10 kreatív ötlet a kalandos otthonléthez

10 kreativ
covid
ssssss

Amikor huzamosabb ideig otthon töltjük a mindennapokat, kihívást jelenthet újabb és újabb izgalmakat kitalálni az egész családnak – a négylábúakat is beleértve.

Szerencsére számos olyan ötletünk van, amibe belevághat a négy fal között is, mi több, kutyája és macskája mellett a gyerekeket is bevonhatja. Segítünk, hogy a háziállatok számára is kifejezetten fontos mentális stimulációt biztosítani tudja, és ne hagyja eluralkodni rajtuk az unalmat, ami akár romboló viselkedéshez is vezethet, ha figyelmen kívül hagyjuk.

1. Közösen töltött idő

Mindannyiunk számára nagy változást jelent, hogy egész nap otthon kell lennünk, ez alól a kisállatok sem képeznek kivételt. Próbáljon meg olyan rutint kialakítani kedvencével, amelyben biztos pont lesz a közösen töltött idő: például egy hétig minden nap 15 percig, ugyanabban az időben, kizárólag vele foglalkozzon. Keressen egy nyugodt, csendes helyet, és figyelmét csak rá összpontosítsa. Folyamatosan simogassa ebben az időben, dicsérje meg, esetleg meséljen el neki egy kedves történetet.

Figyelje, hogyan változik kutyája vagy macskája reakciója az egy hét alatt. Lehet, hogy amint eljön a megszokott időpont, már keresni fogják a társaságát. Ha mindketten egyaránt élvezték a nyugodt, közösen töltött időt, folytassák a napi rutin részeként, vagy tartsák meg ugyanezt az időintervallumot, és próbáljanak ki közben új játékokat.

2. Izgő-mozgó tárgyak

Mind a kutyák, mind a macskák rendkívül szórakoztatónak tartják az ide-oda mozgó tárgyakat, fényeket, hangokat. Kiakaszthat például egy madáretetőt az ablak elé, amit kedvence bentről tud vizslatni. A különböző fényjátékok, lézerek, tollas végű játékpálcák is kifejezetten népszerűek, főként a cicák körében. Akár saját kezűleg is készíthetnek játékokat a családdal. Tollas pálcikák vagy álomfogók gyártásába például kezdők is nyugodtan belevághatnak!

3. Játék a kanapén

Most, hogy többet vagyunk otthon, sokan a TV előtt is több időt töltünk. Kedvencének talán az is elég lenne, hogy odabújhat Önhöz, de még jobb, ha kitalál neki olyan feladatokat, amivel le tudja kötni a figyelmét anélkül, hogy el kelljen hagynia a kanapét.

Tartson egy közeli kosárban vagy fiókban több játékot, például plüss állatokat, tollas pálcákat vagy strapabíró, ráncigálható játékokat. A kisállatok ezekkel gyakran önállóan is elfoglalják magukat, a gazdi részéről elég néhány bátorító szó. Dicsérje őket gyakran, így még izgalmasabb lesz nekik a játék és tovább lesz hozzá kedvük.

4. Kalandra fel!

Házi kedvenceink számítanak ránk abban, hogy mindig új és izgalmas élményekkel foglaljuk le őket, ez viszont nehézkessé válhat, mikor a négy fal között ragadunk. De van megoldás arra, hogy régi, megszokott dolgok új köntöst öltsenek.

Készítsen dobozokból és papírzacskókból olyan alagútrendszert, amit kutyája vagy macskája keresztül-kasul bebarangolhat, vagy épp elrejtőzhet benne. Sőt, az is működhet, ha egy-egy szoba ajtaját zárva tartja egy hétig, hogy kedvence később újra felfedezhesse magának az ott lapuló izgalmakat.

Rejtsen el jutalomfalatokat vagy négylábú társa kedvenc játékait a szobában, mielőtt újra kinyitja az ajtót. Ügyeljen arra, hogy váltogassa a játékokat és a rejtekhelyeket is, így mindig tud valami újat csempészni a közös mókába. A kisállatok könnyen elkezdik unni magukat, de ha egy játék rejtélyes módon eltűnik, majd mégis rátalálnak, legtöbbjük újra és újra bekapcsolódik majd a keresésbe, egyre nagyobb lelkesedéssel.

5. Cicalagutak és kutyasátrak

Ki ne szeretné a klasszikus, párnákból és takarókból épített otthoni bunkereket? Kérje gyerekei segítségét és alkossanak együtt egy házi erődöt abból, amit éppen kéznél van. A kicsik akár néhány játékot és ízletes jutalomfalatot is elrejthetnek az építményben, amit aztán a négylábúak a saját tempójukban fedezhetnek fel.

