Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
szürke dán dog kölykeivel fekete háttérrel

Dr. Bánfi András válaszol

5 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Dr. Bánfi András szakértőnk olvasói kérdésekre válaszol.

Dr. Bánfi András profilkép kistestű kutyákkal

TÁPLÁLKOZÁS

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Volt már sok kutyám, most is van egy kis máltaim. Az óriás schnauzeromat főtt disznó belsőséggel, rizzsel, sárgarépával, stb. etettem. Az utána következő kutyáimat már száraz táppal.
Tervezem, hogy pár év múlva veszek egy angol masztiffot. Osztottam, szoroztam és rájöttem, ha igazán minőségi táppal etetném, arra a “gatyám is rá menne”. Ha felelősen akarom tartani, akkor megfelelően kell táplálnom is. Tisztelt Doktor Úr, tudna valami ésszerű megoldást a problémámra?
Amennyiben válaszol, előre is köszönöm, ha nem, azt is megértem. Köszönöm türelmét.

 

Állatbaráti üdvözlettel:

B. Mihály Pusztavámról

 

Kedves Mihály!

A nagyra növő kutyáknál különösen óvatosan szabad adagolni a szuper prémium tápokat. Gyakori, hogy a genetikai állományuk túl gyors fejlődést követel, és ha mindezen igényeinek megfelel a táp, ráadásul nem a testtömegének megfelelő mennyiséggel etetik, akkor olyan nem kívánatos gyors fejlődésen esik át, mint a broiler csirke. Ezért egy jó minőségű, de közepes kategóriájú táp etetése nem rossz kompromisszum, de nagyon fontos, a testtömegének megfelelő adagolás.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

NEVELÉS

 

Kedves Doktor Úr!

 

Van egy 2 éves parson russel szuka kutyám, ivartalanított. Annyi vele a problémám, hogyha elmegyek otthonról iszonyú vonyításba, sírásba és “hisztibe” kezd. Aminek sem én, sem a szomszédok nem örülnek. Minden nap játszom vele és sétáltatom, hogy elfáradjon. Nyáron javarészt a kertben van, ahol nincs is addig probléma, amíg nem lát meg a kertajtóból, akkor jön a hiszti. Erről hogyan tudnám leszoktatni?

 

Üdvözlettel:

Nóra

 

Kedves Nóra!

A probléma megoldására két módszer létezik. Az egyik, egy másik kiskutya befogadása társnak, hogy ne legyen napközben magányos. A másik lehetőség, egy olyan helyet készíteni neki a lakásban készíteni, hogy kilásson az utcára, legyen egy kis mozgás, amit láthat. Van olyan páciensem, akinek a TV vált be. Bekapcsolva hagyja, amikor nincsen otthon, ez leköti a kutya figyelmét.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Kedves Dr. Úr!

 

Én nevelési problémával fordulnék önhöz. Van egy 1 éves shih tzu lánykám aki egy ideje már (pár hete) egyszerűen nem figyel arra, ha szólok sétakor és megy amerre lát, ha utána megyek egyszerűen elfut és megy oda mindenkihez állatokhoz, emberekhez egyaránt. Póráz nélkül sétál és sétált is. Eddig tartott más kutyáktól. Bizsu (a kutyus) decemberben került csak hozzánk (9 hónaposan) és akkor már itt volt egy yorki fiú (6 éves volt) akiről rövid időn belül kiderült,hogy gyógyíthatatlan gerincvelő rák alakult ki és sajnos fájó szívvel de márciusban el kellett altatnunk, mert lebénult, és fájdalmai voltak. Ezt azért írtam le mert arra gondoltunk, hogy talán köze lehet Bizsunak a viselkedéséhez, hogy ilyen “domináns” szerepet vett fel. (Míg élt Snoopy inkább ő volt a dominánsabb.) Ezenkívül, hogy nem figyel az intő szóra semmi másban nem változott a viselkedése. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető, hogy emiatt alakult ki nála (még csak most) vagy ha nem, mi lehet az ok és mit tehetnék, hogy újra olyan legyen mint volt (figyeljen ha szólok)?

Előre is köszönöm a válaszát!

 

Üdvözlettel:

Vivien

 

Kedves Vivien!

