10 tipp a kiegyensúlyozott cicákért és kutyákért

covid
covid
covid banner

Ha úgy hozza a sors, hogy egész nap a négy fal között kell lennünk, nincs is kétség afelől, hogy négylábú kedvenceink sokkal élvezetesebbé tehetik ezt az időt számunkra.

Mellettünk vannak akkor, amikor feszültek vagyunk, és akkor is, amikor csak szükségünk van egy kis összebújásra. Azzal, hogy gondoskodunk róluk, nemcsak nekik, de magunknak is sokat segíthetünk.

Viszont a folyamatosan együtt töltött idő számos kihívást is hozhat magával. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, ami segíthet abban, hogy kedvence boldog és kiegyensúlyozott maradjon ebben a rendkívüli időszakban is.

1. Ragaszkodjon a rutinjukhoz

A megszokott napi rutin valószínűleg sokat változott Önnél az utóbbi időszakban. Ilyenkor nagy lehet a kísértés, hogy kedvence napirendjének betartására is kevésbé figyeljen oda.

A PURINA állatorvosa, Dr. Márton Kinga figyelmeztet: “Fontos, hogy továbbra is kövesse a megszokott napi rutint, amennyire csak lehet és az esetleges újdonságokat csak apránként vezesse be, ne egyik napról a másikra, hiszen a macskákat kifejezetten megviselhetik a hirtelen változások. Ugyanakkor etesse, sétáltassa, engedje ki négylábú barátját, hogy elvégezhesse a dolgát, mint ahogyan más napokon is tenné. Ha például kutyája autózáshoz van szokva, érdemes továbbra is rövid utakat tenni vele a környéken.”

Szakértőnk arra is emlékeztet, hogy továbbra is figyeljen oda a kutya viselkedésére, például kérje meg, hogy üljön le, mielőtt kimenne a kapun, vagy ne engedje, hogy ételt kunyeráljon az asztalnál. Ezzel fenntarthatja az eddigi következetességét és a megszokott szabályokat.

2. Iktasson be pihenőidőt kedvence számára

A négylábú valószínű hozzászokott ahhoz, hogy míg a család nincs otthon, egyedül lehet, emiatt igyekezzen hosszabb-rövidebb pihenőidőket biztosítani neki a nap során.

„Nem jó ötlet, ha a cica vagy kutya rutinját túl sok társas aktivitással próbáljuk megváltoztatni. A háziállatok nem kisgyerekek. A gazdiknak nem kell folyamatosan lekötni a figyelmüket.” – figyelmeztet Dr. Francois Martin, a PURINA szakértője.

A szülők nyugodtan fellélegezhetnek: lehet, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy egyfolytában foglalkozzanak velük, de a kedvenceink enélkül is tökéletesen meglesznek, sőt kifejezetten jót is tesz számukra némi csendes, egyedül töltött idő.

3. Hagyja a nehezét a rágócsontra

Amíg Önnek konferenciahívása van, esetleg otthon kell tanulnia a gyerekekkel, vagy egyszerűen csak nyugalomra van szüksége, adjon olyan jutalomfalatot kedvencének, amit sokáig rágcsálhat, ezzel lefoglalva magát.

Dr. Séverine Ligout, a PURINA viselkedés szakértője emlékeztet minket arra, hogy bár ezek a jutalmak jó szórakozást biztosítanak a négylábúaknak, könnyen túletethetjük őket velük. Mindig figyeljen oda az előírt napi tápanyagbevitelre, és az extra jutalomfalatok után kicsivel kevesebb eledelt adjon a következő etetéskor.

4. Mozgás, mozgás, mozgás

Kordában tartja az idegeket, és az izgatottsággal fokozott energia hatékonyan levezethető egy kis mozgással. A rendkívüli időszakban is fenntartott aktív életmód Ön és kedvence számára is rengeteg pozitívummal jár.

Lehet, hogy nem tudja kivinni kutyáját a parkba, de van más megoldás is az energiája levezetésére. Még a postaládáig tartó rövid út is mozgást biztosít a négylábú számára. Ha a lakásban ragadtak, érdemes néhány bútort arrébb tolni és helyet felszabadítani pár benti játékhoz, például kötélhúzáshoz vagy apportírozáshoz.

Ha van kertjük, hátsó udvaruk, menjenek ki és játszanak ott közösen. Ez is hozzájárulhat a napi rutin fenntartásához: iktasson be minden nap ugyanakkor játékidőt, ezzel kutyája, cicája is hozzászokik a rendszerességhez. Így fizikailag és mentálisan is lefáraszthatja a négylábút, nem mellesleg a gazdi-kedvenc kapcsolatot is erősítheti.

5. Agytorna

Egy másik jó módszer a kisállatok kifárasztására a mentális stimuláció: tanítson meg neki néhány új trükköt! Mindig is szerette volna, hogy kutyája tudjon hemperegni, vagy éppen a cicája táncolni? Most tökéletes az időzítés ezekre a leckékre!