Bár a gyerekek számára rendkívül izgalmas egy ilyen sátor építése és berendezése, emlékeztesse őket, hogy a kisállatoknak fontos, hogy önállóan, a saját kedvük szerint térképezhessék fel az új helyet.

Ha sok csomag érkezett az utóbbi időben a házhoz, a dobozokat újra felhasználhatja különböző alagutak, várak, labirintusok készítéséhez, amit a cicák és a kisebb termetű kutyák nagy örömmel fognak birtokba venni. Ha több négylábú is van a családban, érdemes több be- és kijáratot vágni a dobozokra, így könnyen tudnak mozogni majd a cicalagútban és egyikük sem érzi sarokba szorítva magát, ha egyszerre használják.

6. Érzékszervi fejlesztő játékok

Köztudott, hogy a macskák nagyjából bárhol képesek elnyújtózni, még akkor is, ha nekünk az adott hely éppen roppant kényelmetlennek tűnik - mint például a billentyűzet. Ennek oka részben az, hogy a cicák szeretik felfedezni a különböző textúrákat, anyagokat, illatokat.

Ahelyett, hogy elhessegetné az adott helyről kedvencét, alakítson ki egy kifejezetten a különböző érzékszervek fejlesztésére alkalmas helyet, ahol a cica kedvére lazíthat, ücsöröghet vagy akár szundíthat is.

Fogjon egy kosarat vagy egy dobozt, tegye az ablakhoz vagy egy szellőzőnyílás közelébe, és minden héten tegyen bele valami új anyagot. Egy régi pólótól kezdve a csomagolópapírig bármi érdekes lehet a macska számára, nem kell, hogy puha és kényelmes legyen. Ha a cicának nem tetszik, legfeljebb nem fog elaludni rajta.

7. Állati piknik

Piknikezni jó móka, ráadásul nem is kell messzire menni hozzá: a hátsó kertben vagy akár a nappali közepén is megrendezhetjük. Alakítson ki egy hangulatos kis helyet a háziállatoknak, benne a kedvenc játékaikkal, eledelükkel, jutalomfalatokkal.

Egy igazi „zsákbamacska-élmény” lehet számukra, ha sorban kiteszi az eledeleket és hagyja, hogy egyesével felfedezzék őket. Szánjon időt arra, hogy kedvence kiélvezhesse ezt az új, közös időtöltést és jutalmazza őt különféle módokon, például simogatással és egy kis játékkal.

8. Kincskeresés

Az élelemért való vadászat rendkívül nagy élmény lehet a kutyák számára, de a cicák természetes vadászösztönére is jó hatással van.

- Kutyák

Rejtsen el jutalomfalatokat vagy játékokat különböző rejtekhelyeken, és bátorítsa kutyáját, hogy keresse meg őket és csapjon le rájuk.

Engedje, hogy kedvence először még lássa, hova rejti el a zsákmányt. Amikor már ráérzett a nyomozásra, úgy dugja el a megszerzendő kincseket, hogy a kutya nem látja. A cél, hogy apró lépésekben először értse meg a játék lényegét, később aztán lehet fokozatosan nehezíteni.

Ha van kertjük, arra is kiterjeszthetik a kincskeresést. Rejtse a kutyaeledel egy részét kisebb dobozokba vagy papírgurigákba, majd tegye őket egy nagyobb dobozba, amit kutyája akár szét is téphet.

Ha nincs kéznél doboz vagy más csomagolóanyag, hosszában hajtson félbe egy törölközőt, dugja bele a jutalomfalatokat, majd tekerje fel. Hagyja, hogy kutyája magától jöjjön rá, hogyan szerezheti meg a zsákmányt a tekercsből.

- Macskák

Kis adagokban rejtsen el száraz macskaeledelt a lakás különböző pontjain. A nap folyamán cicája levadássza majd ezeket a zsákmányokat, ami folyamatosan mozgásban tartja és mentálisan is stimulálja.

9. Autózás

Sok kutya szeret kocsikázni. Egy közös autóút leengedett ablakokkal pedig nemcsak rá, hanem a gazdira is jó hatással lehet. Iktasson be egy kis szünetet a napjába és tegyen egy rövid kerülőt a környéken bundás útitársával. Ha az időjárás engedi, tekerje le az ablakot is, így kedvence még inkább elmerülhet a látványban, a hangokban és az illatokban.

10. Klasszikus játékok

Természetesen bármikor fordulhat a hagyományos cica- és kutyajátékokhoz, mint például a bújócska, apportírozás vagy a kötélhúzás.

Ha kutyájával bújócskázik, a hangjával segítse kedvencét abban, hogy megtalálja Önt. Amikor már ráérzett a játék lényegére, elegendő lehet, ha egyszer szólítja, és az érzékszerveire bízza a keresést.