Igen elképzelhető, hogy pszcihés problémák miatt viselkedik így. Megoldás lehet egy új kutyatárs, vagy egy erőteljesebb nevelést biztosító viselkedés a család tagjaitól, akik egyformán kezelik a kutyust. Abban az esetben, ha mindenki konzekvensen neveli és viselkedik vele, változhat a fejében kialakult dominancia sorrend.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Kedves Doktor Úr!

 

Van egy fontos kérdésem. Két napja magamhoz vettem egy kb. 2 hónapos keverék kiskutyát (ismerősöm találta az utcán, nem volt gazdija, megsajnáltam, így került hozzám). És nem tudom, hogyan szoktassam szobatisztaságra, hogy ne hányjon, pisiljen, kakiljon össze-vissza, hanem ha lehetséges, akkor egy helyre. Tudna valami hasznos tippet? Továbbá egyéb hasznos tanács (sosem volt még ilyen pici kutyám). Válaszát előre is köszönöm!

 

Köszönettel: Diána

 

Kedves Diána!

Csak következetes hozzáállással és türelemmel lehet rászoktatni erre. Kb. 3 hónapos kor körül szokták „megérteni” mit is alkarunk tőle. Naponta többször, azonos időben vigyük ki a kertbe, és ha pisil, nagyon meg kell dicsérni. Ha rajtakapjuk a szobában, hogy épp végzi a dolgát, akkor haragosan kell rászólni. Nagyon sok türelem kell hozzá, de megérti előbb-utóbb.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

BETEGSÉGEK

 

Tisztelt Doktor úr!

 

Segítségét szeretném kérni, mert nagyon aggódom! A 4 éves palotapincsi keverék kutyánk tegnap és ma is már háromszor hányt és remeg is. Nagyon bágyadt, inni sem iszik! Mi lehet a baja?

 

H. Evelin

Kathy Smith Purina expert & Cat owner

Kedves Evelin!

Ilyen tüneteket sokfajta betegség okozhat: gyulladásos, elzáródásos, mérgezéses kórképek vagy akár veseelégtelenség. Haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni a kutyát!

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Tisztelt Dr. Bánfi András!

 

Facebookon olvastam, hogy ma online rendelést tart, egy kérdésem lenne a palotapincsi kutyámmal kapcsolatban. Miért vakarózik olykor nagyon sokáig, mikor nincs benne bolha, használok bolhairtót, és érzékeny bőrre való kutyasamponnal fürdetem.

 

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Mária

 

Kedves Mária!

A vakarózásnak oka lehet: a bőr szárazsága, a korpázás, a túl zsíros bőr, allergia, ekcéma, hormonális betegség miatt kialakuló másodlagos bőrgyulladás, autoimmun betegségek. Első lépésben halolajat tartalmazó bőrtápláló szerrel kell feltölteni a szervezetet, hogy a bőr ellenálló képessége megnőjön. (Pl.: Megaderm) Ha a tünetek továbbra is fennállnak, akkor állatorvoshoz kell vinni, aki bőrkaparékot fog venni tőle, hogy megállapítsa, hogy pontosan mi okozza a viszketést. Amennyiben lokális a viszketés (egy bizonyos ponton vakarózik) , azonnal orvoshoz kell fordulni.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Van egy lassan 8 éves tibeti terrierem, akivel időként előfordul, hogy véres varasodás van a fején ami viszket időnként vérzik neki. Régebben is előfordult már vele de volt, hogy daganatszerű gumóvá alakult, amit megműtötték és eltávolítottak. Egyébként daganat fordult már elő a nyakán is, amit szintén műtéti úton eltávolítottak. Az lenne a kérdésem mi ez a véres varasodás és mitől fordul elő?

 

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: M. Diána

 

Kedves Diána!

Az ok vélhetően egy ún. atheroma lesz. El kell távolíttatni, és megszűnik a panasz.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Szép napot!

 

Angol cocker spánielem, aki 1 éves. Rájönnek fulladási rohamok általában esténként.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez mitől van, és hogy lehetne megelőzni?

 

Válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel: Beus

 

Kedves Beus!

Ez bizony nehéz kérdés. Lehet szívprobléma, de ebben az esetben gyakoribb a reggeli fulladozás. Lehetséges, hogy gége- légcső dysplasia, vagy collapsus miatti szűkület, vagy tüdőasztma, idült bronchytis. Javaslom, hogy vigye állatorvoshoz a kutyát, aki megröntgenezi, endoszkópozza majd, hogy felállítsa a pontos diagnózist.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Üdvözlöm Doktor Úr!

