Magyar versenyző lehet a világ legokosabb kutyája?

dog

Magyar versenyző lehet a világ legokosabb kutyája?

dog

Magyar versenyző lehet a világ legokosabb kutyája?

dog

Magyar versenyző lehet a világ legokosabb kutyája?

Az ELTE Etológia Tanszékének tudósai arra vállalkoztak, hogy egy nemzetközi projekt keretei közt, tudományos alapokon összemérjék a legek tudását. Max, a magyar induló a hat legjobb kutya között várja a kihívásokat!

„Szinte nincs olyan kutyatulajdonos, aki ne gondolná úgy, hogy kutyája képes egyes szavakat megérteni. Az átlagos ’Hol a cica?’, ’Keresd a labdát!’ és a ’Megyünk az állatorvoshoz!’ jellegű kifejezéskészlet mellett azonban vannak olyan esetek is, amik már a tudományos világban is szenzációnak számítanak. Ismerünk publikációkat, amelyek több száz, vagy akár ezernél is több játék nevét ismerő kutyákról szólnak.” – mondta Dr. Pongrácz Péter, a tanszék docense, a PRO PLAN® Gondos Gazdik szakértő csapatának etológus tagja.

Whisky, a kutya játékokkal

Az ELTE Etológia Tanszékén az alapoktól vizsgálják azt, hogy a szótanulás eme bajnokai valamilyen különleges képességek birtokában vannak, vagy a családi kutyapopuláció nagy része képes lenne erre, csak a megfelelő képzés hiányzik hozzá. Ehhez egy különleges kihívást, a Legtehetségesebb Kutyák Versenyét hirdették meg, melyben 2020. november 11. és december 16. között hat különlegesen tehetséges kutya szóértését, tanulását vizsgálják.

A lenyűgöző teljesítményű négylábúak között magyarországi résztvevő is van: Max legfiatalabb indulóként spanyol, norvég, amerikai, brazil és holland társával küzd a legjobbnak járó címért.

A magyar versenyző, Max kutya

Kövesd nyomon te is az izgalmas kutatást!

Szurkolj velünk Maxnek, és nézd végig élőben, hogy ezek a kivételes kutyák hogyan boldogulnak gazdijuk segítségével az egyre nehezedő kihívásokkal, ami hétről-hétre több új szó megtanulását kívánja meg tőlük. 2020. december 16-ig minden szerdán az alábbi oldalon indul az élő megmérettetés, csatlakozz te is: https://bit.ly/Genius_Dog_Challenge_YouTube_Channel

A kutatásról és a kiemelkedő tudású négylábúakról még többet megtudhatsz a verseny Facebook oldalán.

Jelentkezz te is az ELTE következő kutatásába, és nyerj PRO PLAN® termékeket!

Az ELTE Etológiai Tanszék kutatásai nem érnek véget azzal, hogy megtalálják a szótanulás bajnokát. Folyamatosan keresik az újabb tehetségeket, és szeretnék megismerni a kedvenceink tanulási, érzékelési folyamatait! Ahhoz, hogy megtalálják ezeket a hazai legeket, a kutyabarátok, gazdik segítségét kérik!

A PURINA® PRO PLAN® az elmúlt években aktívan támogatta a tanszék munkáját, és most is szeretne hozzájárulni a kutatócsoport további sikereihez! Gazdiként nem kell mást tenned, mint csatlakozni kutyáddal az alábbi kutatások egyikéhez, és ha elég gyors vagy, egy 3 kg-os PRO PLAN® eledel is a tiéd lehet!

Nalani ausztrál juhászkutya

Ha kutyád messziről megérzi a finom falatok illatát!

 • A kutatásról: A kitűnő szaglás, az „orrjóság” genetikai hátterét vizsgálják az ELTE kutatói. Egy egyszerű viselkedésteszttel (cserepek alá rejtett jutalomfalatokkal) mérik a kutyák szaglási képességeit.
 • A következő fajták gazdáinak jelentkezését várják: vizsla, beagle, vérebek, labrador, golden retriever, német vizslák, cocker spániel, belga és német juhászkutyák, basset hound, Jack Russel, border collie.
 • Jelentkezés az olfactory2019@gmail.com e-mail címen!

„Minden lukba befér” – kistermetű kutyák előnyben!

 • A kutatásról: A kutatás a kutya és a macska viselkedését hasonlítja össze az úgynevezett “megkerüléses” problémában. A feladat egyszerű: egy V-alakú kerítés mögé kell bejutni, hogy a jutalomfalathoz hozzájusson az állat. Ez azonban nem olyan könnyű. mint gondolnánk: hiszen a kerülés lényege éppen az, hogy előbb el kell távolodni az áhított jutalomtól ahhoz, hogy hozzájuthassanak.
 • A következő kutyák gazdáinak jelentkezését várják: a projektben 10 kg alatti testsúly, 40 cm-nél alacsonyabb fejmagasságú, kistestű kutyákat keresnek.
 • Jelentkezés és regisztráció ezen az adatlapon keresztül lehetséges.
 • A teszt ideje kb. 30 perc
 • Helyszín: ELTE Etológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C

Schrödinger kutyája – élettelen dolgok élőként

 • A kutatásról: A következő tesztben a kutyáknak egy rövid, mindössze 1 perces videót játszanak le. A fő kérdés, hogy képes-e a négylábú élettelen dolgokat is élőként észlelni.
 • A következő kutyák gazdáinak jelentkezését várják: 1 évnél idősebb, fajtatiszta, vadászatra szelektált fajták.
 • Jelentkezés és további információ Abdai Juditnál az abdaijudit@gmail.com e-mail címen.
 • Helyszín: ELTE Etológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C

Ha felkeltette érdeklődésed valamelyik érdekes kutatás, és kutyusoddal csatlakoznál az ELTE Etológia Tanszék munkatársaihoz, akkor ne habozz, jelentkezz a megadott elérhetőségeket! Minden program esetén az első 5 gazdi és négylábú kedvence 3 kg-os PRO PLAN® eledelt kap, amennyiben megfelelt a feltételeknek, és sikeresen részt vett a kutatásban!

Az ELTE Etológia Tanszéke szeretettel várja az érdeklődőket!

Iratkozz fel a PRO PLAN® Gondos Gazdik Hírlevélre, amelyben hasznos tippeket és tanácsokat osztunk meg veled, szakértői csapatunk elkalauzol a kutya-gazdi világban, és elsőként értesülhetsz a PRO PLAN® akciókról, kedvezményekről is!

Feliratkozás: https://www.gondosgazdik.hu/hirlevel-feliratkozas/