Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
A kutya fürdetéséről
fekete-fehér border collie fekhelyén pihen

Felkészülés télre – lakásban tartott kutyák

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Nemcsak a kint tartott, de a lakásban velünk együtt élő kedvenceink megfelelő gondozása is fokozott figyelmet igényel télen.

Az élő szervezetek fokozatosan alkalmazkodnak a külső környezeti hatásokhoz, azaz ,,lassított üzemmódra” váltanak. A lakás ugyan biztonságot, meleget nyújt lakói számára, mégis sokkal ingerszegényebb környezet a mozgalmas külvilághoz képest. Ráadásul a hűvösre forduló  időjárás és a nappalok rövidülése miatt jelentősen csökken a szabadban töltött órák száma. Ahogy mi, emberek, úgy a velünk szoros kötelékben élő négylábú társaink is hajlamosabbak a téli visszavonulásra, lustálkodásra. Éppen ezért a lakásban töltött hosszú hónapok alatt fontos betartanunk néhány alapszabályt: különös tekintettel a megfelelő táplálkozásra, a rendszeres, intenzív mozgásra, illetve kint tartott társaikhoz hasonlóan az ő esetükben is a bőr és szőr ápolásásra.

Táplálás

Télen a szervezet bioritmusa megváltozik. A hormonális és egyéb anyagcsere folyamatok miatt a szervezet tartalékokat halmoz fel a hideg évszak komolyabb károsodások nélkül történő átvészelése érdekében. A gondos gazdinak ezt is figyelembe kell vennie, amikor kedvence számára összeállítja a megfelelő eledelt. A lakásban élő kutyák napjuk jelentős részét pihenéssel töltik, mozgásigényük lecsökken. Éppen ezért a nyáron megszokott táplálás minőségét és mennyiségét tekintve sem mindig tökéletes a téli időszakban. Fiatal, mozgékony, aktív ebek esetén általában nem szükséges különbséget tenni a nyári és a téli tápanyagbevitel között. A középkorú, idősödő valamint az ivartalanított kutyusoknál azonban jelentős módosításokra lehet szükség. Az anyagcsere csökkent intenzitása miatt célszerű az eledel energiatartalmát a téli szezonban lecsökkenteni, ügyelve azonban a megfelelő minőség megtartására! Célszerű tehát például a prémium minőségű eledel csökkentett energia tartalmú, úgynevezett ,,light” változatát beszerezni, vagy a megszokott eledel napi mennyiségét 10-15 %-kal csökkenteni. Természetesen, amennyiben lehetőség van a nyári időszakban megszokott mozgásmennyiség megtartására, akkor a tápanyagbevitel korlátozására nincs szükség.

A tápválasztásnál érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

 • korosztály (kölyök, növendék, felnőtt, idősödő, idős)
 • méret (miniatűr, kistestű, közepes testű, nagytestű, óriás)
 • hasznosítási forma (hobbikutya vagy munkakutya)
 • ivari állapot (ivaros, ivartalanított)
 • speciális igényű ( allergiás, gyógykezelésre szoruló beteg stb.)

Az ünnepek közeledtével említést kell tennünk az általánosan elkövetett hibákról is. Mivel többet tartózkodunk otthon, több időt fordítunk a gondoskodásra, melyet gyakran túlzásba is viszünk. Ilyen klasszikus hiba, amikor kedvencünket szeretetből etetjük túl.

Az évközben jól működő következetességet az ünnepek alkalmával sem hanyagolhatjuk el:

 • ne etessünk mást, mint korábban (csak az aktuális igényhez igazítsuk)
 • ne etessünk többet a szükségesnél (fennáll a gyomorcsavarodás veszélye)
 • ne váltsunk tápot hirtelen, minden átmenet nélkül
 • ne etessünk össze-vissza (kerüljük a háztartási maradékot a gyomor- bélgyulladás megelőzése érdekében)
 • a csokoládé etetése szigorúan tilos (a magas kakakótartalmú csokoládé mérgező a kutyák számára!)
 • ne engedjük, hogy a kutya a karácsonyfa illetve lakásdiszekkel játsszon ,esetleg megrágja, lenyelje azokat (idegentest okozta bélelzáródás veszélye)