 

Van egy 1 év 9 hónapos amerikai pitbull terrierem és foltokban hullik a szőre, de nagyon. Érdeklődni szeretnék , hogy ennek mi lehet az oka, gyanakodtam atkára, de egy tenyésztő ismerősöm azt mondta, hogy kizárt, hogy az lenne, mert nincsenek kiütései meg túl szép a szőre hogy atkás legyen. Nem tudom ez mi, csináltam egy neostromosan fürdőt, de még mindig hullik és már olyan helyen is ahol eddig nem. Gondolkoztam, hogy allergia is lehet-e? Pár napja babaesyiás volt és kezelve lett , nem lehet hogy a kezelés mellékhatása is lehet szőr hullás?

Nagyon tanácstalan vagyok, a válaszokat előre is köszönöm!

 

N. Krisztián

 

Kedves Krisztián!

Sajnos vizsgálat nélkül elég nehéz megállapítani, hogy mi lehet a tünetek okozója. Ha a folt kerekded, és nem viszket, gyakran gomba fertőzést jelent. Csak azt tudom mondani, el kell menni az állatorvosához, aki megvizsgálja és ha kell, kiegészítő vizsgálatokat végez (bőrkaparék, tenyésztés, bőrbopsia)

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Kedves Doktor Úr!

 

Van egy 6 éves kan mopsz fajtájú kutyim. Fogai nagyon össze-vissza nőttek ki, de ez nem zavarja őt semmiben, viszont nagyon fogkövesek annak ellenére, hogy rendszeresen kap fogtisztító rágókákat. A kutyink szívbeteg nem szeretném altatni azért, hogy leszedjék a fogköveit. Van esetleg más megoldás az eltávolításra, ami nem jár altatással? Körülbelül fél éve rendszeresen előjön ( 3-4 hetente ) egy kis kinövés ( gombostű fejnyi ) a jobb combján. Nem fáj neki nem is érzékeny, de mikor eléri a nagyságot, akkor kifakad és kiürül. Mi lehet ez? A kutyus velünk alszik okozhat ez valamilyen problémát?

 

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Nikolett

 

Kedves Nikolett!

Ha nem lehet altatni, akkor mechanikusan (nem ultrahangos géppel) is meg lehet próbálni legalább a fontos helyekről eltávolítani a fogkövet, ha a kutyus ezt tűri. Ha nem, meg kell vizsgálni, hogy milyen mértékű az altatási rizikója (vérvizsgálat szívvizsgálat). Ha elfogadhatók az eredmények nyugodtan be lehet bódítani. A visszatérő ciklikus kifakadó képletet is el kell abban a bódításban távolítani.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

IVARTALANÍTÁS

 

Kedves Doktor Úr!

 

Nekem két kutyám van, mindkettő keverék, lányok. Az egyik 12 éves, a másik 4 éves. Kérdésem az lenne, hogy tüzelés után állandóan álvemhesek és mindkettő. A 12 évest úgy látom eléggé megviseli ez az időszak, én már csak úgy szoktam mondani ezek vagy tüzelnek vagy álvemhesek. Pedig biztosan nem jó nekik sem, kérdésem az lenne lehet-e ez ellen valamit tenni?

 

Tisztelettel várom a válaszát!

 

Tisztelt Kérdező!

Erre a problémára sajnos csak az ivartalanítás a megoldás.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

ALLERGIA

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

7 éves nagytestű szuka kutyámnál tavaly óta “allergiás” tüneteket jelentek meg. Azért tettem idézőjelbe,mert nem vagyunk benne biztosak. A füleiben a porcok megdagadnak, iszonyatos viszketés mellett. A kutyusom szétvakarja. Ha szteroid krémmel, injekcióval kezelik pár napig tünetmentes. Több helyen olvastam a BARF etetési módszerről, mely a nyers húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket részesíti előnyben. A kérdésem a következő lenne: érdemes-e kipróbálni ezt, nem veszélyes-e a nyers hússal etetés? Marha hússal szeretném etetni a kutyámat. Nem tudok dönteni, hogy inkább gabonamentes (hypoallergén) táppal próbálkozzam, vagy a Barf módszer lenne -e a megfelelőbb, hatékonyabb?

