorolja.

5. „Agility” tréning, azaz ügyességi pálya

A tökéletes mentális és fizikai stimulációért érdemes kipróbálni az agility tréninget – ehhez először is egy ügyességi pályát kell felállítani. Akár még egy hosszú sétánál is jobban kifáraszthatja vele a kutyát.

Állítson fel akadályokból egy pályát a kertben a ház körül található tárgyakból. Dobozokból például kiváló ugróakadályok válhatnak, bójákból vagy műanyag flakonokból pedig szlalompályát alakíthat ki.

Ha akad otthon hulahopp karika, megtaníthatja kedvencét keresztülugrani rajta. Fontos, hogy amikor a kutya megérti a feladat lényegét, jutalmazza meg sok dicsérettel és szeretgetéssel.

Kerülje a túlerőltetést

A közös játék – legyen akár kinti vagy benti - jót tesz a kutyájának, de bármi, ami túl intenzív vagy túl sokáig tart, túlterhelheti őt. Fejezze be a játékot még akkor, amikor mindketten élvezik az elfoglaltságot. Kedvence így a következő alkalmat is sok izgalommal fogja várni, nem pedig a fáradtságra emlékezteti a feladat, ami elvehetné a kedvét.

És ami a legfontosabb: a fenti játékok a mentális és fizikai stimuláció mellett sok-sok boldogságot is adnak a család négylábú tagjának.

Ha olyan falatokat keres a közös játékhoz, ami nemcsak finom, de hozzájárul kedvence egészségéhez és általános jóllétéhez is, itt megtalálhatja kutyája következő kedvenc jutalomfalatját: www.purina-dentalife.hu