Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fekete kutya gazdájával váróban

Ivartalanítás, sterilizáció

1 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Ivartalanítás esetén az ivarmirigyeket (herék, petefészkek) távolítják el. A sterilizációnál elkötik az ivarvezetékeket (ondó vagy petevezeték). Kutyák és macskák esetében ivartalanítást hajtanak végre, mert egészségügyi szempontból biztonságosabb.

A sterilizáció semmiképpen sem ajánlatos, különösen nőstény kutyák esetében, mert komoly egészségügyi problémákkal járhat, pl. a petefészek-ciszta, állandó tüzelés. Itt kell megemlítenünk, hogy az Állatvédelmi törvény tiltja a testrészek és szervek ok nélküli eltávolítását. A törvény ezzel elsősorban a fülek és farkak megkurtítását szeretné tiltani.

fekete-fehér kép nő kiskutyákkal

A nősténykutya ivartalanítása

A nősténykutya ivartalanítását ajánlatos az első tüzelés előtt, vagy röviddel utána elvégeztetni. Ezáltal közel nullára csökken annak esélye, hogy az állatnál később emlődaganat alakuljon ki. Ez sajnos gyakran előfordul az idősebb nősténykutyáknál (különösen a nem ivartalanítottaknál). A műtéttel elkerülhető még a szintén gyakori méhgyulladás, és kizárható az álvemhesség előfordulása. Az ivartalanítás tehát pozitív hatással van kutyád egészségére. A műtét előtt érdemes egy alapos kivizsgálás (vérképvizsgálat, esetleg ultrahang vizsgálat) elvégeztetése, hogy kutyád narkotikumok iránti toleranciája felől megbizonyosodj. Beszélj meg állatorvosoddal minden részletet, hiszen kutyád biztonsága a tét! Az ivartalanítás hátrányai között említhető az idősebb korban jelentkező inkontinencia, az elhízásra való hajlam és a nagyon ritka esetben előforduló, hormonális hátterű szőrhullás. Az esetleges elhízás veszélyét vedd figyelembe az állat táplálásánál (tartsd magad a csomagoláson előírt mennyiségekhez, és szükség esetén térj át egy Light termékre)!

A hím kutya kasztrációja

Ez a beavatkozás lényegesen egyszerűbb, mint egy nősténykutya kasztrációja. A narkózist megelőző vizsgálatok ugyanazok, mint a nőstények esetében. A hím kutya kasztrációja elősegítheti az állat más hímekkel szembeni agressziójának csökkenését, a túlzottan ingerült hímek szelídebbekké válnak tőle. A kasztráció ezen felül a prosztatagyulladással szemben is védelmet nyújt. A beavatkozás hátránya, hogy a hím nemihormon, a tesztoszteron csökkenésével az állat veszít aktivitásából.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Az ivartalanítás jelentősége

4 perc olvasási idő

Mitől vagy jó gazdi?