 

Köszönöm válaszát: H. Lajos

 

Kedves Lajos!

Ez tényleg lehet allergia. Vizsgálni kell még a hormonjait (mellékvesekéreg és pajzsmirigy), mert gyakran ezek hibája készíti elő a talajt az allergiás fülgyulladáshoz. Az etetés változtatásának akkor van értelme, ha egyértelműen kiderül az ételallergia. Ehhez vannak már vértesztek, könnyű kideríteni. Javaslom, hogy keresse fel állatorvosát, aki elvégzi majd a tesztet.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

EGYÉB

 

Szép estét!

 

Szeretnék kérdezni Öntől! Vannak Bichon havaneseim, van egy 4 éves szukám 2x szült azóta csöndes tüzelése van, voltunk Uh-on mindent rendbe találtak, de sajnos nem tüzel rendesen. Amúgy mást nem tapasztalok nála étvágya, kedve kielégítő kérem legyen segítségemre!

 

Köszönöm a válaszát!

 

Tisztelt Kérdező!

Javaslom, hogy keressen fel egy olyan állatorvost, aki hormonálisan elő tudja készíteni a kutyát a tüzelésre. Ez esetleg megoldást jelenthet.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Kínai meztelen kutyám 9 hónapos és sajnos még mindig nem állt fel a füle. Még mindig ragasztom neki, de mikor a ragasztást leveszem, addig-addig rázza a fejét, míg végül lekonyulnak a fülei. Csonterősítő tablettákat kap, Purina Pro Plan tápot eszik, nem tudom mit tehetnék még, van-e esély arra, hogy egyszer csak állva maradjanak a fülei.

 

Köszönöm a válaszát,
Katalin

 

Kedves Katalin!

Leírásából úgy tűnik, hogy Ön már mindent megtett ennek érdekében. Feltehetően túl gyenge a porc a fülben, és sajnos nincs olyan szer, amivel ezt meg lehetne erősíteni.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Kedves Dr Úr!

 

Szeretném megkérdezni mi lesz azokkal a kutyatulajdonosokkal, akik hosszú évek során rendesen elvitték a kutyájukat védőoltásra. Most az állatorvosok nem hajlandók beadni a védőoltást, amíg a kutyába nincs betéve a chip. Nagyon sok embernek még a védőoltás kifizetése is gondot okoz. Tudom ezt elintézik avval, hogy akinek nincs pénze, ne tartson kutyát. Lehet,hogy sok embert a kutyája szeretete éltet. Ha kicsi kutyaként teszik ezt akkor eldöntöm, vállalom így is és tisztában vagyok vele, csak úgy lehet kutyám ha vállalom a microchip beültetését. De az én kutyám már 10 éves, nagyon szeretem,de megfogadtam Ő lesz az utolsó, nem kell több kutya bármennyire szeretem is. Mert ha rólam van szó én magam vállalom a kockázatot. De a kutyám nem tud dönteni felőle nekem kell dönteni. Kérem legyen szíves megírni mi a lehetőség a többi kutya érdekében is.

 

Tisztelettel:

K. Ica

 

Kedves Ica!

Törvény írja elő, hogy minden kutyát meg kell jelölni microchippel. Ez alól az állatorvos (se) bújhat ki. A chip beadatásának ára minden regisztrációs lépéssel együtt 3500.- Ft. Az állatorvosokat is kötelezi a törvény, így erre a problémára sajnos csak a chip beadatása lehet a megoldás.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Cicám van és nem állítom, hogy eleget tudok róla, kissé rendhagyó kérdésem lenne. Mi kell ahhoz,hogy állatorvosi rendelőben ápolóként tudjak dolgozni? Humán végzettségű nővér vagyok és az álmom,hogy állatokkal foglalkozhassam. Kérem ne írja,hogy mekkora szükség van nővérre az eü.ben, ezt én is tudom. Létezik ilyen iskola, mi lenne a teendő?

 

Köszönöm szépen a válaszát:

Cs. Annamária

 

Kedves Annamária!

Igen, létezik több állatorvos asszisztens képző tanfolyam is, hozzánk is járnak gyakorlatra több ilyen tanfolyamról. Ha az interneten rákeres, sok ilyen képzést ki fog dobni a Google, és megtalálja majd a lakhelyéhez legközelebb lévőt.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN