Ügyeljen a hőmérsékletre!

Akárcsak a kisbabák, a kistestű kutyák is sokkal érzékenyebbek a hőmérsékletváltozásra – legyen az hideg vagy meleg -, mint nagyobb társaik.

Cavalier King Charles spániel kölyökkutyák

Túlhevülés: a rövid fejű kutyák – pl. a Mopsz, a Shih-Tzu és a Pekingi palotakutya – különösen hajlamosak a túlhevülésre. Ez azért van, mert rövid, keskeny orruk miatt nem tudnak rendesen lihegni. Egy átlagos arcberendezéssel és torokkal rendelkező kutya lihegés közben képes a levegőt nyelvével gyorsan továbbítani. Ahogy a levegő áthalad a nyelv felett, a nyál elpárolog annak felületéről. Ennek eredményeként a vér, ami a nyelven átáramlik, lehűl, majd így áramlik vissza a test többi részébe. A rövid fejű kutyáknál ugyanilyen mennyiségű levegő megmozgatása olyan sok plusz munkát igényel, hogy légútjaik begyulladhatnak és bedagadhatnak közben. Ez pedig egy súlyosabb légzőszervi elzáródáshoz, stresszes állapothoz, ezáltal további túlhevüléshez vezet. Az ilyen fajtájú kutyák gazdáinak különösen körültekintőnek kell lenniük a hőguta megnövekedett veszélye miatt. Biztosítaniuk kell kutyájuk számára egy hűvös helyet, ahová meleg időben elbújhat. Arról már nem is beszélve, hogy soha nem szabad a kutyát bezárni egy napon álló kocsiba! Ez számukra olyan, akár egy halálos csapda.

Hideg: Apró termetükből kifolyólag a kistestű kutyák sokkal érzékenyebbek a hidegre termetesebb társaiknál. Nagy hidegben tanácsos lehet sétáltatáshoz kabátot húzni az állatra, hogy melegen tartsa őt – különösen, ha rövid a szőre. Ugyancsak legyen óvatos, ha kutyája vizes lesz, mivel könnyedén megfázhat. Fürdetés vagy egy esős séta után alaposan törölgesse meg kedvencét, és tartsa meleg helyen addig, amíg teljesen megszárad a bundája.