„Ahogyan az emberek, úgy a házi kedvencek is átélik a ’Heuréka-effektust’, azaz azt az érzelmi reakciót, felismerést, amit egy probléma megoldása eredményez.”, ismertette Dr. Ragen McGowan, a PURINA viselkedés szakértője. “Ez az a pillanat, amikor végre rájöttünk valamire. Ilyenkor egy pozitív érzelemhullám söpör végig rajtunk. Négylábú kedvenceink ugyanezt érzik.”

Az etetési időt is használhatja arra, hogy mentálisan is felpezsdítse kedvence napját. Helyezze az eledelt a ház különböző pontjaira, és bízza kutyája, macskája érzékszerveire a zsákmány megszerzését. Egy eledellel tölthető játékba is elrejtheti a falatokat, hogy egy kis kihívás is kapcsolódjon az evéshez.

6. Legyen tekintettel négylábú lakótársára

Senki nem kedveli a folyton hangos lakótársakat, és ez alól a kisállatok sem jelentenek kivételt. Most, hogy kedvence és Ön sokkal több időt töltenek együtt, figyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a túlzott zajongást, hiszen a kutyáknak és macskáknak sokkal jobb a hallásuk, mint gazdijuknak.

Ezzel időt ad nekik a pihenésre, feltöltődésre. Ha nem megkerülhető a háttérzaj, próbáljon meg TV helyett klasszikus zenét játszani (ami bizonyítottan megnyugtatja az állatokat), vagy indítson el egy podcastet, esetleg kapcsolja be néha a rádiót.

7. Vonja be a gyerekeket is

Ha a gyerekei is otthon vannak, vonja be őket a kisállatok szórakoztatásába. Közösen egészséges és boldog kedvenceket nevelhetnek bent is. Használják ki ezt az időt a rutinok kialakítására – ez a gyerekeknek is segíthet az állatok testbeszédének megértésében. Ugyanez fordítva is izgalmas lehet: vonja be a négylábúakat a gyerekek tanulásába.

A gyerekeknek otthon is tanulniuk kell, és a kisállatok bizonyítottan segíthetik őket a tanulás egy-egy területén (például olvasáskor). Ha a kutya vagy cica szófogadó, tanítható, akkor ösztönözze gyermeke tanulási rutinjában a velük közös olvasást.

8. Tartson ki az egészséges étrend mellett

Lehet, hogy Ön már engedett a sajtos makaróni és csokis süti csábításának, de ez nem jelenti azt, hogy kedvence nem tarthatja az eddigi egészséges étrendjét.

Ne kezdje el maradékkal etetni kutyáját vagy macskáját csak azért, mert az asztalt ideiglenesen felváltott a kanapé. Kövesse a már megszokott szabályokat, lehetőleg akkor és azzal etesse kedvencét, ahogy azt a rendkívüli helyzet előtt is tette.

Ha a szokásosnál több finomsággal jutalmazza négylábúját, amiért ilyen jó társaságot biztosít Önnek (hiszen lássuk be, igazán megérdemli!), ne feledkezzen meg arról, hogy a napi táplálékbevitel maximum 10%-át tegyék ki a jutalomfalatok.

9. Teremtsen egy biztonságos kuckót

A házi kedvencek is igénylik a személyes teret ahhoz, hogy biztonságban és nyugalomban érezzék magukat most, hogy a megszokottnál nagyobb a nyüzsgés körülöttük. Ez különösen igaz a cicákra, de a kutyák is profitálhatnak egy, kizárólag a számukra létrehozott kuckóból.

Ha úgy érzi, hogy kedvencét nyomasztja a folyamatos együttlét, biztosítson számára egy saját kis zugot, amit a család minden tagja tiszteletben tart. Amikor ők ott vannak, senki nem piszkálhatja őket. Akár az is segíthet, ha úgy tesznek, mintha „láthatatlan” lenne, amíg a kuckójában van.

Ez segíti a kis gazdikat is abban, hogy megértsék, az állatoknak is szüksége van egyedüllétre, és amíg a biztonságos búvóhelyükön vannak, magukra kell hagyni őket egészen addig, amíg készen nem állnak az újabb közös játékra.

10. Kreativitásra fel!

Annak érdekében, hogy kedvencei akkor is elfoglaltak és kiegyensúlyozottak legyenek, amikor nem lehet új játékokat beszerezni, ne riadjon vissza az otthoni barkácsolástól! Ezzel egyedi és különleges tárgyakat készíthet, amire kutyája vagy macskája örömmel veti rá magát, ha beköszönt a játékidő.

Olyan játékokat adjon nekik, amiket akár teljesen meg is semmisíthetnek játék közben. Ez lehet akár egy kartonpapírból készült henger, amibe jutalomfalatot rejtett.

Mindenki jól jár, ha ezeket a romboló energiákat így, kontrollált és hatékony módon vezetik le - Ön és a bőrcipői is.