Mozgás

A szobakutyák esetében talán a mozgás a legegyértelműbb, hiszen ők a család életritmusába illeszkedő, pontos napirend szerint élnek, amelyben rögzített a napi séták száma és időtartama. Ugyanakkor fontos, hogy a megfelelő táplálás mellett kiemelten figyeljünk ebben az időszakban az intenzív mozgás biztosítására kedvencünknek. Ez nemcsak az elhízás megelőzése szempontjából lényeges, hanem a jó kondíció, a megfelelő csontozat és izomzat megtartása, valamint a szervezet védelmi rendszerének karbantartása céljából is fontos.

A téli szabadság ideje alatt gondoskodás és a szeretet a nassolás, jutalomfalatok halmozása helyett inkább a közös játékban, a sétákban és az együtt eltöltött időben nyilvánuljon meg.

Bőr-  és szőrápolás

Télen nagyon fontos a lakásban tartott kutyák fokozott szőrápolása. A hosszú szőrű fajtáknál ebben az időszakban is elengedhetetlen a gondozás. A fűtési szezonban könnyebben kiszárad a bőr, a hosszú szőr fésülés hiányában filcesedik, alatta pedig nem biztosított a bőr megfelelő szellőzése, ezért javasolt a rendszeres kozmetikázás télen is. Rövid szőrűeknél a száraz bőr elkerülése érdekében szőr-, és bőrtápláló készítményeket alkalmazhatunk akár rácsepegtető oldat, akár tabletta vagy jutalomfalat formájában. A nyirkos, nedves időben egyre több városi kutyán láthatunk kutyaruhát. Gondolhatnánk, hogy ez egy újabb divatőrület és egy felívelő üzletág (ami részben igaz is), de állategészségügyi szempontból mégsem elítélendő, sőt, sok esetben támogatott. A fűtött lakás és a külső környezet közötti jelentős hőmérséklet-ingadozáshoz a kutya szervezete nem tud egyik pillanatról a másikra alkalmazkodni. Hosszú szőrű fajtáknál szerencsére ezt a problémát a természet megoldja, hiszen a bunda télen fűt, nyáron pedig hűt. Rövid szőrű vagy kopasz ebeknél azonban nincs meg ez a hőszigetelő réteg, így ezek a fajták könnyebben megfáznak. A kistestűknél különösképpen oda kell figyelni, hiszen ők közelebb tartózkodnak a talajhoz, mint hosszúlábú társaik és szinte teljes mellkasi és hasi felületükön érzékelik a talajközeli, kisugárzó hideget. Főleg náluk javasolt a mellkas és a has nagy részét védő kutyaruha viselése. A választásnál mindenképp vegyük figyelembe – az esztétikumon túl -, hogy a ruha legyen kényelmes, ne túl meleg, ne korlátozza kedvencünket a természetes mozgásban és biológiai szükségleteinek elvégzésében. Esős, havas időben jó hasznát vehetjük egy esőkabátnak vagy egy vízlepergető réteggel is rendelkező, többrétegű kutyaruhának. Az érzékeny mancsok védelmében használhatunk kutyacipőt, amely védi a talppárnákat a hidegtől és, az utcán előforduló vegyi anyagoktól. Ennek viseléséhez természetesen hozzá kell szoktatni az ebet és figyelni kell arra, hogy semmiképp se akadályozza a mozgásában. A sétát követő láb- és talptisztítás elengedhetetlen, a mindennapi rutin részévé kell, hogy váljon, hisz ez a terület van kitéve leginkább a környezeti ártalmaknak. A nedves bunda megszárítása pedig nagyon fontos a megfázásos kórképek kivédése szempontjából.

Dr. Volszki Mónika, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
5 perc olvasási idő

A fáradt kutya jó kutya…

4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

2 perc olvasási idő

Ellenőrizd kutyád fizikai állapotát!

5 perc olvasási idő

Kutyával együtt, télen