Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
A kertben ülő kutya

Hogyan vehető észre a kutya ínybetegsége?

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

A kutya ínybetegsége kényelmetlenséget, fogbetegségeket és – kezelés hiányában – komolyabb problémákat is okozhat, de felismerésével megelőzhetők a problémák és a krónikus betegségek.

A kutya ínybetegségének oka

A kutya ínybetegségét, illetve fogágybetegségét elsődlegesen baktériumok okozzák. A baktériumok – a táplálékkal, nyállal és más apró darabkákkal együtt – ragadós bevonatot képeznek a kutya fogainak felületén: ezt nevezzük lepedéknek. A kutya immunrendszere enzimekkel igyekszik eltakarítani a lepedéket, de ezek az ínyszövetet is roncsolhatják. Az eredmény: gyulladt íny és roncsolt szövet, kezelés hiányában pedig további ínybetegség.

Mivel a kutyák önmagukban képtelenek a fogmosásra, ezért hajlamosak az intenzívebb lepedékképződésre, vagyis esetükben nagyobb a betegség kockázata. Néha könnyen szem elől téveszthetők a kutya ínybetegségére utaló korai jelek, főként mert az állat képtelen maga elmondani, mi a baja, vagy igyekszik elrejteni fájdalmát. Vannak bizonyos jelek azonban, amelyekre odafigyelve a gazdi gondoskodhat az egészségmegőrzésről.

Jack Russell Terrier vörös gallérral és szájjal nyitva

A kutya ínybetegségének tünetei

A gazdinak rendszeresen meg kell vizsgálnia a kutya ínyét és száját az ínybetegség jelei után kutatva. A legegyértelműbb jel a rossz lehelet, de keressen vörös, vérző vagy duzzadt ínyt, repedezett sárgás-barnás fogkőlerakódást a fogakon vagy nyáladzást.

A kutyája viselkedése is árulkodó lehet. Attól függően, mióta van önnel vagy mennyire ismeri a szokásait, gyanakodjon, ha nehezen veszi szájába a táplálékot vagy különböző hangokat ad ki táplálkozás közben. Szintén árulkodó jel, ha a kutya vért hagy maga után a vizes tálkájában vagy a rágójátékon, illetve ha több váladék jön az orrából, vagy ha nyálkássá válik a nyála.

Ha a kutya fogínybetegségének bármelyik tünetét észleli kutyáján, vagy ha aggályai támadnak, akkor elsőként vizsgáltassa ki kutyáját állatorvossal. Egyes baktériumok ugyanis a kutya ínyvonala alatt rejtőznek el, és a fogászati röntgenen felmérhető, mekkora kárt okoztak.

Kutyája fogainak egészségéért úgy is sokat tehet, ha naponta ad neki egy Purina® DentaLife® jutalomfalatot. Rágós-porózus textúrájával és bordázott kialakításával napi használat esetén segít megtisztítani még a nehezen hozzáférhető területeket is, továbbá frissebbé teszi a kutya leheletét. Kutyája szájhigiéniájának fenntartásával kapcsolatos további útmutatásért egyeztessen állatorvosával.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?